Nadine: „Buhnici m-a înfuriat, însă postarea Marinei Almașan m-a lăsat mută și cu durere de stomac”
Când credeam că s-au spus toate opiniile pe marginea decarațiilor controversate ale lui George Buhnici, comentariul făcut de Marina Almășan a inflamat și mai mult valul de reacții din online.
Voci dintre cele mai diverse și mai pertinente se ridică să vorbească despre derapajele din discursul lui George Buhnici de la Neversea, difuzate în emisiunea XNS de la Antena Stars. Și, odată cu postarea făcută pe blogul Marinei Almășan, subiectul continuă să fie dezbătut într-o spirală fără sfârșit.
Discuțiile au ajuns și la urechile lui Nadine, care se află bine mersi în Franța, într-un nou capitol al vieții sale, cel de studentă și de femeie care își vede visele împlinite în ruralul liniștit francez. Dar iată că zgomotul din online produs de declarațiile de pe plaiurile dâmbovițene au ecouri aprige, de vreme ce Nadine a luat și ea poziție în această speță.
„Buhnici m-a înfuriat, însă postarea Marinei Almașan m-a lăsat mută și cu durere de stomac”, spune ea, după ce a lecturat postarea vedetei TVR.
„Este important de știut că tulburările alimentare, depresiile, suicidul la adolescenți, la tineri, vin și din astfel de mesaje publice de la persoane care se bucură de popularitate – ele validând nesiguranțele/îndoielile lor – o spun studiile, nu eu. Rata mortalității în aceste cazuri este sfâșietor de mare, și de aceea trebuie să echilibram mesajele acestor oameni, să luăm atitudine, așa cum văd că deja se întâmplă.”
Și, pentru a echilibra situația, Nadine analizează punctele centrale ale discursului Marinei Almășan „Libertatea de expresie este la fel de valabila ca si libertatea de a-ti expune epiderma la soare”. Când ai peste un milion de urmăritori, si când nu știi sigur cine este influențat de libertatea ta de exprimare, trebuie să fii responsabil de ceea ce spui. Cine are de suferit că oameni „în toată splendoarea celulitei și a kilogramelor lor” stau la plajă, în comparație cu afirmațiile lui Buhnici? Când afli răspunsul vezi că libertatea de expresie nu mai este egală cu statul pe plajă.”
„Almășan continuă: „prost nu e cine vinde, ci cine cumpăra”. Cine ne pune să citim ceea ce nu ne place? Suntem cumva mazochiști””. Eu, la 45 de ani, schimb blogul neatinsă de libertatea de expresie a nimănui, însă ce ne facem cu toți tinerii care nu au experiență de viață? Care nu știu să aleagă o informație bună de una... gunoi? Internetul nu este reglementat, dar va fi, însă până atunci, repet, cine plătește prețul acestei lipse de responsabilități din spațiul virtual/social? Pentru că da, din păcate, ei, adolescenții, tinerii, sunt „proștii” care „cumpără” astfel de mesaje bolnave. Câți adolescenți citesc părerile influencerilor? Câți oameni care nu au avut șansa de a învăța să discearnă între bine și rău se lasă influențați de aceste păreri? Ce concluzii trag ei în urma unor astfel de mesaje? Ce vor crede despre ei înșiși, despre lumea în care trăiesc, despre viitorul lor? Trebuie să ne pese, trebuie să ne punem aceste întrebări, dacă vrem să nu ne moară copiii din cauza drogurilor, sau dacă nu vrem să avem copii alcoolici, sau copii nefericiți în general. Când nu știi cine este afectat de mesajul tău, atunci te abții!”, crede Nadine cu tărie.
„... că lumea vine la mare să se bucure de frumos. Nu de revărsări de slana si acumulari de celulită”. Ce este frumos se învață. Ideea de imperfecțiune legată de trupul unui om este o noțiune tot învățată, născută din cultura celui ce o percepe. Un frumos al acestei decade devine urâtul următoarei, așadar, frumusețea este o chestiune de educație si percepție, nu de normalitate. Și dacă tot putem învăța ce este frumos, putem învăța că toți oamenii sunt frumoși, că toți oamenii vor să fie frumoși, că toți oamenii care nu se simt frumoși suferă. Și atunci, putem învăța că suntem toți frumoși. Asta până când vom evolua suficient ca să nu ne mai pese de cum arătăm, ci să ne pese să fim bine cu noi înșine și cu ceilalți. Mult rău faceți cu asemenea mesaje! Cuvintele voastre (Almășan & Buhnici) sunt ca o armă folosită împotriva celor tineri, care au nevoie să știe, DE FAPT, că noi ăștia mai „bătrâni” ne zbatem să construim pentru ei, și pentru noi, o lume mai sigură, în care avem toți loc, indiferent de cum arătăm, fie în online, fie în viața de zi cu zi. O lume în care sunt acceptați si respectați pentru cine sunt ei ca oameni, nicidecum pentru cum arată. Scopul este ca tinerii să se concentreze să trăiască în echilibru, atât fizic, intelectual, cât și emoțional. Eu nu v-aș citi, și nici n-aș reacționa, dar mă înspăimântă gândul că văd gunoi printre flori și nu fac efortul să-l arunc la coș. Mă refer la părerile voastre, nu la voi ca oameni. Am învățat să fac diferența între om și comportamentul său”, își încheie Nadine mesajul, apreciat de sute de internauți.
FOTO: pagina personală