Înainte de Florii, Majestatea Sa Margareta a vizitat comunitățile de la Cazanele Dunării

25 aprilie, 2024

Relaxați și încântați că pot vedea lucruri noi legate de tradiția românească și oameni dispuși să ducă moștenirea străbunilor mai departe, Custodele Coroanei și Principele Consort au avut parte de o vizită plăcută în sudul țării, în zona Cazanelor Dunării.

Pe o ploaie de primăvară, cuplul regal român a sosit la Mehedinți. FOTO: Casa Majestății Sale
Pe o ploaie de primăvară, cuplul regal român a sosit la Mehedinți. FOTO: Casa Majestății Sale

Copii îmbrăcați în port popular, bunici care torc lâna ca pe vremuri, cu fusul și fuiorul, ori care lucrează covoare la războaiele de țesut, tineri care cos cu acul la o frumoasă șezătoare sau gospodari care își deschid casele frumos decorate cu ștergare și ulcioare, oferind musafirilor bunătăți tradiționale sau obiecte lucrate manual, cu multă migală, răbdare și pricepere.

Asta au întâlnit Majestatea Sa Margareta și Principele Radu în periplul lor prin sud, la frumoasele comunități dunărene din Mehedinți, Svinița, Dubova și Orșova, dar și Ponoarele, unde au fost primiți cu căldură și cu bucurie fie la școală, fie la spitalul local ori chiar în sânul comunității, unde s-au strâns și membrii ai bisericii și voluntari ai Crucii Roșii - organizație patronată de Majestatea Sa Margareta.

Custodele Coroanei le-a mulțumit gazdelor pentru extraordinara ospitalitate, pentru dansurile populare și pentru minunatele straie tradiționale purtate de copii și tineri. De asemenea, oaspeții regali au gustat din bunătățile tradiționale pe care le-au gătit gospodinele, după rețete din bătrâni. O mândrie locală sunt dulceața de smochine și țuica de smochine, plăcinta cu brânză dulce și pâinea proaspăt scoasă din cuptor.

Totodată, atelierul de costume tradiționale Casa iilor este un exemplu clar al implicării comunităților locale în transmiterea moștenirii culturale viitoarelor generații. Atelierul a fost transformat de-a lungul anilor într-o prosperă afacere de familie, ale cărei frumoase costume au călătorit de-a lungul continentului european, în țări precum Anglia, Spania, Elveţia, Italia, Franţa, Olanda, Danemarca, trecând chiar de granițele Europei, în SUA și Israel. În atelier, Familia Regală a participat la o demonstrație de măiestrie a femeilor care țes și cos iia românească, alături de care se aflau ucenici cu vârste între 7 și 14 ani.

Mai apoi, oaspeții regali au mers în comuna Isverna, unde au întâlnit artizani locali, care au prezentat produse de olărit, obiecte din lemn, unelte din fier, straie populare tradiționale și bunătăți gătite de localnici. Și tot acolo, cuplul regal a vizitat unica moară tradițională încă funcțională din țara noastră. Moara, construită acum trei secole, a funcționat neîntrerupt, de-a lungul multor generații, fiind mereu în proprietatea aceleiași familii.

Unul dintre scopurile principale ale vizitelor regale în comunitățile dunărene este încurajarea și onorarea comunităților etnice, unele dintre ele cu vechime de secole pe întinsul țării noastre. Aceste vizite ale Majestății Sale Margareta și ale Principelui Radu în zonele în care locuiesc, de secole, și etnici ai țărilor vecine (sârbi, cehi, bulgari, unguri, slovaci, etc) intră în firescul interesului dintotdeauna al Coroanei române pentru toți cetățenii țării, indiferent de etnie.

FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale



Recente pe Ok! Magazine

Regele Frederik și Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (9) jpg
Kate Middleton și sora ei, Pippa Middleton  foto   Profimedia jpg
Majestatea Sa Margareta de Florii 2024   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul William la meci, Profimedia jpg
king charles jpeg
Meghan Markle și Harry OK Mag (4) jpg
Prințesa Rajwa a Iordaniei Foto Profimedia jpg
Principele Nicolae jpg
Prințesa Charlotte a împlinit 9 ani foto Instagram
 Prinţesa Catharina-Amalia a Ţărilor de Jos (© RVD - Gemmy Woud-Binnendijk / Royal House of the Netherlands)
Prințesa Estelle și Prințesa Victoria a Suediei profimedia 0869167968 jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Regina Anne Marie și Regina Margrethe a II a alături de Printesa Benedikte a Danemarcei la 80 de ani   Casa Regală daneză (2) jpg
Prințesa Charlotte colaj  jpg
Ducesa Sophie de Edinburgh, Profimedia (3) jpg
Kate și Beatrice, Profimedia (2) jpg
Prințul Frederik și Prințesa Mary, Foto Profimedia jpg