Povestea Trenului Regal
Are nouă decenii de existenţă şi tot atâtea poveşti de spus. E un reper, o istorie în sine.
Regele Ferdinand şi Regina Maria în Trenul Regal, la încheierea vizitei la Cluj, 24 mai 1919
Trenul Regal, cu care Familia Regală călătoreşte, din 2012, în fiecare an de Ziua Naţională, 1 decembrie, pentru a aniversa România, românismul şi Coroana României, a parcurs un traseu lung în istorie.
Comandat de Statul român în anul 1926, sub domnia Regelui Ferdinand I, Trenul Regal a fost fabricat la Milano şi livrat României în anul 1928, după moartea regelui. În cei 87 de ani de viaţă, Trenul Regal al României a mers pe căile ferate naţionale şi internaţionale, purtând paşii regilor şi reginelor României, ale Familiei Regale, precum şi ale liderilor politici din anii 1948-1989. Istoria României cunoaşte o mulţime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal.
Înaintea actualului Tren Regal, România a beneficiat de alte garnituri de tren regal, în timpul Regelui Carol I şi al Regelui Ferdinand I.
Regele Mihai şi Regina Elena în Gara Jimbolia
Actualul Tren Regal a purtat paşii Reginei Maria şi Regelui Carol al II-lea în diverse comunităţi din ţară şi în călătoriile lor din străinătate. Trenul a adus pe Regina Mamă Elena în ţară, în anul 1940, când s-a întors din exil. Regele Mihai a călătorit mult cu Trenul Regal în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Majestatea Sa şi Regina Mamă au vizitat Chişinăul, călătorind cu Trenul Regal. Tot Trenul Regal este cel care a purtat Familia Regală pe tragicul drum al exilului, în ianuarie 1948.
Lideri politici europeni şi nord-americani au fost musafiri ai Trenului Regal în anii 1948-1989.
Trenul Regal, în al nouălea deceniul al existenţei sale, impecabil păstrat, cu o mare rezistenţă şi o remarcabilă calitate tehnică, continuă să servească naţiunea română, fiind unul dintre cele mai puternice simboluri regale şi ale Statului român.
Dintre toate drumurile sale, călătoria de 1 Decembrie rămâne cea mai emoţionantă şi mai dătătoare de mândrie dintre toate. Călătorii trenului, Familia Regală şi musafirii ei, precum şi locuitorii oraşelor, prezenţi în gări pentru a spune bun venit, păstrează amintirea acelor clipe pentru totdeauna.
Regina Elena şi Regele Mihai în Trenul Regal