Royals

Azi e ziua Principesei Sofia. Uite cât de bine semăna cu Regina Ana în tinereţe

Azi e ziua Principesei Sofia. Uite cât de bine semăna cu Regina Ana în tinereţe camera-retro icon Vezi galeria 19 poze

Sora mai mică a Majestăţii Sale Margareta împlineşte astăzi 61 de ani, pe care îi va sărbători cu familia.

Alteţa Sa Regală Principesa Sofia îşi serbează ziua de naştere împreună cu fiica ei, Elisabeta Maria, la Palatul Elisabeta, unde este invitată de Majestatea Sa Margareta şi de Principele Radu, eveniment de la care nu va lipsi nici Principesa Maria.

Cea de-a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana s-a născut la Atena, în Grecia, la 29 octombrie 1957 - în aceeaşi zi cu Regina Maria, la distanţă de 82 de ani. Interesant este că Principesa Sofia a moştenit trăsăturile mamei sale. Cel puţin, în tinereţe, semăna foarte bine cu Regina Ana.

A studiat în Elveţia şi Marea Britanie, apoi, în Statele Unite, a urmat cursuri de Arte Frumoase la University North Carolina, Ashevillle, şi de design grafic şi fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington, DC. O lungă perioadă, Principesa Sofia a lucrat şi şi-a expus cu succes tablourile pe ambele maluri ale Atlanticului. Expoziţii de pictură ale Sofiei a României au fost găzduite în sudul Franţei şi în Statele Unite ale Americii.

După căderea comunismului în România, în decembrie 1989, Principesa Sofia a părăsit Statele Unite şi s-a întors la casa familiei din Elveţia, pentru a-şi ajuta tatăl. A jucat un rol important în consolidarea Secretariatului de la Versoix, alături de sora ei, Principesa Moştenitoare Margareta.

În ianuarie 1990, Principesa Sofia, alături de sora ei mai mare, Principesa Margareta, au păşit pentru prima dată pe pământ românesc, unde au hotărât să pună bazele Fundaţiei Principesa Margareta a României, pentru a susţine proiecte durabile în domeniile educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României. În calitate de vicepreşedinte al Fundaţiei, Principesa Sofia a avut un rol însemnat în identificarea unor proiecte de importanţă, în campanii de strângere de fonduri pe întreg teritoriul Statelor Unite, în organizarea ajutoarelor umanitare. De asemenea, ani de zile, principesa a contribuit la promovarea activităţii fundaţiei pe plan internaţional.

În 1995, Principesa Sofia a publicat, la Bucureşti, o carte de poveşti pentru copii, intitulată “Copilul Soarelui” şi ilustrată de tineri artişti români. Toate veniturile obţinute au fost cedate Fundaţiei pentru proiectele menite să sprijine copiii.

În ultimii ani, Alteţa Sa Regală s-a dedicat cu pasiune artei fotografice. În 2017, expoziţiile de artă fotografică semnată de Principesa Sofia au fost admirate la Teatrul Naţional din Bucureşti şi la Ateneul din Iaşi, iar Editura Curtea Veche a publicat o colecţie de cărţi ilustrate cu fotografiile Alteţei Sale Regale, intitulată "Ultramarine".

Începând din septembrie 2018, Principesa Sofia locuieşte în România.