FOTO&VIDEO Acum 92 de ani, Regina Maria ajungea la New York
În 1926, regina Maria a făcut vâlvă mare în presa internaţională, după o vizită de o lună în Statele Unite ale Americii.
Acum 92 de ani, în octombrie 1926, la New York, 300 000 de localnici i-au făcut o primire triumfală Reginei Maria a României. Zilele petrecute la New York au fost apogeul vizitei sale legendare în Statele Unite ale Americii.
Cea care a încurajat-o pe suverană să vină pe tărâm american şi cea care s-a zbătut teribil să transforme deplasarea într-un succes de proporţii a fost dansatoarea Loïe Fuller, prietenă apropiată a Reginei.
La începutul lunii octombrie, în 1926, regina Maria s-a urcat, din Bucureşti, într-un vagon de lux al trenului Orient Express, cu destinaţia Paris. Începea, astfel, prima sa călătorie transatlantică, alături de doi dintre copiii săi, prinţul Nicolae, în vârstă de 23 de ani, şi prinţesa Ileana, care avea atunci 17 ani. Însă nu înainte să treacă, la Paris, pe la couturierul Jean Patou, care să-i pregătească o garderobă demnă de un cap încoronat. Îşi făcuse o coafură permanent, o inovaţie în acei ani, şi trecuse cu brio şi de un moment tensionat:se întâlnise în preziua plecării cu Carol, fiul rătăcitor, aflat la Paris cu Elena Lupescu, după ce renunţase la prerogativele de moştenitor.
Pe 12 octombrie se îmbarca pe „metropola plutitoare“ Leviathan, în direcţia New York, iar şase zile mai târziu ajungea pe tărâm american.
Primirea americană a fost fabuloasă, iar Regina şi-a notat impresiile în jurnalul riguros ţinut în timpul vizitei: „Maria!, Maria! Îmi auzeam numele strigat de mii de voci şi, după obiceiul american, de la geamuri se aruncau lungi ghirlande de hârtie şi tot felul de alte bucăţele de hârtie, de la miile de geamuri ale fantasticelor clădiri, până când tot aerul se umpluse de fâlfâiri albe, ca de milioane de păsări mari şi mici“.
La coborârea de pe vasul de croazieră, reporterii americani nu au ezitat să o întrebe pe regina Maria despre reabilitarea prinţului Carol, surescitaţi de aflarea veştii că avusese loc o întâlnire în Paris. Regina a pus capăt oricăror speculaţii: „Mă tem că Carol nu se poate întoarce încă, a făcut cea mai mare greşeală a vieţii lui şi trebuie să pătimească pentru asta, prinţ sau nu. Totuşi, sper ca la un moment dat să revină la noi“, scria revista „Time“, pe 25 octombrie 1926.
Toţi americanii îşi doreau s-o vadă, s-o întâmpine şi să-i vorbească, exprimând „bucuria unei naţiuni tinere la întâlnirea cu o reprezentantă a Lumii Vechi“, aşa cum spunea Adrian-Silvan Ionescu în volumul „Regina Maria şi America“.
Pentru şederii Reginei Maria în Manhattan, a fost pregătit un apartament cu şapte camere, special decorat pentru ea, în cadrul Hotelului Ambassador. Se spunea că s-a cheltuit o jumătate de milion de dolari pentru amenajarea apartamentului cu antichităţi şi bibelouri rare. Se mai spunea şi că Majestatea Sa avea să închirieze acest apartament cu „un dolar pe zi“. Dar acestea erau mai degrabă zvonuri.
Şi, încă din prima zi a şederii sale în Statele Unite, era aşteptată la cină la Casa Albă, alături de preşedintele american Calvin Coolidge. Presa americană vehicula o declaraţie dată de Lady Astor cu o săptămână în urmă, înainte de a reveni în Anglia: „Nu există nicio femeie în Europa cu o experienţă de război mai mare decât regina Maria. Ştiţi că a intrat în case de leproşi, unde toţi ceilalţi se temeau să meargă şi unde morţii erau aruncaţi unii peste alţii în grămezi mari şi oamenii mureau din cauza bolii?“. Şi cine n-ar fi vrut să cunoască o astfel de femeie?
În celebrul său jurnal, suverana nota deste preşedintele SUA, Calvin Coolidge: „un omuleţ subţire, uscat, cu o faţă ca de ceară, cunoscut pentru muţenia lui“.
Apoi, a Hotelul Ritz din Manhattan, a avut loc o cină la care au participat cam 800 de persoane, printre care John D. Rockefeller Jr., Arthur Brisbane, generalul Cornelius Vanderbilt, Hugh Warpole. S-a consemnat că unii dintre aceştia au sărutat mâna reginei, alţii i-au strâns mâna, dar mulţi au fugit în spatele cozii pentru a fi prezentaţi din nou suveranei.
, vreme în care s-a plimbat în lung şi-n lat, de la Est la Vest, prin metropole şi prin orăşele uitate de lume. A avut un program încărcat, care a lăsat-o cam vlăguită de puteri, însă nu s-a lăsat răpusă. Şi, deşi plănuise ca vizita în SUA să continue până pe 11 decembrie, Regina a fost nevoită să se îmbarce pe vasul „Berengaria“ cu trei săptămâni mai devreme, grăbită de telegramele de-acasă din care afla că Regele Ferdinand era bolnav de cancer.