Un 23 august istoric. Ce spunea preşedintele Harry Truman despre Regele Mihai, pe care l-a decorat în 1947

23 august, 2019
2 harry truman regele mihai jpg jpeg

Astăzi se împlinesc 75 de ani de când România a întors armele împotriva Germaniei, în cel de-al Doilea Război Mondial, gest pentru care Regele Mihai a fost decorat de preşedintele american de la acea dată.

Ziua de 23 august 1944 a rămas în istorie ca data la care România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, regele Mihai şi-a dat acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu dacă acesta ar refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite. La Bucureşti, mareşalul Ion Antonescu a avut o audienţă la regele Mihai I. Acesta se declara dispus să semneze armistiţiul, dar numai după acordul lui Hitler. Atunci, Regele Mihai a hotărât demiterea şi arestarea mareşalului Ion Antonescu, conducătorul statului, şi a principalului său colaborator, Mihai Antonescu, viceprim-ministru.

Regele Mihai avea atunci doar 22 de ani şi era cel mai tânăr monarh european aflat pe tronul unei ţări sfâşiate de război, care a avut curajul să acţioneze pentru salvarea statului român dintr-o situaţie aproape fără ieşire - deşi a fost cel mai falsificat act din toată istoria noastră naţională. 

Fostul suveran a povestit cum au decurs evenimentele care au marcat ieşirea României din alianţa cu Germania nazistă într-un interviu acordat în anul 1990, pentru Televiziunea Română.

Gestul său a fost aplaudat, la acea vreme, de preşedintele american Harry Truman, care a redactat pe 10 mai 1947 o citaţie pentru decorarea acestuia cu Legiunea de Merit în grad de Mare Comandor, cea mai mare distincţie de război acordată de guvernul Statelor Unite.

harry truman about king michael of romania 1946 860x1200 jpg jpeg

"Majestatea Sa Regele Mihai I al României a dat dovadă de un comportament excepţional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Naţiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie şi august 1944, Naţiunea sa, sub dominaţia unui regim dictatorial peste care Regele nu avea control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reuşit să dea ţel, direcţie şi inspiraţie forţelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului. În culminarea eforturilor sale, pe 23 august 1944, deşi capitala lui era încă dominată de trupele germane, el personal, din propria lui iniţiativă, şi în completă nepăsare pentru siguraţa lui personală, a dat semnalul pentru o lovitură de stat ordonând gardelor palatului său să aresteze pe dictator şi principalii lui miniştri. Imediat apoi, într-o inspirată proclamaţie către ţară adresată la radio, el a declarat ţării decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist şi a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane, şi să ucidă, captureze prizonieri sau să-i alunge din ţară. Puşi în faţa acestui frontal şi puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român şi al armatei române a fost imediat şi din toată inima, cu rezultatul că, în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist, şi linia principală a rezistenţei germane pe frontul de Sud-Est a fost alungat mai mult de cinci sute de kilometri spre Nord-Vest. Prin judecata lui superioară, prin ascuţimea acţiunii sale şi prin înaltul caracter al cârmuirii sale personale, Regele Mihai I a adus o contribuţie extraordinară la cauza libertăţii şi democraţiei. Semnat, Harry Truman (al 33-lea Preşedinte al Statelor Unite ale Americii)"

Astăzi, data de 23 august are multe sensuri pentru români. În 1939, a fost semnat pactul Ribbentrop-Molotov, prin care a fost împărţită Europa Centrală şi de Est şi care a dus la încălcarea drepturilor fundamentale a zeci de milioane de oameni într-una dintre cele mai întunecate perioade din istoria Europei. Una din clauzele secrete ale acordului prevedea anexarea de către URSS a regiunii româneşti Basarabia. În 1944, a însemnat scoaterea ţării dintr-o alianţă dezavantajoasă, trădând o alianţă cu care intrase în război. Între 1948 şi 1990, a fost Ziua Naţională a României. Din 2009, pe 23 august se comemorează Victimele Fascismului şi Comunismului.

FOTO: Casa Regală, Harry S. Truman Library & Museum



Recente pe Ok! Magazine

Meghan Markle  GettyImages jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Prințul William în vizită la o fermă urbană, GettyImages (4) jpg
Majestatea Sa Margareta la Turnu Severin FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (1) jpeg
FotoJet Meghan și gemul jpg
Kate și Carole Middleton  jpg
FotoJet Maxima jpg
Prințesa Charlotte și Prințul Louis profimedia 0867105943 jpg
Printul Christian al Danemarcei la majorat   Casa Regala daneza (4) jpg
Charlene și Albert de Monaco împreună cu copiii în Germania, la Hamburg, Foto GettyImages (9) jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
Meghan Markle Regele Charles jpg
Prințul William Foto Getty images jpg
Kate Middleton în alb, Profimedia jpg
Regele Frederik și Regina Mary, portret de gală PNG
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu în vizită la comunitățile dunărene   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (5) jpeg
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
Printesa Beatrice   GettyImages 1251110853 jpg