Doliu în politica americană. A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al Statelor Unite. Familia Clinton îi deplânge pierderea

24 martie, 2022
1 madeleine albright a murit prima femeie secretar de stat sua in mandatul lui bill clinton 2 jpg jpeg

Fosta şefă a diplomaţiei americane în al doilea mandat al lui Bill Clinton s-a stins din viaţă la vârsta de 84 de ani.

Madeleine Albright, prima femeie care a ocupat funcţia de secretar de stat al Statelor Unite, a murit miercuri la vârsta de 84 de ani, relatează CNN. Albright a fost şefa diplomaţiei americane în al doilea mandat al lui Bill Clinton, între 1997 şi 2001.

Decesul lui Albright a fost anunţat de familia acesteia, care a ţinut să reamintească faptul că aceasta a fost  ”un neobosit apărător al democraţiei şi al drepturilor omului”. Apropiaţii spun că Madeleine Albright suferea de cancer. Ultima sa apariţie în public a fost la funeraliile lui Colin Powell, pe 5 în noiembrie 2021.

Albright, al cărei nume real era Marie Jana Korbelová, fiind născută la Smíchov, lângă Praga, în Republica Cehă, a fost un personaj central al administraţiei Clinton. Înainte de a fi numită în funcţia de secretar de stat, ea a fost ambasadoarea Statelor Unite la ONU, în primul mandat al lui Clinton la Casa Albă. Iată de ce familia Clinton consideră că a pierdut un mare prieten.

4 madeleine albright a murit prima femeie secretar de stat sua in mandatul lui bill clinton 6 jpg jpeg

"Întotdeauna îi voi fi profund recunoscătoare pentru prietenia pe care eu şi Bill am avut-o cu Madeleine şi pentru consilierea nespus de înţeleaptă pe care ne-a oferit-o atâţia ani. Atât de mulţi oameni din această lume trăiesc şi au vieţi mai bune datorită muncii sale", a scris Hillary Clinton într-un InstaStory, imediat după cel în care anunţa că ea e infectată cu Covid, în timp ce soţul ei, fostul preşedinte Bill Clinton, a fost testat negativ.

untitled 2 jpg jpeg

untitled jpg jpeg

Distinsa doamnă Albright, care avea mereu un accent de cochetărie, precum un colier sau o broşă preţioasă, era un partener politic dur. Ca fostă refugiată, Albright a susţinut tribunalul ONU pentru crime de război, care în cele din urmă i-a judecat pe preşedintele Serbiei, Slobodan Miloşevici şi pe unii lideri ai sârbilor bosniaci.

În 1996, s-a remarcat prin duritatea atitudinii după un incident în care avioane militare cubaneze au doborât două aeronave neînarmate cu baza în SUA, folosind chiar un termen vulgar din spaniolă, cu sensul figurat de curaj: "Asta nu înseamnă cojones, ci laşitate".

5 madeleine albright a murit prima femeie secretar de stat sua in mandatul lui bill clinton 4 jpg jpeg

Ca secretar de stat, Albright a făcut în 2000 o vizită la Phenian, unde s-a întâlnit cu conducătorul de atunci al Coreei de Nord, Kim Jong-il, în încercarea de a obţine renunţarea la programul nord-coreean de înarmare nucleară. Albright a fost oficialitatea americană de rangul cel mai înalt care a ajuns în statul comunist izolaţionist din estul Asiei, dar în cele din urmă eforturile respective nu au dat rezultate.

După ce preşedinţia lui Bill Clinton s-a încheiat, Madeleine Albright a devenit un simbol pentru o întreagă generaţie de femei mai tinere, pe care le-a inspirat să lupte pentru respect şi recunoaştere în profesiile lor. Au rămas celebre cuvintele pe care le-a spus de multe ori: "În iad există un loc special pentru femeile care nu se ajută una pe alta".

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

la marche 3 jpg
oscar 2016 lady gaga taylor kinney jpeg
Florin Ristei Te cunosc de undeva jpg
4 ela34 jpg jpeg
5 al10 jpg jpeg
1 negru21 jpg jpeg
1 andreea80 jpg jpeg
3 sm92 jpg jpeg
1 profimedia 0680528022 jpg jpeg
4 dichi9 jpg jpeg
3 ange jpg jpeg
1 profimedia 0678190295 jpg jpeg
7 corina10 jpg jpeg
1 profimedia 0674040087 jpg jpeg
1 fotojet 20 jpg jpeg
1 ioana ginghina pentru antonia nae jpg jpeg
1 fotojet 26 jpg jpeg
1 sean diddy combs la oscar cu fiica sa chance actrita 9 1 jpg jpeg