News

Abramovici, cel mai darnic miliardar rus

Abramovici, cel mai darnic miliardar rus

Potrivit unui clasament realizat de Bloomberg, afaceristul este cel mai filantrop dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, cumulând donaţii în valoare 310 milioane de dolari în perioada 2010-2012.

Roman Abramovici îşi păstrează locul între cei mai bogaţi 15 ruşi din lume, dar nu uită de unde a plecat.

El şi-a construit averea cumpărând unele dintre cele mai mari companii din Rusia la preţuri minime, în perioada preşedinţei Boris Elţân, după prăbuşirea comunismului.

Apoi, a preluat clubul de fotbal Chelsea în 2003, pentru 142 milioane de lire sterline (217 milioane dolari), şi a investit peste 1 miliard de dolari în echipa care a câştigat trei titluri în Premier League. Anul trecut, Chelsea a devenit prima echipă din Londra care a câştigat Liga Campionilor.

Iar pe lista proprietăţilor lui se numără şi câteva imobile în Londra, Cap D’Antibes (pe Riviera franceză), pe insula Saint-Barthelemy din Caraibe şi în Aspen, Colorado.

De banii lui, însă, se bucură şi unele organizaţii nonprofit şi câtorva proiecte sociale din regiunea Ciukotka (unde Abramovici a fost guvernator), spre care miliardarul direcţionează constant sume importante.

Din 1999, el a donat sau a investit peste 2,5 miliarde de dolari pentru construirea de şcoli, spitale şi infrastructură în Ciukotka, impulsionat şi de preşedintele Vladimir Putin, care vrea ca cei mai bogaţi ruşi să contribuie la dezvoltarea societăţii.

Ba chiar, în 2010, Putin a afirmat că Abramovici ar trebui "să îşi bage mâna în buzunar" şi să contribuie la finanţarea construcţiei de stadioane pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, cu costuri estimate la 20 de miliarde de dolari.

Foto: Reuters

Modifică Setările