News

Gloria Swanson: diva supremă a anilor '20

Gloria Swanson: diva supremă a anilor '20

Gloria Swanson, una dintre frumuseţile din timpul Marelui Gatsby.

Avea doar 1,50 m înălţime, dar o ambiţie de fier. Şi un apetit monstruos pentru lux. Vedetă a filmelor mute, Gloria se îmbăia într-o cadă de aur şi se odihnea pe munţi de diamante şi blănuri. Infidelă notorie, a fost măritată de şase ori – ultima oară la 77 de ani! Gloria Swanson, una dintre frumuseţile din timpul Marelui Gatsby. Deşi mai jucase în 70 de filme înainte de Sunset Boulevard, pelicula regizată de Billy Wilder avea să rămână definitorie pentru ea. Iar personajul ei, o fostă vedetă hollywoodiană căzută în decrepitudine pe nume Norma Desmond, o etichetă de nedezlipit. Atât pentru forţa cu care a interpretat-o, obţinând astfel cea de-a treia nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal (în 1951). Dar şi pentru că eticheta se potrivea cu imaginea ei dramatică, de fostă mare divă a anilor '20-'30, faimoasă pentru turbanele ei, pentru bijuteriile extrem de scumpe şi nota de plată incredibilă pentru acele vremuri de peste 10.000 de dolari daţi doar pe ciorapi! Pentru baia ei placată cu aur, dar şi pentru mariajul cu un marchiz... De-asta i se şi potrivise ca o mănuşă Norma Desmond. Gloria cu Cecil B. DeMIlle Născută în 1899 în Chicago, Gloria şi-a început cariera într-o vreme în care studiourile de film nici măcar nu se concentraseră în zona Hollywoodului. La 14 ani, mătuşa ei o ducea la Essaney Studios, din Chicago, acolo unde a şi fost remarcată şi angajată ca figurantă – un job care i-a asigurat la o vârstă foarte fragedă un venit neaşteptat de bun. Motiv pentru care Gloria a şi abandonat şcoala, la 17 ani apărând în câteva comedii. Această îndrăzneală de a pătrunde în lumea showbizului atât de devreme n-a rămas fără urmări. Gloria avea nevoie de protecţie. Aşa că la 17 ani se căsătorea cu actorul de 31 de ani Wallace Beery, mai de voie de nevoie – bârfele spunând că Wallace, care era violent şi alcoolic, ar fi violat-o în noaptea nunţii. Rămasă astfel însărcinată, ar fi păcălit-o să bea un cocktail care i-ar fi provocat avortul. Un episod după care Gloria şi-a părăsit soţul, divorţul fiind definitivat abia 3 ani mai târziu. Adică în 1919, în acelaşi an Gloria măritându-se cu un alt nume greu din industria filmului, Herbert Klee Somborn, cu 19 ani mai în vârstă ca ea. Un mariaj din care s-a născut o fiică, botezată tot Gloria. Trei ani mai târziu, Herbert depunea actele de divorţ, acuzând-o de grave şi numeroase infidelităţi. Dosarul divorţului includea o listă cu 13 amanţi, printre care partenerul ei din film Rudolph Valentino, dar şi regizorul Cecil B. DeMille.

La momentul divorţului, Gloria devenise, însă, un superstar. Obţinuse un contract cu Paramount, colaborând, într-adevăr, de suspect de multe ori cu Cecil B. DeMille. La doar 23 de ani, era atât de populară, încât cei de la Paramount îi ofereau orice rol dorea. Mai mulţi bani, o garderobă mai scumpă, fiindcă Gloria era nebună după haine. Şi nu doar după haine. În anii '20, Swanson devenise Zeiţa Glamourului, un adevărat fashion icon, pe care femeile o copiau în privinţa rochiilor, a coafurilor şi pălăriilor. Iar viaţa ei era unul dintre subiectele preferate de bârfă ale cercurilor mondene. Şi Swanson ştia să le dea motive de bârfă. Bunăoară, chiar în mijlocul răsunătorului ei divorţ, actriţa a găsit de cuviinţă să adopte un băieţel pe nume Joseph. Ce mişcare plină de îndrăzneală pentru acele vremuri! Şi o veritabilă declaraţie de independenţă feminină.

Gloria si Marchizul de la Falaise.
Gloria si Marchizul de la Falaise.

Trei ani mai târziu, povestea ei din ziare continua cu un nou episod de un aparent romantism ameţitor. În 1925 pleca în Franţa să filmeze pelicula Madame Sans-Gêne şi acolo îl cunoştea pe Marchizul de la Falaise, nimeni altul decât nepotul fondatorului celebrului brand de cognac Hennessey. Ai zice, aşadar, că un marchiz putred de bogat. Ei, nu chiar! Marchizul nostrum era traducător plătit pe platourile de filmare ale peliculei  Madame Sans-Gêne. OK, poate nu era bogat, dar avea un titlu care la ea acasă, în America, dădea extraordinar de bine. Şi iat-o pe Swanson măritându-se a treia oară şi întorcându-se în America drept Marchiza de la Falaise, zisă şi La Swanson – diva care cheltuia exorbitanta sumă de 20.000 de dolari pe săptămână pentru propria întreţinere, cheltuieli care azi ar însemna cam… 250.000 de dolari. Adică un million pe lună! Era spre sfârşitul anilor '20, perioada în care La Swanson a cerut să-şi îmbăieze trupul de marchiză într-o baie de aur şi a angajat 4 secretare. Îngropată în blănuri şi diamante, Swanson era o culme a năucitorilor ani '20. Dar nu era doar o divă frumoasă, mare consumatoare de lux. Era o femeie extrem de inteligentă şi ambioasă, care ştia exact ce-şi doreşte. Şi care lupta pentru egalitatea cu bărbaţii. Aşa încât nu e de mirare că a fost prima femeie producător - Sadie Thompson, cel dintâi film produs de ea, după îndelungi eforturi, în 1928, aducându-I şi prima nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

Celălalt rol, în schimb, cel de producătoare, a costat-o, însă, fiindcă producţia de filme înseamnă un consum enorm de nervi şi bani. Iar când banii au început să se ducă, ochii Gloriei au alunecat fix asupra lui Joe Kennedy, tatăl lui J.F.K. Un om de afaceri extrem de puternic, Joe Kennedy a ajuns curând ca prin acest amantlâc să controleze întreaga viaţă a divei, după cum ea însăşi mărturisea. Nu doar că o ajuta cu bani, dar şi punea presiune pe United Artists să cumpere filmele produse de Gloria – între timp trimiţându-l pe soţul ei marchiz în Franţa vreme de zece luni, ca să se implice în studiourile cinematografice Pathé, conduse de omul de afaceri american. Asta fiindcă soţia lui oricum rămăsese acasă, în Massachusetts, unde se recupera după naşterea celui de-al optulea copil.

Dar tocmai această implicare exagerată a lui Joe în viaţa ei profesională a dus şi la despărţire. Căci următorul ei proiect, Queen Kelly, manipulat în fel şi chip de Joe, s-a dovedit un fiasco – dezastrul financiar ducând la ruptura relaţiei dintre cei doi amanţi. Dar şi la divorţul ei de marchiz.

Gloria şi Herbert Marshall (primul de la stânga la dreapta)
Gloria şi Herbert Marshall (primul de la stânga la dreapta)

Un an mai târziu şi cu finanţele ruinate, Gloria pornea din nou la drum cu al patrulea mariaj – cu Michael Farmer, căruia i-a dăruit o fiică, pe Michelle Bridget Farme. La doi ani de la naşterea ei, însă, în 1934, Farmer intenta divorţul pe motiv de infidelitate. Gloria iar călcase strâmb, de data aceasta cu actorul britanic Herbert Marshall. Cel de-al cincilea mariaj, cu William N. Davey, a fost şi mai scurt – doar un an. Dar măcar de data asta Gloria n-apucase să fie infidelă. De vină era William, care bea prea mult.

Swanson, la 75 de ani!
Swanson, la 75 de ani!

După cinci mariaje dezastruoase, părea că nu va mai păşi vreodată spre altar. În stilul “roaring 20s”, însă, Swanson a surprins întreaga lume când s-a măritat a şasea oară la 77 de ani! Desigur, era şi o mişcare prin care voia să-şi demonstreze vitalitatea la acea vârstă, graţiei hranei sale vegetariene - fiindcă actriţa devenise vegetariană încă din 1928, fiind unul dintre primii promotori ai unei diete sănătoase la Hollywood. Căsnicia cu scriitorul William Dufty a durat până la sfârşitul vieţii ei, în 1983. Lui îi datorăm şi ediţia din 1980 a biografiei legendei filmului, Swanson on Swanson, o ediţie atent îngrijită de el despre viaţa ei, pe baza jurnalelor şi notiţelor ei.

Foto: Getty Images

Comentarii

Articole asemănătoare

Modifică Setările