Interviu exclusiv Codin Maticiuc: „Sunt un băiat de bani gata, în curând un bătrân de bani gata“

20 aprilie, 2024

Timpul nu iartă pe nimeni, dar Codin Maticiuc l-a dresat cumva. Ani de zile n-a făcut mai nimic, apoi a recuperat din plin. Și deși ziua are 24 de ore, o păcălește strecurându-i de toate. Dar nu-și poate păcăli familia, care-i cere... timp.

Codin Maticiuc (4) jpg

Cândva, era cunoscut drept băiat de bani gata și cuceritor de meserie. Părea total lipsit de griji și chiar era. Și-a păstrat aerul relaxat, dar nu mai e lipsit de griji. Și nu mai e de mult doar băiat de bani gata. Pe lângă filme, seriale și cărți, face #spitalepublicedinbaniprivati - anul acesta va construi o clinică de psihiatrie pediatrică în cadrul Spitalului Obregia ­­- e căsătorit și are trei copii - două fetițe și un băiat din căsnicia anterioară a soției sale, Ana Pandeli - iar problemele de sănătate pe care înainte le vedea doar prin intermediul Fundației Metropolis nu i-au ocolit nici propria familie. Codin Maticiuc (43) a trecut prin multe în ultimii ani. Și prin bune, și prin rele. Și ne-a povestit despre toate cu sinceritate și vulnerabilitate. Dar și cu o doză de umor și autoironie, că altfel nu mai era el. 

Ce faci, cum îți merge, pe ce fus orar ești?

Codin Maticiuc

Sunt în București, pentru că am câteva proiecte în paralel. Filmez ultimul sezon din Clanul, unde am niște scene mai grele, și am mai prins un proiect, primul meu desen animat. Sunt motanul Garfield în Garfield.

Haha, cred că ți se potrivește Garfield.

Codin Maticiuc

Și mie mi se pare la fel. Sunt fiert pe lasagna, pizza, sunt mic, grăsuț și portocaliu. Extrem de comod, prost... știi ce zic? O potrivire extraordinară. Mi-am dorit să fac asta pentru copiii mei, pentru că eu încă nu i-am convins pe toți trei că sunt actor. Băiatul știe, dar pentru fete Miami Bici și Clanul nu înseamnă nimic, nu le impresionează. Pe când Garfield da. Ultimul lucru pe care ți-l zic, încă nu l-am zis public: tatăl meu din Garfield este George Ivașcu, partenerul meu din Clanul.

Am văzut că ai avut un weekend greu. Filmări de noapte la Clanul, apoi mă gândesc că ai bifat și vreo ieșire în club, regulamentar.

Codin Maticiuc

Să știi că n-am apucat să ies în club, pentru că am filmat de la opt seara la 3:30 dimineața. Ce club să mai servesc... Dar filmările de noapte au fost foarte interesante, au avut loc într-un sat părăsit, cu vreo 15 case și o biserică, unde nu locuiește nimeni, nimeni.

Din ce văd, ai legat o adevărată prietenie cu actorii din Clanul. Nu e doar job și gata.

Codin Maticiuc

Sunt foarte apropiat de George, suntem nedespărțiți. Am furat meserie de la el. Acum două săptămâni, mama dânsului a avut o problemă și a ajuns la spital chiar în noaptea în care filmam. Și el n-a putut să meargă, a dus-o la Urgență o prietenă de familie. Fugea săracu între duble să vorbească cu doctorul, îmi era o milă de el... Când am terminat, la 2:30 dimineața, i-am zis că merg cu el la spital. Și am mers amândoi. E o legătură care se creează. Până la urmă a fost bine.

Pe lângă Clanul, mai ai o mulțime de proiecte. Cât stai pe telefon zilnic?

Codin Maticiuc

Nu știu să zic, dar știu că primesc sute de mesaje zilnic. La care eu răspund. La mine e mai greu să suni, pentru că telefonul meu e pe silent nonstop, altfel aș înnebuni.

Cât de bogat mai ești acum? Miami Bici 2 a bătut Barbie și Openheimmer la încasări, dar te-a și uscat de bani.

Codin Maticiuc

A costat enorm, dar am și făcut profit, nu m-a sărăcit așa tare. Știam de la început că o să coste mult, ne-am întins la niște lucruri, dar le-am făcut pentru noi.

"Cumpăr haine de firmă extrem de rar și călătoresc la economic"

Te zgârcești la ceva vreodată?

Codin Maticiuc

Sută la sută, doar că aș folosi termenul „cumpătat“. Zgârcit ești când faci un compromis, eu vorbesc de o normalitate. Cumpăr haine de firmă extrem de rar și doar dacă îmi place o piesă pe care nu am găsit-o mai ieftin. Tricourile și blugii le am doar ieftine, nu e normal să fie scumpe. Rar cumpăr o curea mai scumpă. Nici copiii mei nu poartă haine de firmă. Călătoresc economic cu avionul pentru că suntem mereu vreo șase, șapte înși. Noi cinci din start, plus o bonă sau o mamă, plus bunic... Diferența este enormă de la Economic la Business și cu banii ăia aleg să fac altceva.

Codin și George Ivașcu
Codin și George Ivașcu

Ai fost catalogat beizadea până să te apuci de filme. Decizie cu care părinții tăi nu au fost oricum de acord. Apoi ai recuperat din plin. Ți-a spus tatăl tău sunt mândru de tine?

Codin Maticiuc

Cred că nimeni pe acest pământ nu a văzut Miami Bici de mai multe ori ca el. Tatăl meu a mers la cinematografe la fiecare premieră, a mai fost de vreo două, trei ori cu prietenii lui, după care acasă îl vede cam o dată la două, trei luni. E de ajuns, nu trebuie să îmi spună nimic, e clar că îi place.

Apropo, știi că beizadea nu are conotații negative la bază? Înseamnă fiu de domn.

Codin Maticiuc

Asta înseamnă, da, băiat de bani gata, care la noi e peiorativ, dar n-ar trebui. E vorba despre o familie înstărită, n-ar trebui să fie o problemă asta.

Oricum, beizadea s-a lipit de tine cu sens peiorativ atâția ani.

Codin Maticiuc

Da, eu nu am avut o problemă să recunosc că am fost și sunt un băiat de bani gata, în curând un bătrân de bani gata. Nu mă definește doar asta, fac și alte lucruri, dar asta am fost. Am avut acest noroc, că tatăl meu a făcut niște lucruri extraordinare.

Tu până la 33 de ani n-ai făcut nimic, apoi le-ai făcut pe toate. Scris trei cărți, făcut filme, jucat în Clanul, renovat spitale, schimbat legi, făcut toate tatuajele dintr-un foc, făcut doi copii, căsătorie.

Codin Maticiuc

Am făcut lucruri și până la 33 de ani, dar nu au fost vizibile. Și o să încerc să îți explic, nu am mai explicat niciodată. Până la 33 de ani imaginea mea era una unilaterală, făcută doar de presă. Mă făceau cum voiau ei, eu nu aveam o voce. De câte ori îmi ziceau „Vino să dai interviu“, eu ziceam: „Nu, că nu știu de ce vin. Vin în calitatea mea de băiat cu bani de la tata, în calitatea mea de băiat care face sex cu fete frumoase?“. La 33 de ani am scris prima carte și am zis: „Eu am scris Consumatorul de suflete și vreau să-l cumpere lumea. Acum merg la ce emisiune vreți voi să vorbim despre asta și la final vorbim și alte lucruri, că înțeleg care-s nevoile presei“. Înainte de 33 de ani, nu aveam ceva despre care să vorbesc public. Am făcut un liceu și o facultate, ambele pe genunchi. Tatăl meu și-a dat seama de asta și a zis „Bă, dacă nu-ți place ce faci, vino la muncă“. Și am muncit de la 21 de ani în cadrul firmelor lui, făcând niște lucruri de mântuială, pentru că nu îmi plăcea ce făceam. Dar făceam ceva, însă nimeni nu a vrut să vorbească despre asta. Nici eu, nici presa. Tata mă trimitea vară de vară în port. Nu vorbește nimeni de faptul că am lucrat în port, dar nici nu contează, multă lume a lucrat pe undeva. Apoi m-am mutat în alt domeniu și s-au întâmplat două lucruri concomitent: am făcut-o din pasiune și am simțit că trebuie să vorbesc despre asta ca să vând produsul.

Cei mai productivi ani ai tăi au fost și cei mai grei. În timp ce făceai filme și renovai spitale, tatăl tău a avut cancer la gât, iar la Smaranda ai aflat că are o afecțiune rară la ochi. Ieși mai puternic din încercările astea? Sau de fapt ele sapă undeva?

Codin Maticiuc

Grea întrebare, nu m-am gândit niciodată la asta. În primul rând, cred că toate astea fac parte din viață, dar eu am fost mult timp protejat. Acum, înaintând în vârstă și eu și părinții mei, e normal să vină și astfel de încercări, peste care o să trec într-un fel sau altul. Cred că devii pe de o parte mai puternic, te mai călești, pe de altă parte se naște o nouă sensibilitate, pe care depinde cum o folosești apoi. Eu de când am avut episodul cu tata, pot să plâng la comandă la cadru, până atunci nu îmi ieșea. Am fost un om norocos, cu multă fericire, cu toată lumea sănătoasă până târziu în viață.

Codin cu soția Ana Pandeli și cei trei copii ai lor
Codin cu soția Ana Pandeli și cei trei copii ai lor

Toată lumea e bine acum acasă?

Codin Maticiuc

Da, toată lumea e foarte bine.

 Bolile te așteaptă după colț, fiecare a devenit dator cu un cancer sunt doar o parte din expresiile folosite de tine în podcast la Cătălin Măruță. Sună destul de pesimist, asta e starea ta de spirit? 

Codin Maticiuc

Da, aproape că e... Nici nu știu... Eu primesc în medie vreo 15 mesaje pe zi de la oameni bolnavi care au nevoie de ajutor. Toată lumea-mi scrie „ajută-mă“. Toți vedem în jur probleme de sănătate, dar oricât ați vedea voi cei care citiți aceste rânduri, eu văd înmulțit cu 100.

Ai mers vreodată la psiholog?

Codin Maticiuc

Niciodată. Sincer să fiu, n-am timp. Și probabil că nu sunt destul de educat încât să-mi dau seama câtă nevoie am. Că uite, la dentist am timp să merg de fiecare dată când mă doare ceva. Probabil că nu dau importanța cuvenită acestui lucru. Și cumva mi-am găsit eu o mantră a mea, m-am setat că trebuie să fiu fericit. Dacă mă întristează ceva, mă scutur și-mi amintesc problemele reale ale vieții. Te uiți în sus să vezi unde trebuie să ajungi și-n jos ca să-ți amintești că ești fericit.

Cu atâtea proiecte câte ai, apucă soția ta și fetele și băiatul să te vadă la față?

Codin Maticiuc

Eu zic că da, foarte mult, ei zic că nu. (râde) Depinde pe cine-ntrebi.

Și ce-i răspunzi soției tale când îți spune să mai dai pe acasă?

Codin Maticiuc

„Baby, sunt foarte des pe acasă și fac multe lucruri“. „Faci pe dracu“, parcă o aud (râde). Dar poate eu sunt cel care are dreptate și stau destul de mult pe acasă.

În general crezi că tu ești cel care are dreptate în cuplu?

Codin Maticiuc

Eu am dreptate întotdeauna, eu nu înțeleg de ce nu vede ea treaba asta.

Poate n-ar strica să dai pe la psiholog.

Codin Maticiuc

(Râde) Să ne întoarcem la capitolul psiholog. (Teatral, cu voce caldă, către sine): „Du-te de urgență! Lasă dentistul, mai ia un Ketonal și du-te la psiholog“.

Dar ai să-ți reproșezi ceva ca soț?

Codin Maticiuc

Timp petrecut cu familia, pentru că a mea nu cere timp doar pentru ea, ci și pentru familie. Dacă eu de mâine aș opri orice film, pentru Ana n-ar conta deloc, s-ar bucura de timpul cu mine, n-ar zice „băi, dar nu mai face și el lucruri?“. La copii nu știu, ar putea să zică acum „da, stai cu noi“, și ar putea să-mi reproșeze zece ani mai târziu că am fost un loser.

Codin, alături de fiica lui și băiatul soției sale
Codin, alături de fiica lui și băiatul soției sale

Ana cu ce se ocupă?

Codin Maticiuc

Cu copiii. Asta e, că ea se ocupă doar cu asta. 24 de ore din 24. E obsedată, e  dedicată, avem trei copii – mă rog, unul e doar al ei, dar e al nostru – și o bonă care n-a dormit în viața ei cu copiii pentru că ea nu o lasă, nu concepe așa ceva. Ea doarme cu toți.

Și nu apar momente de frustrare? Sunt atâtea femei în situația asta: să știi că în timp ce tu stai cu copiii, soțul face tot ce vrea în plan profesional.

Codin Maticiuc

Știu ce zici. A avut unele momente. Chiar copiilor le zicea: „O să vă faceți mari și o să îl apreciați pe ăsta care nu petrece timp cu voi și o să uitați că eu am stat cu voi mereu și nu am dormit nopți de grija voastră“. Ea efectiv doarme în medie patru ore pe noapte de cinci ani. Nu înțeleg cum mai e om. Deși a avut momente de răbufnire, sper că văzând cât o apreciez eu pe mama - care nu a fost o carieristă, s-a lăsat devreme de arhitectură ca să stea acasă cu mine - înțelege că există admirație reală din partea mea. Să ai copii e un full time job dacă o faci corect.

Ana e și singura care a reușit să te cumințească. Ce o face unică?

Codin Maticiuc

Ce o face unică pe ea? Că mă suportă pe mine.

Incredibil, întrebarea e despre ea, dar răspunsul l-ai făcut să fie despre tine.

Codin Maticiuc

Normal. (râde) Or mai fi mame eroine ca ea, mai există fete care să facă sală, mai există fete care să aibă nebunia să se urce pe munți… Nu-ți exagerez, acum fix o săptămână și ceva a urcat pe niște munți aici în țară și a avut două avalanșe la care a supraviețuit. Dar nebuni din ăștia or mai fi. Dar să mă suporte și pe mine… nu e nimeni ca ea.

Deci și tu ești un sport extrem. Sau tu ești direct avalanșa?

Codin Maticiuc

Da, e groasă treaba când ești cu mine, că eu sunt tornadă.

Voi ați avut o relație on and off. Că tot e la modă cuvântul, ai spune că ai fost un iubit toxic?

Codin Maticiuc

Nu mai suport cu „relațiile toxice“ și cu „proiectatul“, că astea sunt ultimul trend. Eu nu o să pun eticheta asta nimănui, doar pentru că mă enervează expresiile astea.

Codin Maticiuc (3) jpg

Schimbăm cuvântul, nu e problemă. Să zicem iubit dificil.

Codin Maticiuc

Dificil? Daa, 100%! De aia am și zis că e unică pentru că mă suportă pe mine.

Dar ce te face așa dificil într-o relație?

Codin Maticiuc

În primul rând, sunt rău la foame, fac urât. Apoi mă implic în foarte multe proiecte și sunt cu gândul doar acolo, asta se simte și poate deranja. Ce ar mai fi… particip la multe acțiuni care țin de sănătatea sau de viața altor oameni și pare că n-aș face asta pentru familie. Nu că face cineva comparație, dar eu salvez niște copii pe undeva și Ana îmi zice: „Uite, salvezi copii, dar ai tăi au febră, m-am dus eu cu ei la Urgență“. Mie nu mi se pare pe moment că e același lucru, era vorba de viață și de moarte unde mă implicam eu. „Da, dar ăștia sunt copiii tăi“... E greu, e greu…

E diferență mare de vârstă între voi?

Codin Maticiuc

Opt ani. Nu mi se pare că e diferență mare. Nu se simte.

Faptul că te-ai așezat la casa ta, iată, te-ai și căsătorit civil cu mama copiilor tăi anul trecut, ține la distanță fanele? Ți se fac avansuri?

Codin Maticiuc

Eu nu știu, păcatele mele! Că nu mă uit nici în stânga nici în dreapta și oricum pe Instagram dacă văd un mesaj care ar putea duce în direcția aia dau swipe.

Crezi ca se poate schimba un cuceritor cu adevărat?

Codin Maticiuc

Bătrânețea schimbă pe toți...

Foto: PRO TV, arhiva personală



Recente pe Ok! Magazine

FotoJet Enrique și sora sa jpg
Premiere la GOPO 2024 iubiri noi, sarcini la vedere și tablouri de familie pe red carpet jpg
Esca și mama sa PNG
banner laura cosoi png
Gopo 2024   Amalia Enache, Andreea Raicu, Olimpia Melinte, Manuela Harabor jpg
Andreea Antonescu foto Ok Magazine DSC 0103 (2) jpg
FotoJet David tatuat jpg
Nicole Kidman, premiu pentru întreaga carieră, GettyImages (14) jpg
florin piersic facebook jpg
Jennifer Garner, Profimedia jpg
FotoJet Gherman jpg
FotoJet Penelope jpg
Violeta Bănică, fiica Andreei Marin, pe podiumul de modă la gala Nu există nu se poate   Facebook (9) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (5) jpg
Miss Universe Argentina PNG
Gest tandru între Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu la gala Nu există nu se poate   Insta (3) jpg
Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg