Noi descoperiri în scrisorile trimise de Jackie Kennedy
Viaţa ei alături de cel mai puternic om al Americii a fost plină de trădări şi suferinţă, dar în ciuda tuturor greutăţilor, ar fi făcut orice ca deznodământul mariajului lor să fi fost altul.
Jackie Kennedy era simbolul graţiei desăvârşite, un mix ideal de eleganţă, diplomaţie, discreţie şi nobleţe. Dar dincolo de această aparenţă, cea mai adulată Primă Doamnă a Americii ascundea un ocean de secrete, pasiune şi durere. Lucru reconfirmat de cele câteva scrisori intime, făcute publice acum, odată cu declasificarea unor documente privind asasinarea soţului său, John F. Kennedy, pe 22 noiembrie 1963.
Jacqueline Kennedy în 1960
Reacţia ei la mult comentata relaţie extraconjugală a lui cu Marilyn Monroe este consemnată într-una dintre aceste scrisori adresate lui JFK, pe care Jackie i-a trimis-o din Europa, unde fugise de ruşinea zvonurilor, împreună cu sora sa, Lee. Potrivit unei surse citate de revista americană Star, ştia totul despre legătura soţului ei cu Marilyn şi-l ruga să-i pună capăt, „pentru că lumea îl va umili pe el şi familia lui“. Totodată, se temea ca el să nu se aleagă cu vreo boală venerică, dat fiind „trecutul amoros dubios al lui Marilyn“.
Interesant este că, în ciuda aventurilor amoroase ale soţului ei, Jackie continua să-i trimită acestuia scrisori cu conţinut sexual explicit, în care îşi exprima satisfacţia de-a fi experimentat împreună nopţi de amor intens şi în care îi spunea cât de mult îi place „să-l simtă gol atingându-i pielea goală“.
John F Kennedy şi Jacqueline Kennedy
De altfel, Jackie era atât de îndrăgostită de Jack, aşa cum îl alinta ea pe JFK, încât i-a uitat toate păcatele în fatidica zi de 22 noiembrie, când i-a murit în braţe, sfârtecat la propriu de cele trei gloanţe ucigaşe. Sub imperiul şocului, această Primă Doamnă care şi-a purtat cu nobleţe chiar şi acel deux-pièces roz pătat cu sângele soţului ei i-ar fi scris o ultimă scrisoare mult iubitului său Jack, pe care a strecurat-o în sicriu. „În ea, se învinovăţea pentru moartea lui, spunând că ar fi trebuit să-l tragă în jos, spre podeaua limuzinei, după ce a auzit prima împuşcătură. În aceeaşi sfâşietoare scrisoare, i-a promis că-l va plânge până în ultima zi a vieţii ei“, spune aceeaşi sursă.
Din corespondenţa purtată ulterior cu câţiva psihiatri, reiese că anii ce-au urmat au fost cu adevărat dramatici pentru Jackie, care „obişnuia să nu iasă cu lunile din dormitor, unde zăcea anesteziată de alcool şi având adesea coşmaruri, din care se trezea ţipând“. Ba chiar i-a dezvăluit fratelui său vitreg, Hugh Auchincloss, că era atât de traumatizată de moartea lui Jack, încât până şi zgomotul unui motor o făcea să tresară.
Cuplul prezidenţial, în 1962, la Washington
Conştientă, însă, că această traumă avea să-i urmărească o viaţă întreagă şi pe copiii săi, Caroline şi John F. Kennedy Jr., ea a încercat să-i pregătească să facă faţă unei lumi care îi privea cu compasiune. „Înţeleg presiunea la care veţi fi supuşi mereu ca membri ai familiei Kennedy. Tu, mai ales, ai un rol aparte în istorie“, îi scria fiului său, în timp ce acesta studia la Brown University. „Indiferent ce drum vei alege în viaţă, tot ceea ce vă pot cere ţie şi lui Caroline este să continuaţi să ne faceţi pe mine, pe ceilalţi Kennedy şi pe voi înşivă mândri de voi.“ Din păcate, destinul lui John-John s-a întrerupt brusc în iulie 1999, într-un tragic accident aviatic – o dramă pe care mama lui a fost scutită s-o trăiască, petrecându-se la cinci ani după moartea ei (mai 1994).
Foto: guliver/getty images