News

38 de ani de la moartea lui Natalie Wood. Căpitanul vasului de la bordul căruia a dispărut actriţa face noi declaraţii

38 de ani de la moartea lui Natalie Wood. Căpitanul vasului de la bordul căruia a dispărut actriţa face noi declaraţii

Era weekendul de Ziua Recunoştinţei, 1981. Un telefon de pe barca lui Robert Wagner (foto sus) a anunţat că cineva a dispărut de pe iahtul lui, ancorat în largul insulei Catalina, la 41 kilometri sud-vest de Los Angeles. La momentul plecării în voiajul pe mare, la bordul vasului se aflaseră el, soţia lui, Natalie Wood, actorul Christopher Walken şi căpitanul iahtului, Dennis Davern. La şase ore după acel telefon, trupul neînsufleţit al lui Natalie a fost găsit plutind în Oceanul Pacific. La momentul respectiv, moartea ei a fost catalogată drept un accident. Iar Hollywoodul a fost zguduit de dramatica dispariţie a uneia dintre cele mai strălucitoare vedete ale sale. În ziua morţii ei, la televiziunile americane a rulat “Miracolul de pe Strada 34”, filmul clasic de Crăciun, în care Natalie era fetiţa de opt anişori care nu credea în Moş Crăciun...

În 1981 Natalie îşi câştigase pe deplin statutul de icon al Americii, cu tot cu rădăcinile ei ruseşti pe care nu şi le renegase niciodată. Cu-atât mai mult moartea ei prin înec, la doar 43 de ani, a învolburat apele din Cetatea Filmului. Într-atât încât cazul a fost redeschis după 30 de ani, în noiembrie 2011, atunci când Dennis Davern, căpitanul vasului “Splendour”, pe care Natalie se aflase în ultime ei noapte, a făcut nişte declaraţii şocante pentru NBC. Cu totul altele decât cele pe care le oferise în investigaţia poliţiei din 1981. “N-am vrut să ajung la finalul vieţii fără să spun adevărul”, se confesa Dennis. Iar scenariul unei crime, la care ajunseseră şi alte investigaţii paralele, precum cele conduse de “Vanity Fair” şi de biografa actriţei, Suzanne Finstead, s-a reaprins în minţile fanilor şi ale multora dintre prietenii actriţei.

Pe la jumătatea investigaţiei redeschise, medicul legist a schimbat cauza morţii în certificatul de deces de la accident la cauză nedeterminată. Faptul că trupul lui Natalie fusese găsit cu mai multe vânătăi rămăsese unul dintre marile mistere ale cazului. Cum căzuse Natalie în apă? Şi ce se întâmplase în acea noapte, înainte ca ea să se înece? La autopsia din 1981, medicii descoperiseră un nivel al alcoolului destul de crescut în sângele actriţei, plus substanţe provenind din două tipuri de medicamente: unul pentru răul de mare şi un sedativ, care potenţează efectele alcoolului. Aşadar, Natalie căzuse peste bord ameţită de băutură şi se înecase? Asta fusese tot? Invitat la emisiunea The Dr Oz Show, Davern a dat noi detalii marţea aceasta (foto jos).

S-a vorbit, de mai multe ori, şi despre varianta sinuciderii, zvonindu-se că Natalie ar fi încercat în două rânduri să-şi ia viaţa şi că, în perioada de dinainte de-a muri, obişnuia să ia cocktailuri cu medicamente. Dar numeroase detalii apărute pe parcurs au încurcat iţele. În 1981, soţul ei, actorul Robert Wagner, declarase că nu se întâmplase nimic deosebit pe vas… Când detectivii l-au întrebat de ce se afla o sticlă de vin spartă pe punte, actorul a explicat că pur şi simplu căzuse din cauza tangajului. În autobiografia lui din 2008, Wagner scria, însă, că el însuşi spărsese sticla în timpul unui scandal cu Christopher Walken, legat de cariera lui Wood. Iar faptul că la noua investigaţie din 2011, Robert a refuzat să mai facă vreo declaraţie a ridicat şi mai multe semne de întrebare. Dintre toţi cei prezenţi pe vas, el a fost singurul care s-a înconjurat de-o armată de avocaţi, fugind de investigaţie. Chiar şi Walken, care n-a vorbit niciodată deschis despre acest caz, a fost de acord să dea o declaraţie scrisă în prealabil autorităţilor.

Povestea oficială, susţinută de cei doi actori, spune că Natalie încercase că adoarmă dar, deranjată de zgomotul bărcii de salvare, care se tot lovea de iaht, a ieşit pe punte şi s-a aplecat, ca să lege şalupa mai bine. “Eu vorbeam cu Christopher. Apoi când am căutat-o, nu mai era pe vas. Iar şalupa dispăruse”, spune Wagner.

“E complet fals. Natalie n-ar fi făcut asta niciodată singură. Îi era foarte frică de apă! Eu cred că Robert a fost cu ea până în momentul în care a căzut în apă”, dă replica Dennis Devner, care adaugă că soţul lui Natalie l-a obligat în 1981 să spună detectivilor o versiune identică cu a lui. Acum, invitat la o emisiune, Dennis a revenit cu noi detalii. "Natalie şi soţul ei s-au certat cumplit în acea noapte. Camera în care s-au certat arăta ca şi cum ar fi fost măturată de furtună. Totul era răvăşit, răsturnat, dărâmat. Unul dintre cerceii ei era aruncat într-un colţ. Nu ştiu dacă-i fusese smuls de la ureche... E clar că în acea noapte avusese loc o bătaie", a declarat Dennis marţi la emisiunea The Dr Oz Show. "Singura frază clară pe care am auzit-o în timpul scandalului a fost: «Pleacă dracului de pe barca mea!», spusă de Robert Wagner", a declarat căpitanul Dennis Davern.

Davern susţine şi acum acelaşi lucru pe care l-a susţinut în 2011: el arată cu degetul chiar înspre soţul actriţei, Robert Wagner. "Natalie şi Robert au început să se certe îngrozitor în cabina lor. Urlau unul la altul şi aruncau cu lucruri. Apoi au ieşit pe punte şi, dintr-o dată, s-a făcut linişte. Când m-am dus acolo, Natalie nu mai era, iar Robert mi-a spus s-o caut. Dar nu era de găsit. I-am spus că poate ar tebui să aprind farul. Dar mi-a zis să nu fac asta”, povesteşte Davern.Trei oameni de pe un iaht din apropiere susţin că, în jurul orei 23.00, au auzit strigăte de ajutor din apă. Au chemat patrula din port dar nu le-a răspuns nimeni. Pe de altă parte, de pe vasul Splendour, apelul de ajutor a venit suspect de târziu: după câteva ore, autorităţile portuare susţinând şi azi că Natalie ar fi fost salvată dacă ar fi fost anunţaţi mai din vreme.

Modifică Setările