5 idei de decorare cu stil a apartamentelor mici, ca să te bucuri de mai mult spaţiu

31 octombrie, 2020
5 quercusliving jpg jpeg

Dacă locuieşti într-un apartament de mici dimensiuni, poţi crea impresia de mai mult spaţiu folosind câteva idei care îţi oferă soluţii practice, dar care aduc şi un plus de stil pentru locuinţa ta.

Este important să fii deschis la orice sugestie care salvează chiar şi câţiva zeci de centimetri, deoarece spaţiul este cel mai valoros atunci când vine vorba de locuinţele mici. Însă, bineînţeles, fără să faci rabat de la stilul care te reprezintă şi care îţi dă acel sentiment de acasă. 

1.Renunţă la tot ce este inutil

De-a lungul anilor tindem să strângem tot felul de obiecte, mobilă şi accesorii care nu ne mai plac, sunt vechi, inutile şi ne mănâncă spaţiu degeaba. Dacă nu este vorba de ceva cu o importantă valoare sentimentală, renunţă la acele lucruri pe care ştii sigur că nu le-ai mai folosit de ceva timp şi pe care cel mai probabil nici nu le vei mai folosi. 

4 home designing jpg jpeg

Aici poate intra şi mobila veche voluminoasă, greoaie, sau electrocasnice vechi si uzate. Apelează la un serviciu de colectare şi reciclare pentru acestea şi fă loc pentru altele noi, care vor veni cu un aer de prospeţime şi modernism. De exemplu, nu mai folosi calorifere electrice pentru încălzirea camerelor, ci optează pentru centrale termice, astfel încât caloriferele folosite să fie doar cele aliniate la perete. Este cea mai eficientă soluţie pe termen lung şi nu ocupi spaţiu dublu pentru acelaşi scop.

2.Aranjează spaţiul interior în funcţie de necesităţile practice de zi cu zi

Având la dispoziţie un spaţiu limitat, e bine să fii atent la ce necesităţi ai concret în fiecare zi. De exemplu, în ce cameră te uiţi la televizor? Dacă te uiţi mai mult în sufragerie, atunci e suficient un singur televizor, iar în dormitor vei avea mai mult spaţiu pentru altceva. 

Unde mănânci cel mai des? Dacă îţi place să mănânci în sufragerie şi nu în bucătărie, atunci păstrează o singură masă cu această destinaţie, iar în bucătărie ai salvat un spaţiu util pe care îl poţi valorifica altfel. Iată două exemple prin care îţi poţi da seama cum anume poţi folosi spaţiul de care dispui într-un mod cât mai util cu putinţă. 

3.Cumpără doar mobilă la comandă

Atunci când spaţiul de care dispui este destul de limitat, e bine să apelezi la măsurători cât mai precise. E nevoie de multă organizare, astfel încât mobila să se plieze cât mai bine în interiorul pe care îl ai. Pe cât posibil, încearcă să nu pierzi spaţiu în zadar. Orice colţ trebuie folosit, fiecare centimetru este important. Dacă simţi că nu te descurci cu organizarea, apelează atunci la ajutorul unui designer de interior. 

3 housebeautiful jpg jpeg

Un specialist va şti să îţi recomande ce tip de mobilă se potriveşte interiorului de care dispui. El va ţine cont de preferinţele tale, însă îţi va recomanda şi ce anume poate fi pus în practică şi ce nu. De exemplu, dacă îţi doreşti o masă rotundă, masivă, care îţi ocupă foarte mult spaţiu, poate e mai bine să optezi pentru una pătrată sau dreptunghiulară care să fie lipită de perete. E necesar să fii şi realist când alegi obiectele de mobilier potrivite. 

4.Ocupă spaţiul în special pe verticală

Pereţii reprezintă un spaţiu generos, deseori ignorat. Însă atunci când locuieşti într-un apartament de mici dimensiuni, acesta este asul din mânecă. Optează pentru rafturi, corpuri de mobilier suspendate, iar televizorul poate fi aşezat pe un suport prins de perete. 

Şi uşile pot fi folosite în acest sens, dacă sunt simple, din lemn, fără componenţă din sticlă. Poţi prinde cuiere de ele astfel încât să agăţi diverse obiecte care îţi ocupă spaţiu în general: umbrele, pălării, eşarfe, poşete sau ghiozdanul copilului. 

Nu uita însă şi de armonia stilistică din interior. Nu supraîncărca, ci lasă loc şi pentru tablouri sau ceasuri de perete. 

5.Foloseşte un separator de spaţiu 

Atunci când locuieşti într-o încăpere de tip open space şi îţi doreşti o compartimentare, poţi opta pentru un separator pliabil sau unul transparent. Practic, un perete ţi-ar consuma foarte mult spaţiu şi ar da impresia de închidere. În schimb, un separator de acest tip îţi oferă compartimentarea şi intimitatea de care ai nevoie, fără să pierzi din spaţiul util. 

Un astfel de separator poate fi reprezentat de un glasvand, de un paravan pliabil sau de nişte uşi culisante. Materialul din care va fi realizat e la alegerea ta. Poate fi vorba de sticlă, lemn sculptat sau material textil pe un cadru metalic sau de lemn. Găseşti numeroase modele de paravane în magazinele online cu decoraţiuni interioare, care îţi vor aduce şi un plus de stil în apartament, dincolo de latura practică.  

1 thespruce jpg jpeg

Urmând recomandările noastre, un spaţiu mic poate deveni un loc cochet în care poţi îmbina un stil decorativ personalizat cu numeroase aspecte practice. Vei vedea că, atât timp cât ţii cont de dimensiunile spaţiului pe care îl ai la dispoziţie şi foloseşti câteva trucuri pentru optimizarea acestuia, te vei bucura de un “acasă” frumos şi primitor. 

Surse foto: thespruce.com, quercusliving.co.uk, home-designing.com, housebeautiful.com



Recente pe Ok! Magazine

cum sa ti ingrijesti pielea in sezonul cald jpg
Massif2024 0314 233659 R5AN3006 AN jpg
Bononia (2) jpg
la Oscar, Messi, cainele din Anatomy of a Fall   jpg
Cillian Murphy și soția Yvonne McGuinness, Profimedia  (1) jpg
kitty spencer jpg
West Side Story foto Disney Plus
familie fericire bucatarie jpg
OKMagazine (2) (8) jpg
IMG 7838 PNG
massif jpg
xpertbeauty lac de unghii profesional jpg
cursuri functionari curs social media marketing jpg
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Despagubiri zbor foto3 jpg
Ce hobby uri să trec în CV  1 png
okmagazine ro jpg
James Bond locații jpg