News

5 trucuri simple pentru îngrijirea hainelor

5 trucuri simple pentru îngrijirea hainelor

Cu toţii avem piese vestimentare pe care le adorăm, iar una dintre grijile noastre este să le întreţinem şi să reziste cât mai mult timp. Indiferent că nuanţele se potrivesc perfect cu tenul tău, că sunt fabricate dintr-un material extrem de plăcut sau efectiv nu mai ai bugetul necesar pentru a cumpăra articole similare, sunt haine la care ţii enorm şi nu ai vrea să îşi piardă frumuseţea niciodată.

 

Chiar dacă de cele mai multe ori vei spune că responsabili pentru distrugerea hainelor sunt petele şi detergenţii, în realitate, vinovaţii principali sunt masina de spalat şi uscătorul. Tocmai de aceea, este foarte important să nu te grăbeşti când cumperi aceste electrocasnice şi să le acorzi o atenţie sporită. Pe lângă durabilitate şi economii în privinţa apei şi a electricităţii, te sfătuim să fii atentă şi la funcţiile maşinii şi să alegi un model care are programe multiple, precum cele pentru lână, mătase sau pentru murdărie excesivă.

Aşadar, dacă vei depune un efort suplimentar în modul în care speli şi usuci hainele, îţi garantăm că vei prelungi cu adevărat durata de viaţă a articolelor vestimentare. Chiar dacă unele dintre sfaturile de mai jos îţi vor părea evidente, dacă le utilizezi pe toate, lucrurile tale vor arăta ca noi mai mult timp pentru că uneori nu este de ajuns doar să sortezi hainele în funcţie de culori.

Alege programul de spălare corect

Fie că este vorba de o bluză de 50 de lei sau o rochie de 300 de lei, încearcă să speli hainele la viteza cea mai mică. Astfel, chiar dacă piesele respective nu sunt din mătase, poţi folosi programul dedicat ţesăturilor delicate. Folosirea unui astfel de ciclu va fi mai puţin brutal cu textilele şi hainele îşi vor păstra forma pentru o perioadă îndelungată. Totodată, ţesăturile mai rezistente, precum cele din denim, pot fi spălate în cadrul programelor normale, dar nu uita să analizezi eticheta şi să vezi gradele maxime pe care le suportă.

Foloseşte săculeţi de rufe

Nu toate maşinile au programe cu viteză redusă, aşadar pentru hainele mai speciale, poţi cumpăra câţiva săculeţi pentru o protecţie în plus. De asemenea, aceştia vor fi de mare ajutor pentru a spăla sutienele şi alte articole de lenjerie intimă.

Spală hainele pe dos

De multe ori, hainele tale arată mult mai bine pe interior? Acest aspect îl observi frecvent în cazul blugilor şi al articolelor închise la culoare. Aşadar, înainte de a aşeza rufele în cuva maşinii, întoarce-le pe dos. Acest obicei va proteja ţesăturile de acţiunea detergentului şi culoarea va rămâne mai puternică pentru o perioadă mai îndelungată. În plus, dacă ai bluze sau rochii cu mărgele sau paiete, întorcându-le în această manieră, vei avea siguranţa că acestea nu se vor desprinde sau nu vor cădea.

Caută detergentul potrivit 

Crezi că toţi detergenţii pentru rufe sunt la fel? Greşit! Unele substanţe au proprietatea de a proteja culorile, altele previn îngustarea lor prin intrarea la apă şi unele sunt fabricate special pentru hainele delicate. De asemenea, detergenţii sub formă de pulbere pot fi mai duri cu ţesuturile, aşadar unul lichid este mai potrivit dacă doreşti să-ţi protejezi articolele vestimentare pentru mai mult timp. 

Un alt aspect important este să nu foloseşti foarte mult detergent atunci când speli. Chiar dacă avem impresia că hainele se vor curăţa mai bine dacă adaugi mai mult produs de curăţare, în realitate, acesta poate îmbâcsi hainele şi s-ar putea ca ciclul de clătire să nu facă faţă şi astfel compoziţia detergentului să rămână în ţesătură.

Încheie nasturii şi fermoarele

O parte dintre producători au început să introducă acest anunţ pe etichetele hainelor, dar majoritatea nu o fac şi, din păcate, multe articole vestimentare ajung să se strice din cauza aceasta. Aşadar, dacă trebuie să speli pantaloni sau cămăşi care au nasturi sau butoni, îţi recomandăm să le închei pentru a evita să se agaţe în timpul spălării.

De asemenea, încearcă să nu îţi calci hainele prea des pentru că aerul fierbinte slăbeşte rezistenţa ţesăturii, aşadar cea mai bună modalitate este să le netezeşti o singură dată după spălare şi apoi să le pui pe umeraşe.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

 

Comentarii

Modifică Setările