News

A câştigat finala de la Australian Open, după ce a spulberat-o pe Serena în sferturi. Cine este Naomi Osaka, nipona care face istorie în tenis?

A câştigat finala de la Australian Open, după ce a spulberat-o pe Serena în sferturi. Cine este Naomi Osaka, nipona care face istorie în tenis?

Are 23 de ani şi face istorie în tenis, un sport spre care tatăl ei a îndreptat-o, alături de sora ei, Mari, fascinat fiind chiar de surorile Serena şi Venus Williams. Acum, Naomi a câştigat finala de la Australian Open din nou şi este atleta cel mai bine plătită din lume

Vedeta asiatică a tenisului s-a născut chiar la Osaka. Tatăl ei, haitianul Leonard Francois, şi mama, japoneza Tamaki Osaka, s-au mutat din Japonia în Long Island, New York, pe când Naomi avea doar 3 ani. Sora ei, Mari, este mai mare ca ea - dar Francois şi-a dorit să le antreneze pe amândouă de foarte devreme - declarând pentru New York Times că a fost inspirat să-şi înveţe fiicele tenis după ce le-a văzut jucând pe Venus şi Serena Williams la French Open-ul din 1999. Iar visul tatălui a depăşit orice limite atunci când Osaka a învins-o pe idolul lor, Serena Williams. 

În 2006, întreaga familie s-a mutat în Florida, acolo unde Naomi şi Mari aveau toate condiţiile pentru a se concentra asupra tenisului. În 2013, Naomi a devenit jucătoare profesionistă cu puţin timp înainte de a împlini 16 ani. În 2016, s-a calificat prima dată la Australian Open şi deşi atunci nu a ajuns decât până în runda a treia, Serena Williams i-a remarcat talentul şi agresivitatea. "Am văzut-o jucând. E foarte tânără şi foarte agresivă. E extrem de bună şi talentată. Într-un cuvânt: foarte periculoasă!", a declarat atunci Serena despre jucătoarea care se antrena în America dar juca pentru Japonia. Şi câtă dreptate a avut! 

Osaka a urcat pas cu pas, fiecare treaptă, în viteză. La Wimbledonul din 2017 a fost învinsă de Venus Williams, dar şi-a luat revanşa împotriva ei la Hong Kong. După acel an 2017 care pentru Naomi nu a fost senzaţional, l-a angajat chiar pe Sascha Bajin, fostul antrenor de încălzire al Serenei Williams. Osaka îi sufla în ceafă Serenei, călcându-i pe urme. "Am lucrat cu Serena aproape zi de zi timp de 8 ani, iar armele lui Naomi sunt la fel de puternice", a declarat Bajin pentru New York Times în 2018. În acel an, Naomi a devenit prima japoneză care a câştigat turneul de la Indian Wells. Şi tot în 2018, a ajuns în finala de la US Open împotriva Serenei Williams - câştigând un meci agitat, cu nişte probleme de arbitraj care au făcut-o pe Serena să se enerveze pe teren. Din cauza acelor probleme, Naomi a câştigat fiind huiduită. Era prima japoneză care lua trofeul US Open - dar nu s-a putut bucura cum trebuie din cauza atmosferei. Atunci, Serena a făcut un gest frumos, cerând publicului să înceteze huiduielile şi să o aplaude pe adversara ei, pentru că merită. La 21 de ani, Osaka a devenit prima asiatică ce era cotată numărul 1 în lume. Anul următor, în 2019, Osaka a câştigat Australian Open - turneul la care şi acum, la 23 de ani, a scris istorie, după ce şi-a eliminat idolul din copilărie, pe Serena Williams, cu 16 ani mai mare ca ea, în sferturi. Ajunsă în finală, Naomi a învins-o pe americanca de 25 de ani Jennifer Brady.

Foto: Getty Images

 

Comentarii

Modifică Setările