News

A murit fizicianul Stephen Hawking. Iată curiozitatea legată de moartea sa

A murit fizicianul Stephen Hawking. Iată curiozitatea legată de moartea sa

Cercetătorul britanic, portretizat de Eddie Redmayne în filmul de Oscar „The Theory of Everything“, a murit la vârsta de 76 de ani, într-o zi cu semnificaţie matematică.

"Universul este astăzi trist", notează presa de peste Ocean, anunţând vestea trecerii în nefiinţă a unuia dintre cei mai iluştri cercetători contemporani. Stephen Hawking, unul din cei mai cunoscuţi fizicieni şi cosmologi contemporani, profesor la Universitatea Cambridge, a încetat din viaţă în linişte la locuinţa sa din Cambridge în primele ore ale zilei de miercuri, 14 martie. Acesta suferea de boala Lou Gehrig (o maladie neurodegenerativă — scleroză laterală amiotrofică) încă de la vârsta de 21 de ani, neputându-se mişca şi comunicând numai cu ajutorul unui muşchi facial conectat la aşa-numit sintetizator de voce.

”Suntem profund întristaţi de vestea că tatăl nostru a murit. A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar a cărui moştenire va dăinui peste ani”, au spus copiii săi, Lucy, Robert şi Tim într-un comunicat.

Familia a lăudat “curajul şi persistenţa” fizicianului, adăugând că “inteligenţa şi umorul” acestuia au inspirat oameni din întreaga lume.

Stephen Hawking a început să predea la Universitatea Cambridge în 1962, unde a fost numit ef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton. Hawking s-a remarcat prin cercetările cu privire la Univers şi în ultimii ani prin comentariile la adresa religiilor lumii, el contestând existenţa unui Dumnezeu care dictează tot ce se întâmplă în Univers. El a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi a fost membru al Academiei de ştiinţe americane. Totodată, a publicat numeroase lucrări despre natura şi originea universului, cea mai cunoscută fiind „A Brief history of Time: From the Big Bang to Black Holes”.

În 1965 s-a căsătorit cu Jane Wilde (a divorţat de aceasta în 1990), a avut trei copii cu ea, iar povestea lor a fost redată în filmul "The Theory of Everything". În 1985, în timpul unei vizite la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), Hawking s-a îmbolnăvit de pneumonie, moment în care fosta lui soţie a fost întrebată dacă e de acord cu o traheostomie, operaţie care i-a salvat viaţa, dar l-a lăsat incapabil să vorbească - însă l-a ajutat tehnologia.

Ca o curiozitate, ziua de 3 martie, a cărei notaţie în sistemul american este 3.14, este ziua în care comunitatea mondială a pasionaţilor de matematică şi ştiinţe sărbătoreşte numărul Pi (3,14). Interesant este că tot pe 14 martie ne amintim de un alt geniu al gândirii fizice şi matematice, Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm – d. 18 aprilie 1955, Princeton).

Chiar şi ziua în care s-a născut Hawking este una cu semnificaţie, pe 8 ianuarie 1942 celebrându-se 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei.

Foto: Jaime Travezan

Modifică Setările