News

A murit Marin Moraru

A murit Marin Moraru

Maestrul s-a stins din viaţă la Spitalul Elias din Capitală, la vârsta de 79 de ani. 31 ian. 1937 - 21 aug. 2016 Doliu în lumea teatrului. Actorul Marin Moraru a murit în urmă cu puţin timp, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat din data de 10 august.

În luna ianuarie a acestui an, maestrul Marin Moraru declara într-un interviu acordat unei publicaţii la împlinirea a 79 de ani, că nu îşi doreşte nimic, ”nici măcar sănătate”.

”Dacă este, este, dacă nu, asta e! M-au felicitat colegii de breaslă, dar nu-mi serbez ziua cu nimeni”, a declarat atunci artistul.

Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie în Bucureşti. A dat examen la Politehnică, a vrut să se facă inginer ori aviator, numai că nepotrivirea „de caracter” s-a simţit foarte repede şi a hotărât să-şi încerce şansa de actor. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" în anul 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamita Dandanache din piesa "O scrisoare pierduta” de I.L.Caragiale, după aceea activând pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) şi la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" (1971-1974).

A predat o perioadă în calitate de conferenţiar universitar la I.A.T.C. Bucureşti (1974-1980), apoi întorcându-se la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale.

Marin Moraru a fost un actor care a uluit lumea teatrului cu creaţiile sale. Spectacole precum "D'ale carnavalului", "Leonce şi Lena", "Nepotul lui Rameau", "Capul de răţoi", "Umbră", "Troilus şi Cressida", "Ocolul pământului", "Trei gemeni veneţieni", ori, după Revoluţie, "Tache, Ianke şi Cadar", "Egoistul", "Crimă pentru pământ" l-au avut şi îl au în fruntea distribuţiei...

Actorul, care a făcut onoare şcolii româneşti de teatru şi film, a primit în data de 2 martie 2009 premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo. Aceasta reprezintă recunoaşterea legitimă pe care lumea filmului de la noi o acordă contribuţiei importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor 4 decenii de cinematografie din România.

Comentarii

Articole asemănătoare

Modifică Setările