News

Actorul Marcel Iureş”: „În general, mie mi-a priit perioada asta, deşi e la modă să fii victimă”

Actorul Marcel Iureş”: „În general, mie mi-a priit perioada asta, deşi e la modă să fii victimă”

Spre deosebire de alţi artişti, Marcel Iureş recunoaşte că această pauză din pandemie i-a prins bine, pentru că l-a ajutat să revină la o viaţă liniştită.

Invitatul Irinei Păcurariu la „Reţeaua de idoli” de luni, 30 noiembrie, de la ora 21:00, Marcel Iureş este recunoscut şi apreciat în egală măsură pentru cariera sa în cinema, dar şi pentru ceea ce înseamnă în teatrul românesc.

“Am intrat într-un program de citit şi recitit, stau mult de vorbă cu prieteni. Citesc mult şi fac planuri. În general, mie mi-a priit perioada asta, deşi e la modă să fii victimă. Mi-a priit pentru că am revenit la felul meu de viaţă - încet, uşurel, nu avem unde să ne grăbim... Ceea ce ne surprinde este greşeala în care am trăit acceptând toată prefăcătoria consumismului şi a vitezei. În teatru trebuie să stai, să laşi să se dospească o idee”, spune actorul.

La un moment dat, marele actor a avut oferte să plece din România, dar a refuzat. Care a fost motivul?“ Nici nu m-am gândit. Când mi-au propus le-am spus vin oricând, dar asta nu înseamnă că voi rămâne vreodată definitiv. Ce însemna să stau în Los Angeles? 17-18 ore/ zi în interviuri la toate studiourile. Aşa se fac milioanele, fără să ai garanţii. Nu asta era problema, problema mea era că aveam de crescut un copil aici. Aveam 43 de ani atunci, nu mai eram un puşti. Ca să aleg între ceva ce am şi care are nevoie de mine şi ceva ce e posibil să se întâmple, trebuie să fii nebun să alegi altfel. Era evident, nu aveam la ce să meditez”, mărturiseşte Iureş la „Reţeaua de idoli”, la TVR2.

Este unul dintre cei mai respectaţi şi admiraţi actori din România, cu zeci de roluri interpretate pe scenele din întreaga lume, trei Premii UNITER şi apariţii numeroase în producţii cinematografice de succes. Actorul este preşedintele al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul ACT, punând bazele celei de-a doua scene independente de teatru din România. Recunoscut pentru valoarea sa şi în străinătate, Marcel Iureş şi-a început cariera internaţională după turneul din 1994, susţinut în Marea Britanie cu spectacolul „Richard al III-lea”, în regia lui Mihai Măniuţiu. Deşi a primit numeroase oferte de la diferite teatre britanice le-a refuzat, pentru a se dedica teatrului românesc. A acceptat însă colaborări la Hollywood şi a jucat alături de Brad Pitt, Antonio Banderas şi Tom Cruise în „Interviu cu un vampir“ (1994), a fost coleg de platou cu Tom Cruise la filmările pentru „Misiune imposibilă“ (1996). Au urmat roluri mari în „The Peacemaker“ (1997, cu George Clooney şi Nicole Kidman) şi „Hart’s War“ (2002, cu Bruce Willis şi Colin Farrell) şi a apărut şi în megahitul de box-office „Piraţii din Caraibe: La capătul lumii“. A avut ocazia să lucreze şi cu marele regizor Francis Ford Coppola, în „Youth Without Youth“ (2007), iar în ultimii ani l-am putut vedea pe micul ecran, în serialele „Strike Back“ (2013), „Crossing Lines“ (2013-2014) şi „The Game“ (2014).

 

 

 

Modifică Setările