News

Pe ce a cheltuit Kim Jong-un 716 milioane $ într-un singur an?

Pe ce a cheltuit Kim Jong-un 716 milioane $ într-un singur an?

Când e vorba despre luxul personal, dictatorul nord-coreean preferă produsele europene şi cele americane, pentru care e dispus să cheltuiască sume fabuloase, fără să-i pese că poporul suferă de pe urma extravaganţelor sale.

Din 2012, de când a preluat controlul regimului nord-coreean de la tatăl său, Kim Jong-il, noul lider de la Phenian şi-a creat o reputaţie proastă, din cauza modului brutal în care şi-a eliminat, rând pe rând, adversarii politici, chiar din rândul familiei sale, dar şi din cauza extravaganţelor lui.

Potrivit unui raportul de 374 de pagini al Comisiei ONU, în perioada 2012-2013, Kim Jon-gun a cheltuit 716 milioane de dolari, mai mult decât dublul sumei cheltuite cu un an înainte de tatăl său, respectiv 333 milioane de dolari, pe importul unor produse de lux în Coreea de Nord, cum ar fi zeci de autoturisme Mercedes de ultimul tip, zeci de piane şi un cinematograf particular de 1.000 de locuri.

„The Thelegraph“ a arătat că cinematograful urmează să fie folosit de prietenii lui Kim, dar şi pentru a cumpăra loialitatea unor personaje cheie ale regimului, în vederea consolidării puterii.

Un fost oficial al regimului, care a reuşit să fugă, a mărturisit Comisiei ONU că domnul Kim a folosit banii obţinuţi din traficul cu fildeş african în China şi din vânzarea ilicită de alcool în ţările musulmane.

Declaraţiile fostului baschetbalist Dennis Rodman, făcute după vizita la Phenian în octombrie 2013, arată că viaţa lui Kim este o petrecere de şapte stele, cu coctailuri la discreţie, iahturi de lux şi jet-schiuri pe insula sa privată. Aceste afirmaţii confirmă concluziile Comisiei.

În ciuda sancţiunilor stricte impuse de ONU Coreei de Nord în tentativa de a stopa intrarea produselor de lux în această ţară, Phenianul beneficiază în continuare de acestea. Asta în timp ce populaţia suferă de malnutriţie şi este supusă unor abuzuri precum acuzaţii de crimă nefondate, violuri folosite ca instrumente de tortură, răpiri şi sclavie.

Foto: Reuters

Modifică Setările