News

Cine sunt EU? – o nouă ediţie Excelsior TEEN-FEST

Cine sunt EU? – o nouă ediţie Excelsior TEEN-FEST

Festivalul de teatru pentru adolescenţi Excelsior TEEN-FEST se va desfăşura între 29 septembrie şi 6 octombrie 2019. Evenimentul este organizat de către Primăria Municipiului Bucureşti.

Deşi derulat într-un format mai restrâns decât de obicei, Festivalul va include spectacole care ating teme relevante pentru publicul său ţintă, completate de evenimentele din secţiunile speciale: Maratonul Adolescenţei Teens in the Spotlight – un showcase pentru creaţiile artistice ale liceenilor, Atelierele de artă fotografică şi #teatruînlicee, #teatruincurteascolii, Ieri vs. Azi – care propun formule interactive de comunicare cu tânăra generaţie. Se alătură şi secţiunea #împreună, dedicată tinerilor cu dizabilităţi senzoriale, prin care se doreşte să se demonstreze că teatrul poate fi un eficient vehicul al incluziunii sociale.

Încercând să provoace (auto)interogarea, principalele secţiuni ale Festivalului (Reborn Classics şi Teen Attitude) propun 12 spectacole care îi pot ghida pe tineri în a afla răspunsul la o întrebare „fierbinte” pentru această vârstă: Cine sunt EU? Secţiunea Reborn Classics aduce o perspectivă modernă asupra unor texte clasice. Personajele din Noaptea furtunoasă caragialiană sunt privite printr-o lentilă nouă şi colorată de regizorii Andrei şi Andreea Grosu la unteatru, acelaşi cuplu de creatori propunând, la Teatrul Excelsior, o viziune inedită asupra dramei Năpasta de I.l. Caragiale: o dezbatere pe tema Adevărului într-un joc al introspecţiei. Pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, Revizorul lui Gogol devine o radiografie a grotescului din realitatea contemporană, în lectura lucidă a regizorului Slava Sambriş, cum, de altfel, MOLIÉRE. ERÉILOM este o perspectivă actuală asupra renumitului comediograf francez Molière, într-un spectacol original, pus în scenă de regizorul rus Roman Feodori, la Teatrul „Nottara” din Bucureşti.

La Teatrul Mic, actorul şi regizorul Radu Iacoban face o introspecţie a absurdului din raportul elev-profesor, într-o versiune scenică a piesei Lecţia de Eugène Ionesco, aflată la limita dintre comedie şi dramă. Schimbând un pic registrul, în adaptarea plină de ludic şi prospeţime semnată de Vlad Trifaş la Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, comedia shakespeariană Cei doi tineri din Verona se transformă într-o poveste de astăzi despre adolescenţii dintotdeauna, aflaţi cu un pas în copilărie şi cu celălalt în viaţa adultă.

Prin spectacolele din Secţiunea Teen Attitude, semnate de regizori din tânăra generaţie, adolescenţii sunt confruntaţi cu transformările alerte ale lumii noastre. Trucul lui Patrick de Kristo Šagor, în regia Ancăi Maria Colţeanu, este o poveste despre iniţiere, maturizare şi acceptare într-un periplu revelator de la copilărie la preadolescenţă. Monster, de Duncan Macmillan, analizează procesul de responsabilizare a adolescentului captiv între copilărie şi presiunile vieţii adulte; într-un spectacol regizat de Nae Constantin Tănase la Centrul de Teatru Educaţional Replika. Tot la Replika, liceeni şi profesorii se vor întâlni cu Limite – un one woman show comic şi acid despre şcoala românească, într-un scenariu inspirat dintr-un caz real. Băiatul cu şosete roz de Alexandru Gorghe, regizat de Andreea Ciocîrlan la Teatrul Excelsior, va aduce în atenţia adolescenţilor una dintre cele mai nocive tare ale omului contemporan: grija excesivă acordată propriei imagini în spaţiul public.

Aşadar, pentru această ediţie a Excelsior TEEN-FEST, propunem o temă provocatoare care aşteptăm să incite şi să atragă tinerii dornici de a afla prin teatru... cine sunt ei!

Detalii despre cea de-a V-a ediţie a Excelsior TEEN-FEST sunt disponibile pe website-ul Teatrului EXCELSIOR http://www.teatrul-excelsior.ro/teen-fest/ şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/Teatrul-Excelsior-Bucuresti.

Biletele pot fi rezervate pe site-ul http://www.teatrul-excelsior.ro/teen-fest/ şi achiziţionate de la casele de bilete ale teatrelor în care se joacă spectacolele.

 

 

 

 

 

Citește și ...