Cum poate fi înfrântă dependenţa de sex, afecţiune cu care s-au luptat tot mai multe staruri, cum ar fi Michael Douglas sau David Duchovny. Sfatul psihologului

1 decembrie, 2020
1 davo jpg jpeg

Michael Douglas sau David Duchovny sunt doar doi  dintre actorii care au încercat să scape de dependenţa sexuală. Ba mai mult, starul din Doxarele X şi-a pierdut şi familia din cauza consumului excesiv de sex. Cu toate astea, dependenţa de sex poate fi depăşită. Iată ce spune psihologul!

În general, comportamentul sexual compulsiv este numit hipersexualitate, tulburare de hipersexualitate sau dependenţă sexuală. Fanteziile, impulsurile sau comportamentul sexual sunt dificil de controlat, provoacă suferinţă sau afectează negativ sănătatea, locul de muncă, relaţiile sau alte părţi ale vieţii.

“Comportamentul sexual compulsiv poate implica o varietate de experienţe sexuale, cum ar fi masturbarea, cibersexul, mai mulţi parteneri sexuali, utilizarea pornografiei sau plata pentru sex. Când aceste comportamente sexuale capătă un accent major în viaţă sunt dificil de controlat şi devin dăunătoare pentru sine sau pentru alţii şi pot fi considerate comportamente sexuale compulsive”, spune psihologul Laura Ilinca pentru OK!

Cum se ajunge la acestă dependenţă

Deşi cauzele comportamentului sexual compulsiv nu sunt clare, acestea pot ţine de:

Dezechilibre biochimice: Se crede că aceste comportamentele compulsive sunt asociate cu anumite dezechilibre chimice de la nivelul creierului, cunoscute sub numele de neurotransmiţători. Neurotransmiţătorii, cum ar fi dopamina, serotonina şi norepinefrina, ajută la reglarea dispoziţiei şi joacă un rol în experienţa plăcerii. Dependenţa de sex,  în special euforia intens experimentată de dependent în timpul activităţii sexuale, poate fi cel puţin parţial cauzată de nivelurile ridicate ale acestor substanţe chimice. Această teorie poate explica de ce unii dependenţi de sex beneficiază de utilizarea antidepresivelor şi a stabilizatorilor de dispoziţie, cum ar fi litiul. Anumite medicamente, cum ar fi tratamentul pentru boala Parkinson, bazat pe dopamină, pot contribui, de asemenea, la un comportament sexual compulsiv.

Condiţii medicale. Există numeroase afecţiuni medicale care afectează anumite zone ale creierului, cum ar fi demenţa, scleroza multiplă şi boala Huntington. Efectele lor pot juca un rol în activitatea sexuală compulsivă.

Hormonii. Bărbaţii, dar şi femeile au hormoni sexuali cunoscuţi sub numele de androgeni. Androgenii afectează libidoul şi pot juca un rol în dependenţa de sex .

Genetica. Se crede că există o predispoziţie genetică către dependenţa sexuală care implică mai multe gene.

Modificările căilor neuronale. Aceste schimbări sporesc plăcerea trăită în timpul activităţii sexuale şi îngreunează depăşirea dependenţei din cauza reacţiilor neplăcute atunci când persoana respectivă încearcă să se oprească.

Abuzul suferit în timpul copilăriei. Potrivit unor cercetări, un procent ridicat de indivizi cu dependenţă de sex au un istoric de abuz în timpul copilăriei.

Abuzul de subtanţe este frecvent în rândul persoanelor dependente de sex.

“Disfuncţia” familială. Părinţii care nu erau disponibili din punct de vedere emoţional, indiferenţi sau rigizi în stilul lor parental, sunt, de asemenea, un factor comun.

Femeile sau bărbaţii sunt mai predispuşi?

“Comportamentul sexual compulsiv poate apărea atât la bărbaţi, cât şi la femei, deşi poate fi mai frecvent la bărbaţi. De asemenea, poate afecta pe oricine, indiferent de orientarea sexuală”, susţine psihologul.

Cum arată portretul psihologic al persoanei care este dependentă de sex? 

Temerile îi împiedică pe dependenţi să formeze relaţii strânse, de durată. Dependenţii sexuali se baricadează emoţional de ceilalţi, deoarece ei cred că vor ajunge să fie răniţi. “Sexul serveşte ca un înlocuitor superficial pentru conexiuni emoţionale profunde, lăsând dependenţii de sex într-o stare constantă de izolare. De foarte multe ori, dependenţa sexuală poate avea la bază o traumă din copilărie. Experimentarea abuzului fizic  în copilărie poate lăsa cicatrici emoţionale profunde, care se perpetuează la maturitate. Drept urmare, dependenţii de sex sunt adesea obosiţi şi pesimişti atunci când vine vorba de conceptele de dragoste şi relaţii şi ajung să se simtă veşnic neiubiţi.

Dependenţii sexuali vor crea adesea o “poveste” falsă pentru a-şi justifica comportamentele. Se vor linişti cu afirmaţii precum:„Am doar un apetit sexual mare”, „Este doar sex… nu am rănit pe nimeni ”, „Nu sunt dependent, mă pot opri oricând vreau ”, „Dacă voi întâlni vreodată pe cineva, care îmi place cu adevărat, îi voi fi fidel” şi multe altele. Încercările eşuate de a confrunta adevărul sunt o trăsătură comună în rândul dependenţilor. Dependenţii sexuali pot încerca să se convingă că nu au nevoie de o relaţie iubitoare pentru a fi fericiţi, dar faptul că îşi caută continuu intimitatea fizică arată că ceva lipseşte din viaţa lor. Deoarece nu îşi îndeplinesc una dintre cele mai importante şi naturale nevoi (cea emoţională), încearcă în mod constant să umple golul prin alte mijloace.

Dependenţii sexuali tind să fie înşelători şi necinstiţi din mai multe motive. În primul rând, satisfacerea dependenţei în secret este mai captivantă şi mai periculoasă, duce la trăiri mai intense. Celălalt motiv este ruşinea. Dependenţii sexuali ştiu în profunzime că ceea ce fac este nesănătos şi nu doresc ca prietenii şi familia lor să ştie despre gravitatea dependenţei lor”, mai spune psihologul Laura Ilinca.

Dependenţii sexuali vor trăi adesea o viaţă dublă: una pe care o recunosc doar pentru ei înşişi şi alta pe care o prezintă lumii.

Aşa cum un alcoolic îşi doreşte următoarea băutură, şi dependentul de sex crede că se poate opri singur, dar eşuează din nou şi din nou. De multe ori, începe cu un comportament relativ inofensiv, cum ar fi masturbarea excesivă. Cu timpul, aceasta duce la alte tipuri de activităţi sexuale care pot fi riscante sau chiar periculoase.

“Pentru dependenţii de sex, activitatea sexuală oferă o euforie intensă, îmbătătoare, dar conexiunea emoţională şi dragostea lipsesc cu desăvârşire. Este o evadare temporară. Odată ce intensitatea maximă dispare, ciclul vicios începe din nou. Pentru dependent, activitatea nu este îndeplinitoare, are un impact negativ semnificativ asupra vieţii sale şi provoacă adesea multă ruşine şi ură de sine.

Multe tipuri de dependenţă sexuală duc la consecinţe grave pentru dependent. Potenţialele consecinţe includ pierderea drepturilor de custodie şi vizitare a copiilor, dosare penale sau închisoare, pierderea locului de muncă, dificultăţi financiare, probleme grave de sănătate sau leziuni fizice şi probleme în relaţiile cu cei din jur, dar mai ales cu cei dragi. La fel ca în cazul oricărei dependenţe, în ciuda acestor consecinţe, se caută satisfacţie”.

Care ar fi paşii pentru a scapa de ea?

“Tratamentul implică de obicei psihoterapia (individuală, de cuplu sau de familie), medicamente şi grupuri-suport. Persoana trebuie ajutată să îşi gestioneze nevoile şi să reducă excesele, menţinând în acelaşi timp activităţi sexuale sănătoase.

Dacă o persoană are un comportament sexual compulsiv este posibil să aibă nevoie de tratament pentru o altă afecţiune de sănătate mintală. Persoanele cu comportament sexual compulsiv au adesea probleme cu alcoolul sau drogurile, sau alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau depresia, care necesită tratament.

În plus faţă de psihoterapie, anumite medicamente pot ajuta, deoarece acţionează asupra substanţelor chimice din creier.

De regulă, aceasta tulburare poate veni la pachet cu anumite fixaţii sau gusturi bizare. De regulă, aceste persoane nu se pot opri doar la o singură persoană”, precizează psihologul Laura Ilinca.



Recente pe Ok! Magazine

Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg
Carmen Iohannis in alb la Seul la intalnirea cu comunitatea romaneasca   Administratia Prezidentiala (1) jpg
Riley Keough jpg
FotoJetBeckhams (1) jpg
Rebel Wilson   Instagram (2) jpg
FotoJetAnca jpg
monica tatoiu ea png
Carmen Iohannis și Klaus Iohannis la Cimitirul Național din Seul din Coeea de Sud   Administrația Prezidențială (9) jpg
Împăratul aztec Moctezuma al II lea și urmașa lui, Blanca Barragan Moctezuma   Profimedia jpg
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
Petrecere de 50 de ani Victoria Beckham (2) png
Codin Maticiuc (4) jpg
Kim Kardashian și Emma Roberts ele, Profimedia (2) jpg