Cum te ajută să rămâi sănătos animalul tău de companie

22 iulie, 2021
1 animal1 jpg jpeg

Este cunoscut şi confirmat de ştiinţă că animalele de companie, în mod special câinii şi pisicile, au efecte benefice asupra stării de sănătate a proprietarilor lor. Prezenţa lor reduce tensiunea arterială, îmbunătăţeşte tonusul psihic şi scade nivelul de stres, ceea ce, pe termen lung, are avantajul de a preveni apariţia bolilor degenerative cerebrale, stresul fiind unul dintre principalii factori determinanţi ai acestor afecţiuni. 

Este dovedit faptul că necuvântătoarele scad riscul de a dezvolta diferite forme de alergii, atunci când copiii cresc alături de ele. Se poate spune, fără a greşi, că animalul de companie te ajută să rămâi sănătos.

Sănătatea lui, sănătatea ta

Menţinerea unei stări de sănătate bune pentru animalul tău de companie depinde de câteva lucruri simple: o alimentaţie corectă, în acord cu vârsta şi nevoile lui, deparazitare periodică şi vaccinare preventivă. Sănătatea lui va influenţa sănătatea familiei, dar şi beneficiile extraordinare pe care prezenţa blănoşilor sau a altor necuvântătoare o are, aşa că vizita la un   medic veterinar Bucuresti pentru controale periodice sau atunci când există indicii că ceva nu este în regulă este mai mult decât necesară. 

Unul dintre avantajele pe care le are menţinerea unei legături apropiate cu un medic veterinar este faptul că acesta va înţelege mai bine decât oricine altcineva ce simţi pentru animalul de companie, te va ajuta în caz de nevoie, cu sfaturi sau cu vizite acasă, atunci când situaţia o impune. 

Beneficiile pe care le aduce un căţel

Un căţel aduce trei beneficii excepţionale familiei lui. Primul este acela că te va ajuta să faci mai multă mişcare. Nevoia lui de a ieşi din casă te va determina să parcurgi cei 10.000 de paşi zilnic care te menţin sănătos. La aceasta se adaugă şi faptul că te va ajuta să socializezi mai uşor, fie cu alţi proprietari de câini, fie cu orice iubitor de animale. 

Apoi urmează sentimentul de siguranţă pe care acesta îl oferă casei. Nu contează rasa, nu are importanţă dacă este sau nu de rasă, nu are relevanţă talia. Simpla lui prezenţă, dar şi reacţiile pe care le are aduc confort. 

În al treilea rând, dar nu cel din urmă, căţeii sunt capabili să reducă anxietatea stăpânilor lor. Uneori anxietatea, descrisă ca o stare de tensiune, nelinişte, de aşteptare încordată, însoţită de palpitaţii, jenă în respiraţie este chiar mai toxică decât stresul cronic şi este unul dintre factorii care pot duce la instalarea depresiei. Este dovedit, prin teste de laborator, că prezenţa unui câine, lângă o persoană anxioasă, cu atât mai mult atunci când între cei doi există o legătură afectivă, poate reduce şi calma această stare. 

De ce e bine să ai o pisică? 

Studiile au arătat că simpla vizionare a videoclipurilor cu pisici de pe internet poate spori energia unei persoane şi creează emoţii pozitive. A avea o pisică sau mai multe, în casă, are o serie de beneficii. 

Pisicile sunt foarte uşor de îngrijit şi, în ciuda glumelor şi a ironiilor de pe internet, sunt foarte puţin pretenţioase la mâncare. Mănâncă puţin şi au doar amprentă de carbon foarte redusă. Un alt avantaj important este că sunt veritabile vedete pe reţelele sociale, iar un sondaj britanic a dovedit că bărbaţii singuri, care sunt în căutarea unei relaţii, vor avea şanse mai mari, dacă au o pisică. 90% dintre femeile singure au spus că bărbaţii care au o pisică sunt „mai drăguţi” decât ceilalţi. 

Posesorii de pisici sunt mai inteligenţi, dar este cert faptul că nu pisica îi face mai inteligenţi, ci faptul că pisica, având nevoie de mai puţină atenţie decât un căţel, reprezintă alegerea ideală pentru oamenii cu preocupări intelectuale sau care au o carieră de succes. 

Alte beneficii, puţin ştiute

Posesorii de patrupede au o inimă mai sănătoasă şi chiar mai mult decât atât, se recuperează mai repede şi mai bine după afecţiuni acute cardiace. Nu se cunoaşte exact care este mecanismul, dar opinia generală a medicilor este că prin reducerea nivelului de stres şi a anxietăţii şi prin stimularea unui tonus psihic bun, necuvântătoarele reuşesc să contribuie substanţial la sănătatea proprietarilor lor. 

Un studiu recent realizat de Nationwide arată că 90% dintre angajaţii de la locurile de muncă unde există animale de companie se simt mai confortabil, sunt mai productivi, mai puţin stresaţi, foarte dedicaţi muncii lor şi doresc să-şi recomande angajatorul şi altora. În cazul locurilor de muncă unde nu există animale de companie, doar 65% au răspuns afirmativ la aceleaşi întrebări. În plus, angajaţii de la locurile de muncă ce acceptă animale de companie susţin că au o relaţie foarte cordială cu şefii şi colegii lor de muncă. 

Recomandarea generală valabilă pentru toţi iubitorii de animale este să adopte, nu să cumpere. Există dovezi certe care arată că nu există diferenţe notabile între căţeii şi pisicile de rasă şi cele comune. Ba chiar există multe argumente în favoarea unui plus la capitolul inteligenţă şi devotament din partea câinilor fără pedigree.  

Sursa foto: Shutterstock.com/



Recente pe Ok! Magazine

Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg
Carmen Iohannis in alb la Seul la intalnirea cu comunitatea romaneasca   Administratia Prezidentiala (1) jpg
Riley Keough jpg
FotoJetBeckhams (1) jpg
Rebel Wilson   Instagram (2) jpg
FotoJetAnca jpg
monica tatoiu ea png
Carmen Iohannis și Klaus Iohannis la Cimitirul Național din Seul din Coeea de Sud   Administrația Prezidențială (9) jpg
Împăratul aztec Moctezuma al II lea și urmașa lui, Blanca Barragan Moctezuma   Profimedia jpg
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
Petrecere de 50 de ani Victoria Beckham (2) png
Codin Maticiuc (4) jpg
Kim Kardashian și Emma Roberts ele, Profimedia (2) jpg