DIETE VIP: Pro şi contra regimului Raw Vegan

8 septembrie, 2014
shutterstock 128377634 jpeg

Întoarcerea la origini şi la aşa-zisa hrană „vie“ în plin secol al tehnologiei pare a fi răspunsul la toate întrebările legate de „relele“ secolului. Dar este acesta şi răspunsul corect? Noi te ajutăm să descoperi avantajele şi dezavantajele

Întoarcerea la origini şi la aşa-zisa hrană „vie“ în plin secol al tehnologiei pare a fi răspunsul la toate întrebările legate de „relele“ secolului. Dar este acesta şi răspunsul corect? Noi te ajutăm să descoperi avantajele şi dezavantajele stilului de viaţă… fără foc.

PLUS

Mai multe vitamine, minerale, enzime

Să ne lămurim, stilul de viaţă raw-vegan este un fel de vegetarianism extrem: legumele, fructele, seminţele şi ierburile se consumă crude, fără foc, fiind denumite, prin urmare, hrană vie. Asta înseamnă, evident, un plus de vitamine şi minerale, substanţe nutritive care, prin fierbere sau prăjire, sunt distruse în proporţie de 40%. Însă susţinătorii acestei diete joacă cel mai des cartea enzimelor din plante, acele proteine implicate în orice funcţie biochimică şi fiziologică a organismului, care sunt distruse, însă, la temperaturi mai mari de 42°C. Şi se pare că avem nevoie de aceste enzime alimentare pentru o calitate mai bună a vieţii, căci cele pe care le fabrică propriul nostru organism se împuţinează, pe măsură ce avansăm în vârstă. Poate aşa se explică crezul raw-veganilor: să arăţi la 90 de ani ca la 40!

Mănânci şi te hidratezi

Un alt avantaj al acestei hrane vii este aportul de apă al alimentelor neprocesate. Prin gătire, apa din legume sau din fructe se elimină aproape complet, sub forma acelui abur pe care îl vezi ieşind din oală. Aşadar, cu orice ochi am privi dieta raw vegan, trebuie să recunoaştem că, prin ea, organismul nostru câştigă mai multă apă. Şi are nevoie de ea, căci corpul nostru conţine apă în proporţie de 70%. Aşadar, alimente precum pepenele (91% apă), roşiile (94%), castravetele (96%), ardeiul gras (93%) sau broccoli (90%) te revigorează la fel de mult ca un pahar plin de apă. Specialiştii recomandă, mai degrabă, un astfel de regim pe un termen scurt, în perioade în care vrei să ţii o cură detoxifiantă.

Boost de energie

Cu dieta raw vegan nu mai ai nevoie de energizante nesănătoase. Ei bine, da, promotorii acestui stil de viaţă o ţin una şi bună: au foarte multă energie. Toţi înregistrăm acea cădere cruntă de energie în jurul orelor 2 sau 3 p.m., iar primul lucru la care tindem să apelăm este gustarea dulce. Se pare că cei care mănâncă doar alimente vegetale crude nu mai au această problemă. Sau o rezolvă în decurs de câteva minute, consumând o portocală sau un măr, pline de vitamine. Îţi poţi prepara şi un shake vitalizant din legume şi fructe verzi, aminoacizii din această băutură încărcându-te, pur şi simplu, cu energie. „Recomand ca o astfel de dietă să fie adoptată la recomandarea şi sub monitorizarea medicului sau a nutriţionistului, astfel încât aportul de nutrienţi să fie cel optim organismului şi, astfel, să se evite apariţia carenţelor şi a afecţiunilor“, atrage atenţia Dr. Luana Sahian, Consultant în Nutriţie la Med Consult & Care.

image

MINUS

Carenţă de vitamina B12 şi D

Ei bine, la capitolul neajunsuri, despre regimul raw vegan s-a tot spus că ar fi unul care frizează înfometarea. Există, desigur, şi această imagine anorexică pe care o avem despre vegani, gândindu-ne că nu se poate ca un om modern să se sature doar cu morcovi şi ţelină, de exemplu. „Dieta vegană reprezintă un plan nutriţional bazat exclusiv pe produse de origine vegetală, excluzând aportul de carne, ouă, lactate şi derivate ale acestora. Cei care optează pentru un regim vegan sau vegetarian strict pot prezenta un risc mai crescut de a dezvolta boli ale sângelui sau ateroscleroza, aceste boli putând duce chiar şi către atac cerebral, conform unui studiu recent publicat în revista «Journal of Agricultural and Food Chemistry». Alte studii de specialitate afirmă că veganii au o imunitate mai scăzută comparativ cu cei care au o alimentaţie echilibrată, pentru că din dieta lor lipsesc substanţe nutritive importante precum vitamina B12, calciu, vitamina D, fier, zinc, acizi graşi Omega3. Spre exemplu, vitamina B12 se găseşte doar în produsele de origine animală, iar calciul, în principal în produsele lactate“, explică Dr. Luana Sahian.

Sănătatea de fier, doar un mit?

Îţi prelungeşte, cu adevărat, stilul de viaţă raw vegan viaţa? Specialiştii în nutriţie sunt sceptici. „Dacă un regim alimentar raw vegan ar fi răspunsul la intrebările legate de tinereţe veşnică sau sănătate intangibilă, atunci orice autoritate medicală sau guvernamentală, din toata lumea, ar implementa acest tip de alimentaţie şi, astfel, ar preveni îmbolnăvirea şi îmbătrânirea“, completează doctorul Sahian.Totuşi, voci din domeniul medical susţin că această alimentaţie vie îşi are rolul ei, adresându-se persoanelor care au nevoie de acest timp de regim pentru a trata sau a ameliora simptomatologia diverselor boli. Ce se întâmplă, însă, dacă, după un timp, renunţi la dieta vegană şi revii la vechile obiceiuri alimentare? Ei bine, aceste gen de schimbări în alimentaţia ta pot traumatiza aparatul digestiv, dacă revenirea la alimentaţia echilibrată nu este făcută corect. Este o altă situaţie în care nu trebuie să acţionezi de capul tău, ci doar la recomandarea medicului.

foto: hepta, guliver/rex features, shutterstock



Recente pe Ok! Magazine

Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg