News

Fidel Castro – Un afemeiat incurabil

Fidel Castro – Un afemeiat incurabil

HAVANA, CUBA -- CIRCA 1977: Fidel Castro Fidel Castro smokes a cigar during an event in his office, circa 1977, in Havana, Cuba. (Photo by David Hume Kennerly/Getty Images)

Legenda spune că s-ar fi iubit cu 35.000 de femei în cele nouă decenii de viaţă. Cele care au contat cu adevărat i-au plâns la căpătâi. Havana, 1977 Celebru pentru izbucnirile şi discursurile sale interminabile, ca şi pentru uniforma de culoare verde oliv, trabucul şi barba legendară, Fidel Castro a sfidat 11 preşedinţi americani şi a supravieţuit unui număr record de comploturi de asasinat – 638, potrivit „Guinness Book“, dintre care unul pus la cale de o fostă iubită. Poate tocmai de aceea era obsedat să nu se afle detalii despre viaţa lui privată, astfel că numele şi fotografiile membrilor familiei sale au apărut foarte rar în presă – cubanezii nu ştiau nici unde locuieşte conducătorul lor! Ba chiar zeci de ani s-a crezut că soţia lui ar fi fost Vilma Espin de Castro, o tovarăşă de revoluţie. În realitate, aceasta era soţia fratelui său, Raul, dar familia a preferat ca aceasta să joace de facto rolul de Primă Doamnă.

Prima lui soţie a fost Mirta Diaz-Balart, o fostă colegă de la Facultatea de Drept şi fiica unui politician cubanez. În ciuda opoziţiei familiei sale, Mirta a devenit doamna Castro în octombrie 1948. Anul următor, în septembrie, s-a născut fiul lor, Fidel Ángel „Fidelito“ Castro Díaz-Balart. Din păcate, însă, mariajul lor a fost soldat eşecului încă de la început, din cauza legăturilor apropiate dintre familia Mirtei şi Fulgencio Batista, fost preşedinte şi general militar de extremă-dreapta. Şi cum Fidel, proaspăt intrat în politică şi cu aspiraţii grandioase, a pierdut mai întâi alegerile din 1952 în favoarea lui Batista, iar apoi a condus o insurecţie împotriva acestuia, soldată cu o pedeapsă de 15 ani de închisoare (din care au executat doar 22 de luni!), despărţirea lor a fost iminentă. Fidelito a rămas să locuiască cu Cuba şi după divorţul lor din 1955, când Mirta s-a mutat în Spania.

HAVANA, CUBA - FEBRUARY 27:  Fidel 'Fidelito' Castro Diaz-Balart, son of Cuban revoloutionary leader Fidel Castro, stands near Paris Hilton (L) as they attend the closing gala night for the week-long International Habano Cigar Festival on February 27, 2015 in Havana, Cuba. The annual cigar festival attracted tourists from around the world to sample the islands world renowned tobacco.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
'Fidelito' Castro Diaz-Balart

Fuga fostei lui soţii a fost văzută ca o manevră a familiei ei de-a o ţine departe de Castro, măritând-o cu Emilio Nuñez Blanco, adversarul politic al lui Fidel. Însă Mirta preferase mariajul şi ca răzbunare, pentru că aflase că fusese înşelată cu mai multe femei. Una dintre ele a fost Naty Revuelta, cunoscută în înalta societate cubaneză, care-i născuse o fiică, pe Alina Fernandez Revuelta. Iar o alta, cu care ar fi avut o aventură de-o noapte, i-ar fi născut tot o fată, pe Francisca Pupo.

Mulţi ani nici Castro nu şi-a văzut copiii, căci a plecat în Mexic pentru a-şi uni forţele cu argentinianul Ernesto (Che) Guevara, cu care a format „Mişcarea de la 26 iulie“. După eşecul revoluţiei din 1956, rebelii s-au retras în munţi, unde au format o armată de gherilă. Printre luptători se afla şi Celia Sanchez, „câinele lui de pază“, care i-a fost şi parteneră de gherilă, dar şi de viaţă până în 1980, la moartea ei.

În paralel, însă, El Comandante avea o relaţie cu profesoara Dalia Soto del Valle, cu care s-a căsătorit în 1980 şi care i-a născut cinci băieţi: Antonio, Alejandro, Alexis, Alexander şi Ángel Castro Soto del Valle.

393211 05: (FILE PHOTO) Dalia Soto del Valle (R) sits with her and Fidel Castro''s son, Alexander (L), and an unidentified friend during the Habanos SA event February 2001 at the Tropicana Cabaret, in Havana, Cuba. Soto del Valle, 60, has lived with Cuban President Fidel Castro for the past 40 years and has had five children with him. Castro turns 75 years of age, August 13, 2001. (Photo by Jorge Rey/Getty Images)
Dalia Soto del Valle

Dar El Lider Maximo avea adesea aventuri de o noapte, mai ales în deplasările în străinătate, zvonul că ar mai fi avut un fiu, pe Jorge Ángel Castro, fiind plauzibil. Dar nu numărul copiilor îl preocupa pe Castro, cât securiatea personală. Mai ales din 1959, când o fostă iubită, nemţoaica Marita Lorenz, fusese convinsă de CIA să-i pună o capsulă de otravă nedetectabilă în cafea. El avea 33 de ani, iar ea doar 19 şi tocmai pierduse copilul lui. Convinsă de cei de la CIA că Fidel comandase avortul şi o drogase ca să nu-şi dea seama, Marita a acceptat să se întoarcă la el şi să-l omoare. Doar că Fidel i-a devoalat planul. „Îmi amintesc că a început să plângă şi câteva minute bune n-a fost în stare să scoată un cuvânt“, povestea Castro însuşi, spunând că i-ar fi înmânat arma lui ca să-şi ducă la capăt misiunea. „Nu pot!“, i-ar fi spus femeia, privindu-l cât de liniştit îşi fumează trabucul. „Sigur că nu poţi. Nimeni nu poate!“, i-ar fi replicat el, repezindu-se la ea pentru încă o partidă de amor brutal.

Modifică Setările