News

FOTO Eleganţă şi distincţie la Gala Uniter. Gafa monumentală a unui actor, chiar în prezenţa Principesei Sofia!

de admin

FOTO Eleganţă şi distincţie la Gala Uniter. Gafa monumentală a unui actor, chiar în prezenţa Principesei Sofia! camera-retro icon Vezi galeria 73 poze

Între cele două evenimente majore din lumea filmului, Gopo şi TIFF, actorii s-au reîntâlnit la premiile filmului românesc.

Luni seară, actori de la diferite teatre din ţară s-au reunit, purtând deja iconicele măşti de pandemie, în Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, pentru a 29-a ediţie a Galei Premiilor UNITER. După un an cu restricţii cauzate de pandemie în care activitatea instituţiilor teatrale a înregistrat adaptări, „breasla îşi onorează creaţiile” – după cum a spus Ion Caramitru, în calitate de preşedinte UNITER.

Actorii Marcel Iureş şi Ileana Ploscaru, scenografa Geta Medinschi (Teatrul Naţional Timişoara), Ion Parhon, critic şi istoric teatral, şi regizorul Alexandru Darie, post-mortem, au primit premii pentru întreaga activitate.

Aplaudat în picioare, în uralele publicului, Marcel Iureş a spus: „O să mor de inimă. Şi oricum abia intru în a doua jumătate a vieţii. O să fie un imbold. Pe la 140 de ani se dau operele majore", a glumit Iureş. "Am doldora bagajele, am fost cleptoman toată viaţa. Mi-am însuşit şi de la domnul Pino, şi de la domnul Rebengiuc... de la madame Bulandra. De la regizorii minunaţi cu care am lucrat", a mărturisit, vizibil emoţionat, Marcel Iureş, care a rostit un fragment dintr-o poezie de Mihai Măniuţiu.

Premiul lui Alexandru Darie a fost ridicat de actorul Marian Râlea, care a spus pe scenă: „Alexandru Darie ştia să facă din fiecare spectacol al lui un eveniment. Sunt sigur că acest premiu l-ar fi dăruit Mariei şi lui Serghei".

Printre marii câştigători s-au mai numărat şi Dan Coman, cu spectacolul "Inimă şi alte preparate din carne", în regia lui Radu Afrim, regizoarea Carmen Lidia Vidu, recompensată cu Premiul "Lucian Pintilie", şi spectacolul "Prinţesa care sforăia", de Mihai Ignat, desemnat "cea mai bună piesă românească a anului".

Pe lângă ceilalţi laureaţi (click pentru lista completă), pe scena Teatrului Naţional au mai urcat, pentru a înmâna premii, Tania Popa, Vlad Zamfirescu, primarul Capitalei Nicuşor Dan şi, în premieră pe scena TNB, Principesa Sofia, sora mai mică a Majestăţii Sale Margareta – care a înmânat premiul pentru “Cea mai bună piesă românească a anului” scriitorului Mihai Ignat, pentru piesa “Prinţesa care sforăia”.

Din sală au fost priviţi şi de Adela Mărculescu, Ana Ciontea, Olimpia Melinte, Irina Margareta Nistor, Alice Năstase-Buciuta, Marina Almăşan, Ştefana Samfira, Cabiria Morgenstern, Alex Bogdan, Gigi Căciuleanu.

Gafă uriaşă

Actorul Teatrului Regina Maria din Oradea, Răzvan Vicoveanu, a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea personajului Ivan Alexandrovici Hlestakov din spectacolul "Revizorul" de N.V. Gogol. Din păcate, el a avut nefericita inspiraţie de a-şi începe discursul exclamând: „Bravo, co**e!”, având în faţă o asistenţă selectă, chiar şi una regală, în prezenţa Principesei Sofia.

Gala afost transmisă în direct pe TVR 1, TVR International, TVR Moldova şi Radio România Cultural şi online pe http://www.tvr.ro/ şi https://www.uniter.ro/.

FOTO: Adrian Bulboacă, Andrei Gîndac, Florin Biolan, Maria Ştefănescu

Comentarii

Modifică Setările