News

FOTO François Hollande, primit cu mare fast la Casa Albă

FOTO François Hollande, primit cu mare fast la Casa Albă

Nici pe timpul vizitei întreprinse peste Ocean, acasă la Barack Obama, preşedintele francez n-a scăpat de ironii din partea presei cu privire la relaţia sa cu actriţa Julie Gayet.

François Hollande a sperat că bârfele despre viaţa lui intimă se vor stinge odată cu vizita sa oficială în Statele Unite, considerată de o mare importanţă pentru politica franceză. Cu atât mai mult cu cât Hollande a decis să meargă singur, neînsoţit de nicio parteneră de-a sa, oficială sau nu.

Preşedintele francez a fost primit călduros de către cuplul Obama, pe care aceeaşi presă franceză l-a avut drept ţintă ieri, publicând o ştire cum că Barack Obama ar avea o relaţie cu artista Beyoncé Knowles. O glumă pe care nimeni de la Casa Albă n-a gustat-o, dar care a apucat să facă vâlvă pe reţelele sociale şi în paginile tabloidelor europene.

În tot acest timp, Hollande a beneficiat de toată atenţia oficialilor americani, care l-au invitat să ia parte la un dineu de stat, alături de 300 de persoane, într-un cort uriaş, ridicat în grădină.


Pentru a destinde atmosfera, preşedintele Obama a ţinut un toast, glumind pe seama „mulţimii de lucruri pe care americanii sunt în stare să şi le vâre în stomac“, parafrazându-l pe Alexis de Toqueville (1805-1859).

„Unele lucruri nu se schimbă“, a glumit el în continuare, evocând experienţa oaspetelui său francez în fast-fooduri americane în timpul studiilor. „Americanilor le place tot ceea ce este franţuzesc, filmele, mâncarea, vinul... mai ales vinul“, dar „înainte de toate nouă ne plac prietenii noştri francezi pentru că au rămas de partea noastră, pentru libertatea noastră, timp de peste 200 de ani“.

Pentru a-i da o replică pe măsură, François Hollande a avut un mesaj la fel de dezinvolt: „Vă place Franţa, dar nu o spuneţi mereu pentru că sunteţi timizi, voi, americanii, sunteţi reţinuţi“, a glumit el, „iar nouă ne plac Statele Unite“, relaţia ajungând de-acum la "un nivel excepţional de apropiere şi încredere“.

La petrecerea oficială dată în cinstea preşedintelui francez au luat parte şi secretarul de stat John Kerry, vicepreşedintele Joe Biden, şefa FMI Christine Lagarde, dar şi actorii Stephen Colbert, Julia Louis-Dreyfus Bradley Cooper şi cântăreaţa Mary J. Blige.


Meniul a fost compus din „caviar Osetra american“ din Illinois, cremă de cartofi cu ouă de prepeliţă şi o „mică salată de iarnă" din legume provenind din grădina lui Michelle Obama de la Casa Albă ca antreu. Felul principal a inclus muşchi de vită din Colorado cu tocană de şalotă şi mangold (sfeclă elveţiană), iar desertul a constat într-o îngheţată de vanilie şi mandarine din Florida cu ganaş de ciocolată din Hawaii, statul în care s-a născut preşedintele american. La masă au fost servite vinuri din California, statul Washington şi un Chardonnay alb din Virginia.

Foto: Reuters

Modifică Setările