News

FOTO Prezenţe VIP la TIFF 2021. Cine a concurat, cine a defilat şi cine a câştigat la cel mai mare festival de film din România

de admin

FOTO Prezenţe VIP la TIFF 2021. Cine a concurat, cine a defilat şi cine a câştigat la cel mai mare festival de film din România camera-retro icon Vezi galeria 59 poze

Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a ajuns la bilanţ: 10 zile de artă, peste 170 de filme, expoziţii şi cineconcerte, invitaţi speciali şi mii de iubitori de film.

Bucurie, energie pozitivă şi entuziasmul revederii - cam aşa s-ar descrie această ediţie a Festivalului de Film Transilvania (TIFF), cel mai mare festival de film din România, desfăşurat după o perioadă de pauză în ceea ce priveşte evenimentele culturale, ca urmare a situaţiei pandemice. Iar mulţimea de actori, personalităţi media, bloggeri şi influenceri prezenţi au confirmat faptul că a fost unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale ale anului.

După 10 zie de premiere, proiecţii, conferinţe de presă, expoziţii şi cineconcerte, cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi-a desemnat câştigătorii sâmbătă seară, pe 31 iulie, în aplauzele celor peste 1500 de spectatori din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Cu participarea starului Sergei Polunin şi a unora dintre cei mai importanţi cineaşti ai momentului, Gala de decernare a premiilor TIFF 2021 a reprezentat un prilej de celebrare a celor două decenii petrecute #împreunăprinfilm.

"Vânătorul de balene/The Whaler Boy", debutul regizorului rus Philipp Yuryev, a fost recompensat cu Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, premiul fiind înmânat chiar de Sergei Polunin, căruia i-a fost dedicat un moment special la gală.

Un alt debut regizoral, "Câmp de maci", al lui Eugen Jebeleanu, a obţinut două premii importante în seara de gală: premiul pentru cea mai bună regie şi premiul publicului. "Otto Barbarul", debutul regizoarei Ruxandra Ghiţescu, a obţinut Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, iar #dogpoopgirl, în regia lui Andrei Huţuleac, a fost distins cu Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut.
 
Premiul FIPRESCI, oferit unei pelicule din secţiunea Zilele Filmului Românesc de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, i-a fost oferit thriller-ului "Neidentificat", de Bogdan George Apetri.
 
În cadrul galei de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, au mai fost recompensaţi regizorul Nae Caranfil, cu Premiul de excelenţă, iar actriţa Cezara Dafinescu şi cineastul maghiar Szabó  István cu Premiul pentru întreaga carieră.

Şi Octav Strunilă a bifat două succese la TIFF 2021: filmul regizat de el, "Complet Necunoscuţi", cu Anca Dumitra şi Andreea Grămoşteanu în distribuţie, a luat locul II la singura secţiune la care a participat,  votul publicului la TIFF 2021, şi este invitat şi la TIFF Sibiu. Iar "România Sălbatică", documentarul filmat în 7 ani de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache, a fost distins cu Premiul publicului pentru cel mai popular film românesc. "E un început bun! Foarte bun pentru EcArt Studio&Co.", a spus el despre casa lui de producţie.

De altfel, Octav Strunilă, Anca Dumitra şi Andreea Grămoşteanu (care joacă şi în #dogpoopgirl) au fost invitaţi şi la conferinţa de la Casa TIFF, unde au mai fost intervievaţi în cadrul ediţiei de anul acesta şi Cezara Dafinescu, Medeea Marinescu, Nae Caranfil, Florin Piersic Jr. şi Adrian Titieni.

Vezi aici lista completă a câştigătorilor TIFF 2021

Dana Rogoz nu putea lipsi nici ea de la TIFF anul acesta, de vreme ce a jucat în două producţii prezentate în cadrul festivalului, premiatul "#dogpoopgirl" al lui Andrei Hutuleac, dar şi în scurtmetrajul "31 de ore" al regizorului Claudiu Mitcu. 

De departe, cele mai senzuale prezenţe pe covorul roşu de la TIFF 2021 au fost Andreea Raicu şi Monica Bîrlădeanu, cei mai veseli au fost Cosmin Seleşi, Marius Florea Vizante şi Pavel Bartoş, în timp ce jurnaliştii Amalia Enache şi Cătălin Ştefănescu l-au intervievat pe genialul Sergei Polunin, Andi Moisescu a realizat un podcast cu Nae Caranfil, iar Damian Drăghici a făcut un super show pe scena galei.

Foto: Vlad Cupşa, Vizi David, Nicu Cherciu, Marius Mariş/TIFF

Comentarii

Modifică Setările