News

Keith Richards şi Patti Hansen, dragoste, droguri şi rock’n’roll

Keith Richards şi Patti Hansen, dragoste, droguri şi rock’n’roll

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 22: (L-R) Theodora Richards, Patti Hansen, Keith Richards, and Alexandra Richards attend the celebration of the launch of Hung on U with Patti Hansen hosted by Barneys New York on September 22, 2011 in New York City. (Photo by Jamie McCarthy/WireImage for Barneys New York)

„Toate miturile despre noi sunt adevărate!“, spune fostul model care îi este alături chitaristului de peste trei decenii, în ciuda consumului lor aproape fatal de droguri. „Dar ne-am salvat reciproc…“, conchide tot Prima Doamnă a rockului. Tată strict. În ciuda vieţii nebune de star rock, Keith, fost student la Arte, s-a implicat în educaţia fetelor lui, Theodora (32, stânga) şi Alexandra (31), cărora le-a interzis să se rujeze înainte de 16 ani şi le-a transmis pasiunea pentru lectură. Pe 18 decembrie, mariajul lor greu încercat împlineşte 34 de ani. O eternitate pentru o celebritate de calibrul lui Keith Richards (73), care a inventat de fapt stilul de viaţă rock’n’roll, în care consumul excesiv de droguri şi alcool, orgiile sexuale şi distracţia fără limite erau la ordinea zilei. „Orice căsnicie, fie ea cu cineva de la Rolling Stones sau nu, are dificultăţi de întâmpinat. Şi noi am avut destule. Dar, privind în ansamblu, avem o viaţă de cuplu grozavă“, se destăinuie Patti (61) în rarele interviuri oferite presei. Provin amândoi din familii muncitoreşti, iar doamna Richards e de părere că principiile sănătoase de viaţă şi trecutul lor asemănător îi ţin şi-n ziua de azi împreună. Ceea ce nu-i exclus. „El lucrează, iar eu îl aştept acasă cu florile în vază şi mâncarea lui preferată în frigider“, declară ea. Însă diferenţele dintre ei au fost definitorii pentru un mariaj care frizează legile nescrise ale showbiz-ului, în care iubirea se încheie iminent într-un divorţ scandalos. Şi nu ne referim aici la divergenţele politice (ea se declară independentă, iar el, un democrat veridic) şi nici măcar la cele religioase (ea crede, iar el continuă să cerceteze existenţa lui Dumnezeu), ci la felul lor diametral opus de-a fi.

Cel mai mic copil din numeroasa familie a unei casnice măritate cu un şofer din Staten Island, modesta şi convenţionala Patti a fost descoperită, la 16 ani, de o agenţie de modelling care a transformat-o, peste noapte, într-o veritabilă Marilyn Monroe a anilor ’80. Iar la 23 de ani, chiar în ziua aniversării ei petrecute în faimosul club Studio 54, a fost „descoperită“ de unul dintre fondatorii trupei Rolling Stones, Keith Richards. „Eram în extaz când am văzut-o“, descrie rockerul britanic prima întâlnire cu cea care avea să devină singura doamnă Richards. Dar ea a rămas oarecum indiferentă atunci când au făcut cunoştinţă printr-o prietenă comună, nefiind un fan al formaţiei. „N-am mai văzut-o după aceea vreo nouă luni, dar viziunea ei mi-a rămas întipărită în minte“, recunoaşte Keith în autobiografia sa, Life (2010). Abia a doua lor întrevedere a devenit memorabilă pentru amândoi. Hansen a fost invitată de Jerry Hall la petrecerea dată de Richards cu ocazia împlinirii a 36 de ani şi atracţia dintre ei a devenit pe loc evidentă. „Incredibil, dar mi-am găsit o femeie!“, nu şi-a ascuns el deloc entuziasmul în cartea sa. „E cel mai frumos specimen din LUME… Nu strică să arate cum arată, dar mintea ei, bucuria ei de-a trăi contează. Ca să nu mai zic că îl iubeşte pe un prăpădit de dependent de droguri ca mine…“

1988. Keith Richards, chitaristul Rolling Stones, alături de soţia şi manechinul său preferat.

Ceea ce e de-a dreptul înduioşător la un superstar ca Richards (care, vorba lui, trebuia să înlăture cu ambele braţe femeile care i se aruncau la picioare, odată ce-a devenit faimos) e că putea avea orice femeie, dar a ales una singură. Sau, mai bine spus, a avut toate femeile, după care s-a oprit la una singură. „Bineînţeles că m-au interesat tot timpul femeile, dar niciodată nu mi-am dorit doar sex. Până şi la groupies apreciam că, după ce mă distram cu ele toată noaptea, dimineaţa îmi făcea câte una micul dejun. Momentele dintre partidele de sex sunt preferatele mele“, îi face chitarisul o declaraţie indirectă de dragoste partenerei sale. „Keith îmi făcea tot timpul casete cu melodii, pe care desena, scria mesaje“, confirmă Patti latura înduioşătoare a rockerului, care nu s-a dezis, totuşi, de apucăturile rock’n’roll atunci când folosea propriul sânge pentru a nota cuvintele respective. „Dar de unde lua sângele? S-o fi tăiat la bărbierit?“, nu putea să nu se întrebe iubita uşor dezgustată de gest, care a păstrat, totuşi, fiecare bileţel de la el şi a depozitat, în cutii voluminoase, miile de casete primite de la Keith. „Era modul lui de-a comunica“, spune Hansen, zâmbind. Era modul lui neconvenţional şi nebunesc de-a trăi, care-a devenit, pe nesimţite, şi-al ei.

Până şi ziua în care Keith şi-a întâlnit viitorii socri a fost una de pomină. Individul s-a prezentat beat criţă la uşa oamenilor, cu o
sticlă de băutură în mână şi deja pus pe harţă. Rugat de părinţii Hansen să le cânte o melodie, Richards s-a conformat bucuros. Însă şi-a ieşit din minţi în momentul în care şi-a dat seama că cei prezenţi la cină continuă să vorbească şi nu apreciază concertul privat al unui membru Rolling Stones. Drept urmare, şi-a izbit chitara de masa din sufragerie, spre stupoarea tuturor. Nici măcar după asemenea episod, părinţii lui Patti nu i-au interzis acesteia idila cu bad boy-ul din muzica rock, cei doi amorezi devenind, în scurt timp, nedespărţiţi. „Am intrat de bunăvoie în lumea nebună, plină de droguri, a lui Keith şi am trăit totul la cote maxime!“, recunoaşte fostul model. „Iar când mama i-a spus lui că îşi face griji din cauza mea, el a asigurat-o că va avea grijă de mine. Şi chiar a avut!“ A luat-o de soţie în 1983, când Hansen a cedat, în sfârşit, insistenţelor lui. Erau amândoi în Cabo San Lucas, Mexic, şi serbau fericiţi ziua lui de naştere (împlinea 40 de ani). După cinci ani idilici petrecuţi pe malul oceanului, cei doi soţi s-au mutat în Connecticut, unde au continuat să-şi crească fiicele, pe Theodora (32) şi pe Alexandra (31), şi au luat-o în grijă pe fosta iubită a rockerului.

Da, da, actriţa Anita Pallenberg - adică fosta parteneră a muzicianului timp de 13 ani, care i-a oferit acestuia trei copii: Marlon (48), Angela (45) şi Tara, care a murit subit la numai trei luni - a locuit împreună cu ei până în vara acestui an, când, la 73 de ani, şi-a dat ultima suflare. Au trecut toţi, ca o familie adevărată, peste greutăţi şi continuă să se bucure de dragostea care-i uneşte, în mod incontestabil, pe viaţă. „Am avut trei ani în care am primit nişte lovituri crunte“, aminteşte Hansen despre cancerul la sân pe care l-a învins în 2005, căzătura lui Keith din copac (care i-a cauzat mai multe cheaguri de sânge în creier şi i-a pus viaţa în pericol) şi recidiva cancerului ei, la vezică, în 2007. „Keith era atât de deprimat, credea că o să mă piardă… Asta m-a motivat şi mai mult să lupt şi să rămân în viaţă pentru el. Avea nevoie de mine…“, îi face şi Patti una dintre cele mai emoţionante declaraţii de iubire soţului ei. „Acum îi gătesc tot felul de reţete. Suntem doar noi doi acasă şi… suntem bine“, povesteşte încântată doamna Richards, care era cât pe ce să nu accepte invitaţia în oraş a lui Keith în 1979, când s-au întâlnit! „Un prieten m-a implorat să nu mă duc cu nebunul de Richards, dar eu nu numai că nu m-am întors acasă în seara aceea, dar am stat trează cinci nopţi la rând cu Keith...“ Şi acela a fost numai începutul celei mai pasionale şi mai longevive poveşti de dragoste din rock!

foto: guliver/getty images

Modifică Setările