Latura întunecată a triunghiului amoros dintre Jackie Kennedy, Maria Callas şi Onassis

12 noiembrie, 2020
1 jako2 jpg jpeg

Între Maria Callas şi Jackie Kennedy a fost întotdeauna o rivalitate amară.

Jackie Kennedy şi Maria Callas s-ar fi întâlnit cu siguranţă pe 29 mai 1962, la gala JFK de la Madison Square Garden din New York, asta dacă nu ar fi fost prezentă şi Marilyn Monroe.

John F. Kennedy marca împlinirea celor 46 de ani printr-un eveniment grandios,  iar cântăreaţa de operă Maria Callas fusese adusă de la Milano special pentru acest eveniment. Marea absentă a fost atunci Jackie Kennedy.

Ştiind că Marilyn Monroe fusese invitată să cânte şi pe deplin conştientă că ea şi soţul ei aveau o aventură, Jackie nu şi-a dorit să fie umilită în timp ce vedeta de film îl seducea vocal pe preşedinte la televiziunea naţională.

În lipsa lui Jackie, Marilyn a fost liberă să-şi dezlănţuiască interpretarea sexuală cu celebra piesă Happy Birthday, Mr President. „ Marilyn face dragoste cu preşedintele în faţa a 40 de milioane de americani”, au spus atunci jurnaliştii. Chiar şi Maria Callas a fost supărată şi a trebuit să recunoască că Marilyn Monroe a furat spectacolul.

Într-un interviu de televiziune, în 1974, întrebată ce părere are despre Jackie, Maria a răspuns cu răceală: „Nu o cunosc. Nu am cunoscut-o niciodată”. Apoi a schimbat subiectul.

Jacqueline Kennedy şi Maria Callas s-au născut în Manhattan - Maria în 1923 şi Jackie în 1929. Cu toate acestea, începutul lor în viaţă a fost unul total diferit. Jackie s-a născut într-o familie bogată şi a avut numeroase privilegii. Era fiica agentului de bursă „Black Jack” Bouvier şi a lui Janet Lee, o socialistă de origine irlandeză. Tatăl ei a adorat-o, el referindu-se deseori la ea ca la „cea mai frumoasă fiică pe care a avut-o vreodată un bărbat”.

Maria, născută cu şase ani mai devreme, era a doua fiică a imigranţilor greci George şi Evangelia Kalogeropoulos. Familia a trecut la numele de Callas la scurt timp după sosirea în Statele Unite.

Spre deosebire de Jackie, ea a fost un copil nedorit. Mama ei aştepta să aibă un băiat şi a fost atât de dezamăgită când a văzut că nou-născutul ei era o fată, încât a refuzat să o privească în primele patru zile.

Jackie a mers la o şcoală privată din New York şi şi-a petrecut vacanţele călărind în Hamptons. A excelat la literatură şi limbi străine. Maria a fost crescută într-un mic apartament din cartierul Queens şi  a urmat o şcoala de stat. La doar cinci ani, se făcea remarcată datorită vocii sale.

Cu toate astea, aveau şi ceva în comun: căsătoriile părinţilor care erau nefericite. La divorţ, Maria şi sora ei au ajuns cu mama lor în Grecia. Jackie şi sora ei, Lee, au fost trimise la internatul din Connecticut. De la vârsta de 24 de ani, viaţa lor devine asemănătoare. Jackie, care pe atunci lucra ca reporter, a fost prezentat unui politician aspirant, nimeni altul decât John Kennedy,  fiul unei familii bogate din Boston, de origine irlandeză. S-au căsătorit curând şi, în mai puţin de 10 ani,  Jackie a ajuns la Casa Albă, ca primă doamnă a Americii.

Maria a petrecut ani de zile studiind la Conservatorul din Atena şi la 24 de ani cânta la Opera din Verona . Acolo i-a fost prezentată lui Giovanni Battista Meneghini, un italian bogat, cu 26 de ani mai mare decât ea. În câţiva ani s-au căsătorit şi omul de afaceri a devenit şi managerul ei. La începutul anilor '30, Maria Callas era era faimoasă. Atât Callas şi Kennedy au lucrat foarte mult la imaginea de faţadă pe care o afişau. Jackie a început să-şi creeze imaginea „soţiei prezidenţiale” ideale. Ea avea o voce de păpuşă şi reuşea să fie elegantă fără prea mult efort, asta pentru că era îmbrăcată impecabil în Chanel şi Dior.

Maria, care era supraponderală încă din copilărie, s-a reinventat. În 1953, a slăbit peste 36 de kilograme (36 kg), şi a adoptat stilul lui Audrey Hepburn. La fel ca Jackie, Maria vorbea fluent multe limbi şi avea un accent distinctiv, regal.

Artista a fost prezentată magnatului grec Aristotel Onassis în 1957, la o petrecere la Veneţia. După câteva săptămâni, el i-a invitat pe Maria şi soţul ei să i se alăture pe iahtul său privat pentru o croazieră. Onassis nu era interesat de operă, dar era un colecţionar pasionat de oameni celebri. La început, Maria a refuzat, spunând că este prea ocupată cu cariera, dar, în cele din urmă, a acceptat invitaţia de a pleca într-o vacanţă. Când a părăsit nava, căsătoria ei cu Meneghini se încheiase. Fusese sedusă de Onassis şi atrasă în acea lume care o va determina să-şi neglijeze vocea şi să pună capăt brusc carierei sale artistice.

În 1963, Onassis a adoptat aceeaşi tactică oportunistă şi cu Jackie Kennedy. El a invitat-o ​​într-o croazieră. Maria Callas, pe atunci iubita lui, nu a fost chemată. În schimb, Onassis a lăsat-o la Paris, în apartamentul somptuos pe care îl cumpărase pentru ea.

Trei luni mai târziu, John F Kennedy era asasinat  la Dallas. Onassis i-a oferit sprijinul lui Jackie. După asasinarea lui JFK, Jackie a găsit alinare în mai mulţi bărbaţi, dintre care unul era Bobby Kennedy, fratele mai mic al lui JFK. A intrat însă într-o stare de panică când Bobby a fost împuşcat în timpul campaniei sale electorale din iunie 1968.

„Dacă îl ucid pe Kennedy, atunci copiii mei sunt ţinte”, se spune că ar fi spus Jackie, care începuse să se teamă.

Ea a acceptat oferta lui Onassis de a se căsători. Acesta i-a pus la dispoziţie insula privată, compania aeriană şi bogăţia vastă. Jackie a primit siguranţa pe care o dorea, în timp ce Onassis obţinuse cel mai mare premiu dintre toate: cea mai faimoasă femeie din lume. Nunta a avut loc în luna noiembrie a aceluiaşi an. Maria Callas, care nu fusese informată, stătea singură la Paris urmărind ştirile la televizor.

Chiar de la început, căsătoria a fost un dezastru. „Nu am întâlnit niciodată pe cineva care să cheltuie ca Jackie”, spunea Onassis. Aceasta a rispit  1,5 milioane de dolari doar în primul an, redecorându-i casele şi completându-şi garderoba.

În câteva săptămâni, Onassis şi-a reluat relaţia cu Maria Callas. La început, devastată de durere, Maria a refuzat să-l vadă, dar, în cele din urmă, a cedat.

„S-au întâlnit în fiecare lună până la moartea sa”, a spus şoferul lui Onassis, Yaikinto Rossa. Adevărul este că Maria Callas a fost singura iubire a lui Onassis. Ea a fost adevărata sa soţie, deşi nu s-au căsătorit niciodată".

Jackie s-a întors în America, dar rivalitatea dintre Kennedy şi Callas a continuat. Când presa a publicat imagini cu Onassis şi Callas care luau o cină romantică la Paris, Jackie s-a urcat imediat în avion şi a fost fotografiată mâncând cu Onassis la acelaşi restaurant două nopţi mai târziu. Acesta a fost un act de sfidare la adresa Mariei Callas.

În ultimii ani ai căsătoriei sale cu Jackie, Onassis a ajuns să vadă în trădarea faţă de Maria o greşeală imensă. Când a aflat că este grav bolnav, le-a spus avocaţilor să iniţieze divorţul de Jackie. Şi a făcut acest lucru în modul lui tipic. Jackie trebuia să fie urmărită de un detectiv privat, astfel încât să poată folosi adulterul pentru a-i reduce pretenţia la avere. Cu toate astea, Onassis nu a reuşit să divorţeze de Jackie. Înainte de a putea face acest lucru, a fost internat la spitalul din Paris, boala îi punea viaţa în pericol. Jackie nu i s-a alăturat. În schimb, a mers la schi în Aspen, dar nu înainte de a lăsa instrucţiuni ca Maria Callas să nu fie lăsată la patul lui.

De fapt, Callas l-a vizitat pe Onassis pe patul de moarte. Ea a fost adusă în cameră în secret, printr-un lift de serviciu, şi a stat cu el o oră, în timp ce omul de afaceri era în comă. Aşa şi-a luat la revedere. Onassis a murit câteva zile mai târziu.

În testamentul său, Onassis ar fi redus drastic cota soţiei sale din avere, dar Jackie a contestat testamentul.

Pentru a evita o bătălie juridică prelungită şi publică, fiica lui Onassis, Christina, a fost de acord să-i acorde lui Jackie o soluţionare completă şi i-a oferit 26 milioane de dolari. Maria Callas nu a rămas cu nimic.

După moartea lui Onassis, în 1975, cu vocea dispărută, Maria s-a retras în apartamentul ei din Paris. Înconjurată de fotografii şi amintiri, ea asculta vechile înregistrări şi trăia în trecutul ei glorios. Doi ani mai târziu, în dimineaţa zilei de 16 septembrie 1977, Callas a fost găsită moartă pe podeaua din dormitor. Artista şi-a găsit sfârşitul în urma unui atac de cord. Avea doar 53 de ani.



Recente pe Ok! Magazine

Miss Universe Argentina PNG
Gest tandru între Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu la gala Nu există nu se poate   Insta (3) jpg
Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg
Carmen Iohannis in alb la Seul la intalnirea cu comunitatea romaneasca   Administratia Prezidentiala (1) jpg
Riley Keough jpg
FotoJetBeckhams (1) jpg
Rebel Wilson   Instagram (2) jpg
FotoJetAnca jpg
monica tatoiu ea png
Carmen Iohannis și Klaus Iohannis la Cimitirul Național din Seul din Coeea de Sud   Administrația Prezidențială (9) jpg
Împăratul aztec Moctezuma al II lea și urmașa lui, Blanca Barragan Moctezuma   Profimedia jpg
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
Petrecere de 50 de ani Victoria Beckham (2) png