Abu Dhabi, o destinaţie hot pentru Grand Prix!

22 noiembrie, 2015
FIA Institute Young Driver Excellence Academy jpeg

Mare, soare şi motoare turate. Sună bine pentru o escapadă la sfârşit de toamnă, mai ales că în perioada 27-29 noiembrie are loc raliul din Emiratele Arabe Unite.

Călătorind în Emiratele Arabe Unite e ca şi cum ai porni într-o expediţie spre El Dorado. Ştii de la bun început că, din marea de nisip a deşertului, se ridică o oază plină de răs­făţ şi o lume modernă, în plină expansiune. Evi­dent că mulţi turişti nu pot rezista tentaţiei de-a compara Dubaiul cu Abu Dhabi, dat fiind faptul că micul emirat e mult mai cunoscut în lume de­cât însăşi capitala statului. Altfel, şapte emirate se adună sub umbrela EAU (nominalizând aici, pe lângă cele două deja ştiute, pe Fujairah, Shar­jah, Ajman, Ras al-Khaimah şi Umm al-Quwa­in). Dintre ele, Dubai atrage cel mai mare număr de turişti, iar Abu Dhabi deţine cea mai mare suprafaţă din întregul stat. Dar, ca metropolă respectabilă a celei de-a treia ţări arabe produ­cătoare de petrol din Golful Persic (după Arabia Saudită şi Iran), Abu Dhabi, deşi mai puţin tu­ristic, e mult mai verde, mai puţin poluat şi are pulsul unui centru financiar şi comercial în plină ascensiune.

image

Ca şi emiratul Dubai, Abu Dhabi este un spaţiu al contrastelor între vechi şi nou, dar şi un loc de întâlnire al superlativelor. Preţul relativ scăzut al materiilor prime, clima caldă, minunile arhitec­turale şi atitudinea prietenoasă a locuitorilor au făcut ca Abu Dhabi să fie denumit Hong Kong-ul Orientului Mijlociu. Se spune chiar că ar fi la fel de vechi precum regiunea administrativ specială a Chinei, istoria menţionând prima oară aceste locuri în mileniul al III-lea î.Hr. Legenda spune că un dhabi (vânător de gazele) ar fi urmărit un exemplar până în locul prezentului oraş, o zonă denumită milh (sare), din cauza apelor sărate ce o înconjurau. Aici el a descoperit un puţ cu apă dul­ce şi a fondat o aşezare, pe care a botezat-o Abu Dhabi (Tatăl gazelei).

După sute de ani de trai bazat pe creşterea că­milelor, pescuit, colectarea perlelor şi recoltarea curmalelor, apariţia confederaţiei de triburi Bani Yas şi, mai târziu, preocuparea şeicului Shakhbut Bin-Sultan Al Nahyan pentru cercetarea şi exploa­tarea resurselor de petrol au dus la marea explo­zie economică din secolul al XX-lea. Aşa se face că astăzi imensele rezerve de hidrocarburi din Abu Dhabi (9% din rezervele de petrol ale lumii şi aproape 5% din rezervele de gaz natural ale lumii!) conferă unul din cele mai mari PIB-uri pe cap de locuitor din lume.

image

Cum ajungi în Abu Dhabi?

Cu avionul, un bilet dus-întors la o cursă directă pe ruta Bucureşti-Abu Dhabi costă în jur de 500 €/pers. Nu ai nevoie de viză, ci doar de paşaport, pentru o şedere de maximum 90 de zile.

image

Unde te cazezi?

Un sejur la hotelul Yas Viceroy Abu Dhabi, aflat la 10 minute de mers cu maşina de Aeroportul Internaţional din Abu Dhabi, chiar în apropiere de circuitul de Formula 1 Yas Marina, costă de la 1.432 €/pers., cu mic dejun, transport cu avionul şi toate taxele incluse. Jumătate pe uscat, jumăta­te pe apă, acest hotel de 5 stele prezintă un design unic şi oferă 12 opţiuni de luat masa şi camere moderne, un centru SPA conceput ca un hamam tradiţional, 2 piscine pe acoperiş, un teren de golf cu 18 găuri şi propriul mall!

image

Există şi variante de cazare mai ieftine, precum cea propusă de hotelul Oryx, de 4 stele, unde un sejur costă de la 779 €/pers., cu transport cu avi­onul inclus şi bonus un bilet la Marele Premiu de Formula 1, la categoria general admission. Dar şi variante de cazare mult mai scumpe, precum cea a hotelului St Regis Saadiyat Island, de 6 stele, unde 7 nopţi cazare cu mic dejun, biletul de avion dus-întors, taxele de aeroport, transfer şi asisten­ţăa turistică ajung să coste 3.000 €/pers.

Cum te distrezi?

Aproape toate hotelurile şi cluburile private oferă facilităţi pentru înot şi plaje private. Dar, în afa­ră de statul la soare, turiştii se înghesuie să facă shopping în mall-urile ameţitor de luxoase sau se înhamă la o cursă pe cămile (Race Track Camel) sau la un safari în deşert cu SUV-urile, care de obicei se termină cu o cină la lumina apusului şi un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale.

image

În luna noiembrie a fiecărui an, Abu Dhabi e gazda ultimei curse de Formula 1 a sezonului, singurul raliu care are loc la amurg. Anul acesta, Marele Premiu, organizat pe circuitul Yas Marina (a doua pistă de F1 din Orientul Mijlociu, după cea din Ba­hrain) se va desfăşura între 27 şi 29 noiembrie. Dacă nu ai prins un bilet la cursă, poţi savura o cafea pe terasa hotelului Yas Viceroy Abu Dhabi Hotel, aflat chiar în apropierea parcului tematic Ferrari World Abu Dhabi.

image

Tot pentru pasionaţii de viteză şi de adrenalină a fost construit şi cel mai rapid roller coaster din lume. Ajungi în doar 4 secunde la peste 200 km/h!

image

După ce ţi-ai ostoit pofta de senzaţii tari, merită să treci în revistă şi atracţiile celui mai mare emirat din EAU. De pre­cizat, însă, că distanţele de zeci de kilometri între obiective fac dificilă explorarea pe cont propriu, într-o singură zi. De aceea, cel mai indicat ar fi să optezi pentru un tur organizat, cu autocarul, de dimineaţa până seara.

Un prim popas îl vei face, cel mai probabil, pe faleza The Corniche, cea mai lungă şi spec­taculoasă arteră ce urmăreşte linia ţărmului. În capătul estic se află Palatul Emiratelor, care ţi-ar putea lăsa impresia că este, din afară, o clădire ad­ministrativă. De fapt, este un hotel uriaş, extrem de luxos, construit din piatră de coral, unde s-au filmat câteva scene din filmul Fast and Furious. Fă un popas şi la Heritage Village, un mic bazar de unde poţi cumpăra suveniruri şi gogoşi arăbeşti, te poţi tatua cu henna sau poţi mer­ge călare pe cămilă.

image

Apoi, trebuie să mergi să vizitezi Marea Moschee Sheikh Zayed Sheikh Zayed. De un alb imaculat, realizată din marmură decupată asemenea unei imense pânze de dantelă, deco­rată cu 7 candelabre gigantice din cristale Swa­rovski şi un covor de 5.627 mp, este a opta în topul celor mai mari moschei din lume şi poate primi până la 40.000 de credincioşi. Interesant este că marmura cu care a fost construită provi­ne din Macedonia, Italia, China şi India. În apro­piere se află Khalifa Park, cu acvariu, muzeu, trenuleţ şi diferite grădini tematice, cu fântâni şi sculpturi spectaculoase.

image

La fel de impresionantă este şi Insula Saadi­yat, un proiect rezidenţial, comercial şi cultural ambiţios, care va avea un muzeu Guggenheim Abu Dhabi şi Louvre Abu Dhabi. Şi, dacă vrei ca experienţa ta arabă să nu fie doar SF, ci şi cu parfum tradiţional, fă-ţi drum şi spre oaza Liwa şi oraşul-oază Al Aïn („Ochiul”, în limba arabă). Acesta din urmă se află la 160 km est de Abu Dhabi, spre interiorul continentului, la fronti­era cu Oman, fiind poreclit Oraşul Grădinilor ,datorită extinselor sale zone verzi.

Cu cine te poţi întâlni?

Pe perioada circuitului de Formula 1, multe fi­guri din lumea sportului se vor afla în centrul atenţiei, dar şi în tribunele Yas Marina. Astfel că sunt aşteptaţi să sosească de la Lewis Hamilton şi Nico Rosberg, favoriţii cursei de anul acesta, până la Patrick Dempsey şi Ivanka Trump, fani ai sporturilor cu motoare, ori Armin van Buu­ren şi Pharrell Williams, care sunt invitaţi să susţină concerte în capitala EAU.

image

Travel tips

  • Pentru a vizita Marea Moschee Sheikh Zayed trebuie să ai grijă cum te îmbraci. Bărbaţii nu vor fi primiţi în maiou sau bermude, iar femeile trebuie să aibă braţele, picioarele şi capul acoperite (o rochie sau fustă mai lungă, o cămaşă răcoroasă şi o eşarfă pe cap sunt foarte potrivite)
  • Există o taxă locală precum taxa de staţiune, pe care o vei plăti în dirhami direct la recepţia hotelului, în funcţie de clasificarea acestuia, între 3 şi 6 $/ zi/cameră.


Recente pe Ok! Magazine

prajituri jpg
Cinci direcții inovative în domeniul resurselor umane jpg
Iată 3 cadouri pe care soția ta le ar aprecia și la care nu te ai fi gândit niciodată! jpg
Cum ar trebui sa amenajezi camera copilului jpg
Milano design week 3 jpg
cum să ai o siluetă de vis jpeg
Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg