News

Marin Moraru va lua premiul de excelenţă la TIFF

de admin

Marin Moraru va lua premiul de excelenţă la TIFF

Marin Moraru, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români, cu o carieră în film şi teatru ce se întinde pe şase decenii, va fi distins cu Premiul de Excelenţă la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie).

Actorul român va fi celebrat la TIFF, unde pe 6 iunie, va rula la Cinema Arta una dintre peliculele sale emblematice: comedia Operaţiunea Monstrul (1976 - foto jos), în care Moraru joacă alături de Toma Caragiu şi Octavian Cotescu. Publicul de festival va avea astfel ocazia să vizioneze filmul în prezenţa marelui actor sărbătorit.

Născut pe 31 ianuarie 1937, la Bucureşti, Marin Moraru a absolvit Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” în 1961, sub îndrumarea lui Dinu Cocea, jucând pe scena Teatrului Tineretului timp de trei ani, apoi la Teatrul de Comedie şi Bulandra. Cariera în film şi-a început-o în 1966, cu Haiducii, alături de Ion Besoiu, Toma Caragiu, Amza Pellea şi Colea Răutu, pentru ca foarte repede să devină unul dintre cei mai îndrăgiţi actori ai generaţiei de aur, câştigând inima publicului român cu cele peste 20 de filme în care a jucat, printre care Actorul şi sălbaticii, Chiriţa în Iaşi şi Cuibul de viespi.

Din 1971, prestigioasa lui carieră cinematografică a fost dublată de cea teatrală, Moraru evoluând pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a scris istorie cu piese legendare, precum "Take, Ianke şi Cadîr" (foto sus), alături de Radu Beligan şi Gheorghe Dinică. Timp de şase ani, a predat actoria la IATC, carieră pe care a abandonat-o în 1980 pentru a se dedica în totalitate celei de la TNB - unde din 2002 este societar de onoare - şi de pe marele ecran. În 2002, Marin Moraru a apărut, alături de Marcel Iureş şi Horaţiu Mălăele în producţia lui Costa Gavras, Amen., care a intrat în competiţia pentru Ursul de Aur la Berlin şi a câştigat premiul César pentru scenariu. În 2009, actorul a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră. Iar anul acesta, i se va adăuga un nou premiu binemeritat în palmares - trofeul TIFF de excelenţă, care îi va fi decernat sâmbătă, 6 iunie, la gala de închidere a festivalului, la Teatrul Naţional din Cluj. Şi în acest an, premiul este oferit de Mercedes-Benz România.

Foto : Adi Marineci

Modifică Setările