News

In memoriam Radu Vasile: Singurul interviu acordat fiului său, Tudor

In memoriam Radu Vasile: Singurul interviu acordat fiului său, Tudor

Astăzi s-a stins din viaţă, la 71 de ani, fostul premier Radu Vasile. În amintirea lui, republicăm un dialog surprins între acesta şi fiul său, marca OK! România.

În ediţia din 7 mai 2010, revista OK! publica în exclusivitate conversaţia dintre Tudor Vasile (în rol de reporter) şi tatăl său, Radu Vasile (în rol de intervievat). La trei ani de la acel material, vă prezentam din nou acest dialog inedit, pentru a-i aduce un omagiu celui care a fost, în perioada aprilie 1998-decembrie 1999, prim-ministrul României.

Toţi ştiu că Radu Vasile (68) este premierul din timpul mandatului lui Emil Constantinescu, dar puţini ştiu că fiul lui, Tudor (33), este pilot de avion. Relaţia dintre tată şi fiu este ca un joc de şah, cu final deschis.

Tudor: Ce crezi că am moştenit de la tine?

Radu: Inteligenţa vie şi simţul umorului! Un om cu simţul umorului trece mai uşor prin viaţă şi suportă mai uşor loviturile semenilor. Tot aşa mă mândresc şi cu faptul că fratele tău, Mihăiţă, a moştenit deschiderea spre umanism şi artă, deşi este funcţionar de bancă. Dar aşa a fost, până la 40 de ani, şi Gauguin… Vă spun însă amândurora: mai presus de orice contează credinţa în Dumnezeu şi în tine, sănătatea şi, de ce nu, norocul. Păstraţi-vă integri, indiferent ce spun unii sau alţii!

M-ai încuraja sau descuraja dacă aş dori vreodată să intru în politică?

Tu ai o profesie pe care o admir mult: eşti pilot. Piloţii sunt singurii oameni care privesc această lume de sus şi ştiu că de-acolo Pământul se vede atât de frumos. De aceea te întreb: ce să cauţi în politică, mai ales în România de azi, unde şi cele mai cinice definiţii ale politicii au fost depăşite cu mult de realitate? Deci nu te-aş încuraja. Continuă să zbori, vei fi şi mai aproape de Dumnezeu!

Un pilot de avion are stofă de familist?

Nu sunt eu în măsură să-ţi dau sfaturi de căsătorie, dar sunt convins că meseria ta nu-ţi va afecta viaţa personală. Cine te va lua de soţ va şti că eşti pilot şi tot ce implică acest lucru. Important este să ajungi să te căsătoreşti!

Joci zilnic şah. Ce este acest joc pentru tine?

Am învăţat să joc şah singur, cu manualul doamnei Polihroniade în mână. Când eram student la ASE, jucam frecvent. Părerea mea este că şahul ar trebui integrat în programa şcolară, în clase speciale măcar. Este singura modalitate prin care-l poţi învăţa pe un copil disciplina şi logica gândirii şi care poate să-i dezvolte puterea de concentrare. Şahul a fost jucat de marile figuri ale istoriei!

Ştiu că eşti interesat şi de aşa-zisul sfârşit al lumii. Unii au stabilit şi date exacte: 2012. Ce părere ai?

Într-adevăr, aşa cum mulţi au observat, timpul se grăbeşte. Dar despre un sfârşit vizibil al lumii, nici nu încape vorbă! N-a sosit timpul, chiar dacă ne aflăm poate, zic eu, în ultima parte a existenţei acestei lumi, de care aminteşte Apocalipsa. Cred că cel mai bine e să ne trăim viaţa şi să încercăm să o facem mai bună!

Foto: OK!

Comentarii

Articole asemănătoare

Modifică Setările