Agenda

Mihai Şora, alături de soţia sa: „Mă ghidez întotdeauna după inimă” FOTO

Mihai Şora, alături de soţia sa: „Mă ghidez întotdeauna după inimă” FOTO

În preajma aniversării a 102 ani, filozoful român este invitat în premieră la „Mic dejun cu un campion”, la TVR 2.

Astăzi, de la ora 10.00, Daniela Zeca Buzura propune un altfel de „Mic dejun cu un campion”, într-o „ediţie de diamant”: se va afla într-un dialog emoţionant şi antrenant cu un martor al evenimentelor din ultimul veac, filozoful şi eseistul Mihai Şora.

„Apropiat de cel de-al 102-lea an al vieţii sale, în anul primului nostru centenar, Mihai Şora vine să împartă cu noi câte ceva despre bucurie, nobleţe, speranţă şi “împreunăfăptuire”. Şi să ne privească în ochi. Cu aceiaşi ochi cu care i-a privit, ca de la egal la egal, pe marii săi prieteni: Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, în câteva clipe de splendoare şi graţie ale României”, a spus Daniela Zeca Buzura despre ediţia de azi, 21 aprilie, pe care telespectatorii TVR 2 o pot urmări începând cu ora 10.00.

Întâlnirea cu Mihai Şora nu a fost lipsită de emoţii. Cunoscut pentru punctualitatea sa, filozoful a întârziat câteva minute. Şi-a făcut însă apariţia în platoul amenajat la Cărtureşti cu o bucurie nedisimulată, însoţit de soţia sa, Luiza Palanciuc-Şora, eseistă, poetă, traducătoare, cercetătoare pe teme de filozofie politică, o prezenţă rafinată şi protectoare. A explicat că, deşi s-a trezit de la primele ore ale dimineţii, a stat să îi pregătească un dar gazdei „Mic dejun cu un campion”, un desen de mari dimensiuni în alb, negru şi roşu, realizat în tuş pe hârtie groasă, de gravură.

Mă ghidez întotdeauna după inimă. Fiindcă o am şi bate încă”. Cu aceste gânduri mărturisite Danielei Zeca Buzura a debutat întâlnirea matinală. Atent la gest, semnificaţii şi detalii, Mihai Şora a străbătut un secol de viaţă. Ascultându-l, îţi dai seama ce zestre afectivă, spirituală şi intelectuală capacitează un om de talia sa, cel pe care, prietenul său, Emil Cioran îl califica ca fiind cel mai înţelept al generaţiei sale, iar Constantin Noica îl definea în „Jurnalul de la Păltiniş” ca fiind cel mai pur.

Filozof şi eseist de talie europeană, Mihai Şora se identifică cu Centenarul. La cei aproape 102 ani, pe care îi va împlini în luna noiembrie a acestui an, surprinde prin vitalitate, putere, exemplu personal. Continuă să scrie, desenează, călătoreşte, susţine conferinţe şi se implică în campanii sociale. Mai mult, alături de soţia sa, Luiza Palanciuc-Şora, a început în urmă cu câţiva ani un proiect cu totul special: mai multe filme în care filozoful se confesează, desenează, scrie, meditează. Un jurnal vizual în care descoperim firescul vieţii alături de o mare personalitate. Pentru luna noiembrie a acestui an, când va împlini 102 ani, iar România aniversează primul centenar, Mihai Şora pregăteşte filmul „Cu doi ani mai bătrân decât ţara mea”.

M-am născut îndrăgostit. Adică, deschis, avid de a vedea ce e bun şi frumos în jurul meu şi a încerca să fac şi eu ceva bun. Nu e meritul meu. E meritul celor care m-au precedat, părinţii, bunicii, străbunicii. Mă simt solidar cu ei şi cu toată spiţa familiei”, a mărturisit Mihai Şora în emisiunea „Mic dejun cu un campion”.

Ediţia va fi difuzată şi duminică, de la ora 9:00, la TVR3.

Foto: Dănuţ Cristişor

Modifică Setările