News

Motive pentru care iti poate fi refuzat creditul

Motive pentru care iti poate fi refuzat creditul

Astazi romanii utilizeaza activ creditele pentru solutionarea diverselor necesitati financiare, doar ca institutiile financiare nu aproba orice credit solicitat.

Uneori este greu de inteles de ce ai fost refuzat. Incercam sa intelegem cum bancile sau IFN-urile iau decizii referitor la rezolutia dosarelor de credit.

 

Ce informatii despre clienti analizeaza institutiile financiare?

Analiza clientului potential este un proces complex care include multe aspecte. Fiecare banca sau IFN are un algoritm propriu in analiza dosarelor de credit.

In primul rand sunt analizate criteriile minime de eligibilitate, adica daca potentialul client a atins majoratul si daca are vechimea minima in munca.

Insa cel mai important lucru analizat de bancile si de institutiile financiare nebancare este bonitatea si credibilitatea imprumutatului. Din acest motiv ei studiaza istoricul de credite al potential client si evalueaza gradul lui de indatorare. Impreuna cu alte date precum informatii despre locul de munca, starea civila, vechimea la ultimul loc de munca, banca sau IFN-ul calculeaza scorul de credit. Clientii cu scorul mare au risc mai mic sa fie refuzati, iar banca are risc mai mic in ceea ce priveste neplata acestuia pe viitor. Fiecare institutia financiara defineste individual nivelul de risc acceptat. De obicei IFN-urile accepta un risc mai mare. Cu alte cuvinte, clientul cu acelasi scor poate fi refuzat de o banca mai prudenta si aprobat de un IFN cu standardele de risc mai liberalizate.

 

Motivele principale de refuz?

 

  1. Istoricul negativ este cea mai frecventa cauza de refuz. Restantele la credite, in special cele recente si cele ce depasesc 30 de zile sunt indicii clare pentru institutia financiara ca acel client intampina dificultati financiare. Daca ai istoricul negativ cel mai probabil vei fi refuzat.
  2. Supraindatorarea este un alt motiv de refuz. Atat bancile, cat si IFN-urile nu doresc sa ofere credite persoanelor care deja au un grad de indatorare depasit. Daca ai situatia financiara in care 40% din venitul tau lunar pleaca la achitarea altor rate de credit, nu poti sa mai imprumuti bani.
  3. Daca ai oferit informatiile false despre serviciu, venituri, etc. si institutia financiara a identificat acest lucru, vei fi refuzat. In ziua de astazi bancile si IFN-urile verifica usor informatiile despre clientii accesand diferite baze de data.
  4. Vechimea mica in munca de asemenea poate servi ca motiv de respingere a creditului. Institutiile de creditare considera ca o vechime mai mare in munca reduce riscul de a ramane fara loc de munca pentru perioade lungi de timp.
  5. Varsta sub 21 ani sau peste 65 ani poate motiva refuzul. Persoanele sub 21 ani deseori nu sunt angajate, iar cei peste 65 ani sunt pensionari si deja nu mai sunt angajati. Desi pe piata sunt IFN-uri care ofera credite pentru pensionari fara limita de varsta.

 

Recomandarile noastre

Cererea de credit completata cu datele corecte, istoricul de credit pozitiv, lipsa datoriilor mari, si atunci nicio institutie financiara nu va avea niciun motiv sa iti refuze creditul.

Daca in istoricul tau de credit au avut loc intarzierile si obligatiile de plata neonorate, situatia poate fi imbunatatita. In primul rand trebuie sa achiti datoriile existente. Aditional poti apela pentru un credit fara verificare in Biroul de Credit de valoare mica pe care sa-l rambursezi la timp. Platile achitate conform contractului vor ameliora impactul negativ al restantelor anterioare.

 

 

 

Comentarii

Modifică Setările