News

Natalie Wood & Robert Wagner, pasiunea care ucide

Natalie Wood & Robert Wagner, pasiunea care ucide

Natalie Wood & Robert Wagner

Este tragic ca o iubire atât de intensă, care rivaliza chiar cu cea dintre iconicii Liz Taylor şi Richard Burton, să se sfârşească în apele reci şi învolburate ale Oceanului Pacific şi să lase în urmă atâţia ani de bănuieli şi mister. Natalie Wood & Robert Wagner Anul  acesta se împlinesc 36 de ani de când zeiţa bru­netă a Hollywood-ului de altădată, Natalie Wood, şi-a găsit sfârşitul la 43 de ani, înecată în apro­piere de insula Catalina, acolo unde ea, soţul Robert Wagner şi, spun unii, amantul Christo­pher Walken făceau o croazieră pe iaht.

Cumva, actriţa de origine rusă şi-a trăit ul­timele clipe alături de marea ei iubire, soţul pe care ea îl alinta RJ. Trist este că aceste clipe au însemnat o ceartă îngrozitoare şi acuzaţii de infidelitate de ambele părţi. Nu vom insis­ta asupra anchetei şi acuzaţiilor de crimă pe care familia lui Wood, în special sora Lana, i le aduce lui Robert Wagner, astăzi în vârstă de 87 de ani. Pornind de la prezumţia de nevinovăţie şi de la presupunerea că iubirea prea mare şi gelozia nu i-au întunecat actorului într-atât mintea, încât să aibă vreo legătură cu dispa­riţia soţiei sale în ocean, noi vom vorbi despre povestea lor frumoasă. Atât cât poate fi ea.

„Înainte ca mama să moară, tatăl meu era o persoană atât de veselă şi sufletul petrece­rilor. După ce ea a murit, a fost cuprins de o tristeţe şi de o melancolie pe care nu le-am mai văzut până atunci la el“, notează Natasha, fiica lui Natalie din căsătoria cu Richard Greg­son, adoptată într-un final de Wagner.

În mod curios, pentru Natalie, plimbările cu iahtul lor chiar erau o bucurie. „Cele mai fericite momente din mariajul nostru au fost la bordul iahtului lui RJ. Era vorba, de obicei, de croazierele pe care le făceam în doi, spre Insula Catalina.“ Nu-i ironic?

Filmări în familie. Adaptarea pentru televiziune a piesei Pisica pe acoperişul fierbinte (1976)

Natalia Nikolaevna Zakharenko, pe numele ei adevărat, avea doar zece ani şi apărea deja în filme când s-a îndrăgostit iremediabil de chipeşul şi sofisticatul Robert Wagner - un fel de Cary Grant al televiziunii, cu opt ani mai mare decât ea, după ce l-a văzut prima dată la studiourile 20th Century Fox. În acel moment, i-a declarat solemn mamei sale: „Mă voi căsă­tori cu el!“. A făcut-o, de două ori chiar.

Nici Robert Wagner n-a rămas indiferent farmecului tinerei actriţe, amintindu-şi aşa în­ceputul iubirii lor: „O mai văzusem pe Natalie pe la Hollywood, dar nu părea deloc interesată de mine. Filma pentru Rebel fără cauză şi-şi petrecea timpul cu James Dean. Eu ieşeam cu o gaşcă mai în vârstă. Prima dată când am vor­bit cu ea a fost la o prezentare de modă din anul 1956. Era frumoasă, dar nu mi-a dat deloc de bănuit că era înnebunită după mine. Aveam să aflu mai târziu că a semnat cu impresarul meu, pentru simplul fapt că acesta mă impresaria pe mine. O lună mai târziu, am invitat-o la o premieră chiar în ziua în care împlinea 18 ani. La cină, ne-am dat seama amândoi că între noi era ceva nou.“

La nouă ani după ce Natalie îşi alesese, mai în glumă, mai în serios, soţul, planul ei a fost dus la bun sfârşit. Viitoarea divă a ecranului avea doar 19 ani când i-a spus primul „Da“ lui Wagner, în 1957. De-acum, soţii Wagner erau strălucitori şi frumoşi împreună, un cuplu cum nu mai vă­zuse Hollywood-ul de la Clark Gable şi Carole Lombard încoace.

Chiar şi Natalie era conştientă de senzaţia pe care o făceau în lumea mondenă. „Privind din afară, e posibil ca noi să fi părut visul ame­rican. Eram amândoi atrăgători şi aveam suc­ces. Ce putea merge prost?“ După patru ani de mariaj însă, imaturitatea soţilor şi neînţe­legerile legate de carieră i-au adus aproape de sfârşit, în 1961, stricând acest frumos tablou publicitar.

Uşa mariajului li se închidea în nas, dar poar­ta pasiunii rămânea deschisă, aşa cum avea să mărturisească, mai târziu, Natalie. „Dragostea nu dispare doar pentru că ai semnat nişte do­cumente numite acte de divorţ.“

Şi nu, iubirea n-a murit, chiar dacă atât Na­talie, cât şi Wagner şi-au refăcut vieţilor ală­turi de alţi parteneri, producătorul britanic Richard Gregson în cazul ei, respectiv actri­ţa Marion Marshall în cazul lui Robert. Curi­os este că, în anul 1971, erau amândoi liberi şi pentru a doua oară divorţaţi. Lucru care are sens, căci este anul în care Natalie şi Robert se redescopereau şi se reîndrăgosteau, după o pauză de zece ani. Romantici incurabili, cei doi au vrut să joace ca la carte şi au mai trecut o dată prin ceremonia de căsătorie, în 1972, una care a avut loc la bordul iahtului lor. Acel iaht… Numai că, de data asta, credeau ei, avea să fie altfel, pentru că ei erau altfel. În primul rând, mai în vârstă: ea avea 34 de ani, el 42.

„Când RJ şi cu mine ne-am reîntâlnit la zece ani de la di­vorţul nostru, eram nişte oa­meni diferiţi. Nu era ca şi cum ne-am fi întors de unde am plecat. Dar încă eram atraşi unul de altul – pri­ma dragoste are ceva special.“

Fiicele lui Natalie. Natasha Wagner, stânga, Robert Wagner şi Courtney Wagner, la o premieră de film în anul 2000.

Basmul se relua de unde a fost întrerupt, cu aceeaşi eroi şi promisiunea unei fericiri de durată. Vedeta din Splendoare în iarbă era atât de fericită, încât acceptase bucuroasă să joace mai puţin şi să se dedice mai mult fami­liei, lucru care s-a lăsat, curând, cu rezultate: nou venita Courtney Brooke Wagner, născută în 1974. Numai că basmul avea şi o secţiune dedicată viciilor, căci acest cuplu glamouros care se trăgea de şireturi cu unii precum Eli­zabeth Taylor, Frank Sinatra sau Fred Astaire, era prieten şi cu alcoolul. Se spune că Natalie şi Robert obişnuiau, câteodată, să bea atât de mult, încât nu-şi mai recunoşteau copiii. Alţii spun că la ordinea zilei erau şi certurile îngro­zitoare sau tentativele de suicid.

Să fie şi dispariţia lui Natalie de la bordul iahtului lor, Splendour, în fatidica noapte de 29 noiembrie 1981, tot o încercare de a-şi pune capăt zilelor? Reuşită, de data aceasta?

Corpul actriţei a fost descoperit plutind în apropierea ambarcaţiunii, în dimineaţa acelei zile, după ce, cu o noapte înainte, a fost dată dispărută.

Altfel, Robert a fost bănuit mereu pentru moartea iubitei lui, dar poliţia nu l-a consi­derat niciodată suspect. Oricum ar fi, viaţa pe care aceasta a dus-o după Natalie nu a mai fost sub semnul iubirii, deşi acesta s-a mai că­sătorit o dată, cu actriţa Jill St. John, în 1990. „Când Natalie a murit, am crezut că şi viaţa mea s-a terminat. Uşor, uşor, am reuşit să mă ţin din nou pe picioare, dar au fost nişte zile foarte dificile şi triste.“

foto: getty

Modifică Setările