News

Povestea de viaţă a lui Novak Djokovic, Asul din Balcani care a câştigat Roland Garros-ul

Povestea de viaţă a lui Novak Djokovic, Asul din Balcani care a câştigat Roland Garros-ul

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 10: (EXCLUSIVE ACCESS, SPECIAL RATES APPLY) Executive Director of the Novak Djokovic Foundation Jelena Ristic and Founding Chairman of the Novak Djokovic Foundation Novak Djokovic attend The Novak Djokovic Foundation New York Dinner at Capitale on September 10, 2013 in New York City. (Photo by Andrew H. Walker/Getty Images)

Novak Djokovic cu trofeul de la Roland Garros

Duminică a fost o zi mare pentru sârbul Novak Djokovic, liderul clasamentului ATP, care a câştigat pentru prima dată în viaţă trofeul de la Roland Garros, după o finală de zile mari cu britanicul Andy Murray. Acum, sportivul de 29 de ani şi tatăl unui băieţel, Ştefan, se poate declara mulţumit şi pe plan profesional. Este unul dintre puţinii tenismani din istorie, opt la număr, care deţin toate cele patru trofee de Mare Şlem.

Novak Djokovic - Novak Djokovic remporte les Internationaux de France de tennis de Roland Garros face à Andy Murray le 5 Juin 2016. © Jacovides - Moreau /Bestimage Novak Djokovic won the Internationaux de France tennis Roland Garros Vs Andy Murray in Paris, France on June 5, 2016.

Dar cine este şi de unde vine acest sârb-minune, care domină de atâta timp tenisul mondial? După un Federer spilcuit şi un Nadal prea cuminte pentru gustul unora, a apărut el. Un sârb dintr-o bucată, care a îmbrăcat hainele băiatului cel rău, atunci când tenisul avea nevoie de unul. Un lider mondial prea vocal şi necenzurat, într-un sport care ţine cu dinţii de impresia de distincţie şi eleganţă.

Cu un fizic aparent fragil, suplu ca un balerin, un zâmbet zeflemitor, o figură atipică, de olimpic la informatică, şi-o privire în care i se citeşte mândria tipică sârbilor. Aşa intră Nole pe teren şi aşa iese, victorios, după încă un meci câştigat, încă un record doborât şi încă o săptămână de domnie în imperiul tenisului. I se mai spune The DJoker pentru că a avut neobrăzarea să ia în balon, în public, ticurile unor mari ai sportului alb, pe când el era mic. Din 2011, de când domină clasamentul ATP, Novak a scris istorie, a intrat în legendă şi i-a venit lui rândul să fie ironizat. Căci un lucru e sigur: pe Djokovic îl iubeşti sau îl urăşti. E prea mare pentru a-ţi fi indiferent.

Cel mai mare tenisman care a jucat vreodată pentru vreo ţară din fosta Iugoslavie sau, şi mai mult, din întreaga Peninsulă Balcanică, s-a născut pe 22 mai 1987 în Belgrad (Serbia). Pe când avea doar şase ani, micuţul Nole  îşi încerca loviturile la locul şi momentul potrivit, asfel încât să-i atragă atenţia Jelenei Gencic, fostă tenismană iugoslavă, în staţiunea montană Kopaonik, acolo unde părinţii sârbului, Srdjan şi Dijana, deţineau un restaurant. „Este cel mai mare talent pe care l-am văzut după Monica Seleş“, a spus atunci cea care l-a descoperit pe viitorul campion. Şi câtă dreptate a avut! E drept că drumul lui Nole spre succes a fost netezit şi de banii familiei sale, una înstărită, care deţinea compania Family Sport, cu trei restaurante şi o academie de tenis. Pentru un sportiv dintr-o ţară comunistă, banii făceau uneori diferenţa între mediocritate şi performanţă. Cu toate acestea, Novak s-a răzvrătit într-o oarecare măsură împotriva alor săi, căci sportivul de 29 de ani n-a urmat tradiţia familiei în schi. Doar tatăl, unchiul şi mătuşa sârbului au fost cu toţii schiori profesionişti. Banii părinţilor n-au mai avut însă nicio valoare în timpul războiului din Iugoslavia, viitorul as al tenisului gustând din amarul acelor teribili ani la fel de mult ca orice alt copil, sărac sau bogat. Nu poate fi uşor pentru un copil de 4 ani să se refugieze aproape în fiecare noapte cu familia sa, în subsolul casei, din cauza bombardamentelor din Belgrad! Acele luni de groază i-au încrustat, probabil, lui Nole, puternicele sentimente naţionaliste, cărora le mai dă glas şi astăzi, spre dezaprobarea unora. În 2008, când 150.000 de belgrădeni demonstrau împotriva declaraţiei de independenţă a provinciei Kosovo, tenismanul le-a trimis o înregistrare video cu următorul mesaj: „Suntem pregătiţi să apărăm ceea ce ne aparţine de drept. Kosovo e Serbia“.  „Este locul din care se trage familia mea şi cultura sârbă. Nu regret ceea ce am spus. Vrem dreptatea, dar n-o putem obţine“, a completat, mai târziu, sportivul, ai cărui tată, unchi şi mătuşă s-au născut în Kosovo.

Aripile tânărului sportiv trebuiau însă să se deschidă, iar orizontul lui să se lărgească în afara graniţelor iubitei Serbii. La 13 ani, Novak a fost trimis la academia de tenis a unui fost jucător de tenis croat, Nikola Pilic, din München, Germania. Trei ani mai târziu, Novak campionul intra în lumina reflectoarelor, iar în arenele de tenis a început să se audă, din ce în ce mai des şi mai tare, imnul Serbiei. „Pericolul din Balcani“ s-a făcut pentru prima dată simţit în 2007, când Djokovic a câştigat turneul de Masters din Montreal, după ce i-a învins, succesiv, pe numărul 3 mondial, Andy Roddick, numărul 2 mondial, Rafael Nadal, şi, în finală, pe numărul 1 mondial, Roger Federer. Era pentru prima dată, din vremea lui Boris Becker, în 1994, când un tenisman îi învinge pe primii trei jucători din topul mondial în acelaşi turneu. Şi tot pentru prima dată când aceşti trei jucători îşi întorceau îngrijoraţi privirea în clasament, către Nole. Mai vreţi recorduri? Mai avem. Primul titlul de Mare Şlem a venit în 2008, la Australian Open, acolo unde Nole a mai scris o dată istorie, devenind cel mai tânăr jucător de tenis care ajunge în semifinalele tuturor celor patru turnee de acest gen, în acelaşi sezon. În 2011, Djokerul a dominat tenisul mondial, iar după ce i-a furat lui Rafael Nadal coroana de la Wimbledon, l-a deposedat şi de cea de numărul 1 mondial. A fost clipa supremă de eliberare. După victorie, un Djokovic exaltat a îngenuncheat pe teren şi-a mestecat iarbă de pe faimoasă arenă londoneză. „Mă simţeam ca o fiară.Voiam să simt gustul ierbii. Are un gust bun! A fost ceva spontan. Nu plănuiam să fac asta. Nu ştiam cum să-mi exprim mai bine fericirea şi entuziasmul“, spunea Novak. Djokerul era pe cai mari. Şi, la aproape cinci ani de-atunci, tot mai este.

2Stefan-1
Ştefan, martor al unui succes de-al tatălui

Femeia din spatele succesului

Începând cu anul 2005, o blondă frumoasă şi elegantă îşi făcea apariţia discret, dar din ce în ce mai frecvent, în loja sârbului. Şi nu vorbim de vreo cucerire care vine, în cazul multor sportivi de top, la pachet cu succesul. Jelena Ristic (29) este fosta iubită din liceu a lui Nole, o fată liniştită din Belgrad, care-l iubeşte pe sârb şi urăşte lumina reflectoarelor. Pentru Nole, ea este totul, sprijinul lui, forţa care reuşeşte să-l echilibreze şi să-i domolească furia tipică sârbilor pasionali. Iar din 2014, i-a devenit parteneră de viaţă în mod oficial. Novak îşi aduce aminte cu tandreţe cum Jelena îi stătea alături atunci când el se antrena într-o piscină goală, fiindu-i prea frică să joace pe teren deschis, într-un Belgrad aflat în război. „Jelena este iubirea vieţii mele. Suntem împreună de mulţi ani, iar sinceritatea ei este lucrul pe care-l iubesc cel mai mult la ea şi care ne ţine fericiţi. Este talentată, ambiţioasă şi puternică“, mărturisea campionul despre soţia lui, licenţiată în economie la Universitatea Bocconi din Milano. Cei doi sunt cu atât mai fericiţi cu cât au devenit, între timp, şi părinţii unui băieţel adorabil, micuţul Ştefan, în vârstă de un an.

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 10: (EXCLUSIVE ACCESS, SPECIAL RATES APPLY) Executive Director of the Novak Djokovic Foundation Jelena Ristic and Founding Chairman of the Novak Djokovic Foundation Novak Djokovic attend The Novak Djokovic Foundation New York Dinner at Capitale on September 10, 2013 in New York City. (Photo by Andrew H. Walker/Getty Images)
Novak Djokovic şi Jelena Ristic

Foto: hepta