Tenorul Plácido Domingo, o viaţă pe scenele lumii. Detalii despre destinul şi familia sa FOTO&VIDEO

20 noiembrie, 2017
Placido Domingo 2 (5) jpeg

La aniversarea a 50 de ani de carieră, celebrul artist spaniol şi-a adus la concert întreaga familie. Iată care sunt realizările sale de excepţie.

image

Acum o jumătate de veac, pe 17 noiembrie 1967, un tânăr tenor promiţător se afla în turneu cu New York City Opera, prezentând la Dorothy Chandler Pavilion opera "Don Rodrigo", cu el în rolul lui Alberto Ginastera. De-atunci, destinul lui Plácido Domingo s-a scris doar pe cele mai mari scene ale lumii, de la Metropolitan Opera din New York şi până la faimoasa La Scala din Milano, făcând parte din trio-ul de aur al operei mondiale, alături de Luciano Pavarotti şi José Caereras, în legendarul spectacol ''Cei trei tenori'', care a fost considerat una dintre cele mai de succes realizări muzicale ale anilor '90.

Puţină lume ştie, însă, despre rivalitatea sa cu José Carerras. Placido Domingo este madrilen, iar José Carreras, catalan, şi din motive politice, începând cu 1984, au devenit adversari politici. Ani în şir, solicitaţi să cânte pretutindeni în lume, fiecare punea o clauză în contract, potrivit căreia avea dreptul să se va retragă din concert, dacă va fi invitat şi adversarul… Numai că, după ce în 1987, Carreras a fost diagnosticat cu leucemie şi a început o serie de tratamente în Statele Unite, salvarea lui a venit graţie fundaţiei Hermosa din Madrid, al cărui fondator era... Domingo! Iar acesta, ştiind de suferinţa lui, a ales să-l ajute din "umbră". Recunoscător şi umil, Carreras a ales să-i mulţumească binefăcătorului său întrerupând un concert al lui Domingo de la Opera din Madrid şi îngenunchind în faţa acestuia. Emoţionat, la rândul său, Domingo l-a ajutat să se ridice, şi cu o îmbrăţişare pecetluită cu lacrimi a dat startul unei mari şi adevărate prietenii.

image

Despre Domingo se mai poate spune că a lucrat alături de mari dirijori, precum legendarul Herbert von Karajan şi Zubin Mehta. Datorită repertoriului său impresionant de peste 140 de partituri, Plácido Domingo a fost inclus în Cartea Recordurilor.

La rândul său, este un strălucit dirijor încă din 1973, când a debutat ca dirijor pe scena Operei din New York.

În 1987, a fost numit directorul Operei din Los Angeles, unde activează şi astăzi, iar 1996 a devenit director artistic al Operei Naţionale din Washington, funcţie pe care a deţinut-o până în 2011.

Începând cu anul 1993, Plácido Domingo promovează tinerele talente în cadrul competiţiei ''Operalia''.

I-a fost acordată Medalia Libertăţii (SUA), titlurile de Comandant al Legiuni de Onoare (Franţa) şi Cavaler de Onoare al Imperiului Britanic, Cavaler Mare Cruce, Mare Ofiţer şi Ordinul de Merit al Republicii Italiene.

În 2009, Regele Carl Gustaf al Suediei i-a decernat primul Premiu Birgit Nilsson, în valoare de 1 milion de dolari - Plácido Domingo şi cântăreaţa suedeză de operă Birgit Nilsson au cântat împreună pentru prima dată la New York, la 15 februarie 1969.

În septembrie 2010, Academia latino-americană de arte muzicale şi ştiinţă i-a atribuit titlul de Om al Anului. În ianuarie 2011, Guvernul spaniol i-a acordat Ordinul Artelor pentru ''succesele remarcabile în activitatea sa de creaţie''. La 16 aprilie 2013, tenorul a primit ''Cheia'' City-ului londonez în onoarea întregii sale vieţi dedicate operei şi artei.

Tenorul Plácido Domingo a fost numit, în 2012, Ambasador al Bunăvoinţei pentru Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) pentru ''dedicaţia sa dovedită faţă de valorile şi de idealurile Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO)''.

În 2010, între 17 şi 29 iulie, tenorul spaniol şi soprana româncă Angela Gheorghiu au evoluat în patru reprezentanţii ale operei ''Simon Boccanegra'' de Giuseppe Verdi, la Teatro Real din Madrid.

În septembrie 2010, Placido Domingo a interpretat opera ''Rigoletto'', de Giusepe Verdi, într-o montare deosebită care a fost realizată în palatul ducal din Mantova, locul unde s-a desfăşurat acţiunea capodoperei verdiene. Spectacolul de operă a fost transmis de către televiziunea italiană RAI în 148 de ţări.

În 2011, exact în ziua în care împlinea 70 de ani, Placido Domingo s-a aflat pe scena Royal Opera House din Madrid, unde a interpretat rolul lui Oreste în opera ''Ifigenia în Taurida'' de Christoph Gluck. Placido Domingo a jucat, în 2013, în opera ''Nabucco'' de Giuseppe Verdi la Royal Opera House din Londra.

La 11 iulie 2014, cu două zile înainte de finala Cupei Mondiale de Fotbal din Brazilia 2014, tenorul spaniol a susţinut un concert la Rio de Janeiro, fiind acompaniat de Orchestra Simfonică Braziliană şi de mai mulţi invitaţi speciali, precum pianistul chinez Lang Lang, soprana portoricană Ana Maria Martinez şi de dirijorul-pianist american Eugene Kohn. Ultimul său concert în acest oraş a avut loc în 1995. Tot în 2014, Plácido Domingo a susţinut un concert, pe scena Operei din Madrid, alături de soprana Ana Maria Martinez, în cadrul ciclului Las noches del Real (Serile de la Operă).

În 2015, s-au împlinit 40 de ani de la debutul său pe scena Festivalului de la Salzburg, când a interpretat rolul principal din opera ''Don Carlo'' de Giuseppe Verdi, într-un montaj care l-a avut ca dirijor pe legendarul Herbert von Karajan, dar şi 19 ani de evoluţii pe această scenă.

Din păcate, însă, toată această activitate intensă şi-a pus amprenta pe sănătatea lui. În ultimii ani, tenorul spaniol a suportat mai multe intervenţii chirurgicale, revenindu-şi spectaculos de fiecare dată. Artistul a fost operat, în martie 2010, de un cancer de colon. La începutul lunii iulie 2013, tenorul a fost internat într-un spital din Madrid, unde a fost tratat cu succes pentru o embolie pulmonară. În octombrie 2015, Placido Domingo a suferit o extirpare a vezicii biliare.

Mare suporter al echipei spaniole de fotbal Real Madrid, Plácido Domingo a fost omagiat în cadrul concertului de pe 29 iunie 2016 pe stadionul Santiago Bernabeu, sub titulatura "Plácido în suflet", fondurile obţinute fiind destinate şcolilor deschise de fundaţia grupării madrilene în Mexic - pentru că Domingo a copilărit, de la 8 ani, în Mexic, actuala soţie provine din Veracruz, iar familia deţine o vilă de vacanţă în Acapulco!

Anul acesta, tot pe 17 noiembrie, Opera din Los Angeles i-a celebrat cariera impresionantă printr-un concert cu artişti invitaţi, la care a asistat întreaga sa familie: soţia sa, soprana de origine mexicană Marta Ornelas, fiii Plácido Jr. (născut în 1965) şi Álvaro (născut în 1968, artist liric, la rândul lui, care a fost în trecut adeptul cultului scientologic), soţiile şi copiii acestora, dar şi băiatul din prima căsătorie cu pianista Ana María Guerra Cué, José Plácido Domingo Guerra (Pepe), născut pe 16 iunie 1958, care acum este fotograf.

Iată câteva cadre memorabile cu maestrul Domingo:

Foto: Greg Gorman, Ennevi Foto



Recente pe Ok! Magazine

Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg