Interviu

Tom Hardy: ”N-am voie să dau greş”

Tom Hardy: ”N-am voie să dau greş”

LOS ANGELES, CA - JANUARY 09: Actor Tom Hardy attends the premiere of "Taboo" at DGA Theater on January 9, 2017 in Los Angeles, California. (Photo by Jason LaVeris/FilmMagic)

Pe o piaţă a serialelor tot mai aglomerată de o con­curenţă acerbă, Tom Har­dy a reuşit să vină cu o po­veste aspră şi înţepătoare, sălbatică şi originală. Ta­boo spune povestea aventurierului însetat de răzbunare James Keziah Delaney, care se întoarce la Londra după ce a trăit zece ani în Africa, fiind considerat mort pe plaiurile na­tale. Revenirea nu e una uşoară: Delaney vine la înmormântarea tatălui său, care murise în condiţii suspecte, lăsându-i doar un petic de pământ, disputat între Marea Britanie şi Ame­rica, aflate în război.

Cu profilul său tulburător de şaman nebun, personajul lui Hardy porneş­te o luptă a răzbunării şi recuperării moştenirii sale. Nuditate, exorcism, voodoo, incest şi niş­te personaje care ţi se dezvăluie mai fascinant decât în Game of Thrones. Acesta este Taboo, altfel spus un serial demn de un nominalizat la Oscar, aşa cum este Tom (anul trecut, pentru rolul din The Revenant), actorul considerat de unii critici drept cel mai bun din generaţia sa. Şi totodată o producţie surprinzătoare, la fel cum este Tom în viaţa reală. „La 15 ani am fost arestat pentru că depăşisem viteza într-un Mercedes pe care-l furasem şi în care, pentru siguranţă, aveam şi un pistol. Aveam nevoie de adrenalina aceea pe care ţi-o dă ideea că te expui pericolului. Aş vrea să pot spune că am depăşit faza asta, dar violenţa încă are un par­fum romanţat pentru mine. De-asta îmi place să interpretez criminali, eroi negativi, carac­tere distruse! Sunt fascinat de cineva care decretează «Voi schimba lumea după nevoile mele», în loc de «Mă voi schimba eu ca să mă integrez mai bine în societate»“, spune Hardy.

Ce mai are special Taboo? Faptul că Har­dy l-a creat împreună cu tatăl său. „Am venit acasă într-o zi cu dorinţa arzătoare de a juca acest altceva... Şi fiindcă tata e şi scriitor, i-am expus ideea mea de personaj şi l-am între­bat dacă crede că l-aş putea juca“, povesteşte Tom. „Fiul meu şi-a imaginat un tip inspirat cumva de Hannibal Lecter“, spune tatăl Chips. „Ah, e mult mai mult la Delaney decât asta, măi tată!“, pufneşte Tom. Are 39 de ani, un trecut zbuciumat, o nominalizare la Oscar, doi copii şi o căsnicie de trei ani cu Charlotte Riley (33). Taboo îi completează perfect lista de scopuri bifate, cu atât mai mult cu cât a lucrat la el şi din postura de producător. Un serial aşa cum n-aţi mai văzut.

Tom în rolul lui Delaney

Tom, tu nu doar joci în Taboo, dar îl şi produci. Ai de gând să începi o carieră de producător?

Tom Nu neapărat, dar trebuie să recunosc, mi-a plăcut mult să mă ocup de producţia se­rialului. Şi-mi place să mă implic în proiecte care mă provoacă.

Ai făcut acest serial cu tatăl tău. Cum a fost această experienţă?

Îmi place să lucrez cu tatăl meu. Am avut un concept în cap pentru personajul principal, Delaney. Eram fascinat de el. Dar n-aveam o poveste pentru el. Iar tata m-a ajutat cu asta.

Cum l-ai descrie pe Delaney?

El reprezintă o metaforă a schimbării. Are tot atâtea părţi luminoase câte părţi întuneca­te. E în stare să facă lucruri malefice. E ca un soi de personaj fantastic.

Tom şi Edward Hardy

Dar în Taboo se întâmplă mai multe...

Da, este puţină răzbunare în povestea asta. Şi sunt multe probleme legate de relaţia cu ta­tăl, care se dovedesc foarte urâte.

Ce mediu de comunicare preferi zilele astea? TV sau Cinema?

Iubesc TV-ul, teatrul, radioul, toate. Sunt ca un peşte în apă cu toate aceste medii.

Ai fost senzaţional ca Mad Max. O să te vedem din nou în rolul acesta în curând?

Din câte ştiu, am semnat să fac trei pelicu­le. Întrebarea e când le vom face pe celelal­te două. Eu am fost destul de ocupat. La fel şi ceilalţi care sunt implicaţi în acest proiect. Şi când o vom face, vrem să realizăm lucrurile cum trebuie.

E o presiune diferită când îţi pui propriul nume pe un proiect ca producător?

E ca şi cum fiecare personaj din acest show e o extensie a mea. A fost dorinţa mea şi cea a tatălui meu să creăm un show care să aibă viaţă în el. Actoria era doar 5% din proiect. Cel mai mult efort s-a dus înspre jobul de producător şi înspre atenţia pentru evoluţia şi creşterea poveştii. Astea au pus presiune pe mine.

Ai simţit o responsabilitate mai mare pe umerii tăi...

Da. Dacă ceva nu merge bine, eu sunt cel responsabil. Toată vina e a mea. Nu am voie să dau greş. Şi, totuşi, deşi simţi că mergi pe sârmă, mi-ar plăcea ca în viitor să-mi extind portofoliul de producător. E greu, dar eu sunt deschis în faţa acestei idei.

De ce eşti aşa intimidant mereu?

Când apar, schimb temperatura în cameră. Face parte din ceea ce sunt. Am tot observat şi experimentat asta. Şi e oribil când te afec­tează. Dar face parte din viaţă.

Din ce personalităţi te-ai inspirat când ai creat personajul tău?

M-am uitat la oamenii care schimbă tem­peratura în cameră. E o diferenţă uriaşă între Napoleon şi Stalin, dar amândoi sunt dictatori şi au personalităţi fascinante. Te uiţi la ei şi vezi diversitatea în aceeaşi culoare.

Tom Hardy, alături de soţia sa, Charlotte Riley

Cât de dificil a fost să-l joci pe Delaney comparativ cu alte roluri?

E unul dintre personajele cele mai chinui­te din câte am jucat până acum. Asta a făcut să fie o misiune foarte dificilă şi provocatoare pentru mine.

Ne poţi spune ceva şi despre următorul tău film, Dunkirk?

Chris Nolan s-a întors în anii '40 pentru a spune altfel povestea. Mie mi s-a părut că e ca o piesă de teatru. Eu sunt genul de tip crescut într-o generaţie în care bunicii vorbeau des­pre război. Iar Bătălia de la Dunkirk a fost una decisivă. Şi aproape că am simţit o legătură personală cu povestea. Sper ca oamenilor să le placă filmul.

 text: The Interview Feed; foto: guliver/getty images/rex features, cinemagia.ro

Modifică Setările