Câştigătoarea de la Veneţia, fosta iubită a preşedintelui juriului
Leul de Aur, trofeul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, a fost înmânat aseară Sofiei Coppola, pentru pelicula Somewhere, cu Stephen Dorf în rolul principal. Deşi decizia juraţilor a fost unanimă, comentariile cârcotaşilor s-au legat inevitabil de povestea de dragoste care a existat între fiica lui Francis Ford Coppola şi preşedintele juriului, Quentin Tarantino. Cineastul a ţinut să se apere chiar de la deschiderea festivalului, pe 1 septembrie, declarând: „E adevărat, sunt mulţi oameni pe care îi cunosc foarte bine în această competiţie, dar integritatea mea vorbeşste de la sine“. Ieri seară, la decernarea premiilor, Tarantino a subliniat din nou că nimic altceva nu a contat în alegerea juriului decât calităţile artistice ale Sofiei.
Leul de Aur, trofeul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, a fost înmânat aseară Sofiei Coppola, pentru pelicula Somewhere, cu Stephen Dorf în rolul principal.
Deşi decizia juraţilor a fost unanimă, comentariile cârcotaşilor s-au legat inevitabil de povestea de dragoste care a existat între fiica lui Francis Ford Coppola şi preşedintele juriului, Quentin Tarantino. Cineastul a ţinut să se apere chiar de la deschiderea festivalului, pe 1 septembrie, declarând: „E adevărat, sunt mulţi oameni pe care îi cunosc foarte bine în această competiţie, dar integritatea mea vorbeşste de la sine“. Ieri seară, la decernarea premiilor, Tarantino a subliniat din nou că nimic altceva nu a contat în alegerea juriului decât calităţile artistice ale Sofiei.
Regizoarea de 39 de ani, cunoscută până acum pentru peliculele Lost in Translation şi Marie Antoinette, i-a mulţumit la primirea Leului de Aur tatălui său, Francis Ford Coppola, pentru ceea ce a învăţat-o. Filmul ei, Somewhere, înfăţişează viaţa haotică la Hollywood a unui actor pe val, Johnny Marco, interpretat de Stephen Dorff. Johnny trăieşte în hotelul Chateau Marmont, celebrul loc al pierzaniei de de pe Sunset Boulevard, unde petrecerile, femeile, sexul, alcoolul şi drogurile sunt la discreţie. Totul se dă peste cap pentru Johnny când fiica lui de 11 ani vine să locuiască împreună cu el.
Leul de Argint a fost câştigat de regizorul spaniol Alex de la Iglesia, pentru tragicomedia politică Balade triste de trompeta, care vorbeşte despre amprenta lăsată în psihicul spaniolilor de către dictatura lui Francisco Franco. Pelicula a fost distinsă aseară şi cu premiul pentru cel mai bun scenariu.
Cel mai bun actor a fost desemnat Vincent Gallo, pentru rolul din drama regizorului polonez Jerzy Skolimowski, Essential Killing, care a luat şi premiul special al juriului. Grecoaica Ariane Labed a primit trofeul pentru cea mai bună actriţă, graţie rolului interpretat în filmul Attenberg, iar Mila Kunis a obţinut premiul Marcello Mastroianni, pentru rolul secundar din pelicula Black Swan, a lui Darren Aronofsky.
Foto: Northfoto