Ce nu ştiai despre Arnold Schwarzenegger, austriacul care a cucerit Hollywoodul?
E întruchiparea Visului American. E dovada reală a faptului că un om dintr-un ungher modest al acestei lumi poate ajunge s-o conducă. Şi, în ciuda eşecurilor personale, să rămână un mit.
Când l-am văzut deunăzi pe Joseph Baena fluturându-şi plete cârlionţate în vânt şi afişând un zâmbet larg către paparazzi care l-au surprins ieşind de la cumpărături dintr-un market din Malibu, am avut senzaţia pentru o clipă că cel care ne zâmbeşte e tânărul Arnold Schwarzenegger. Şi asta pentru că rodul iubirii celebrului star de cinema cu bona copiilor săi, Mildred Baena, îi seamănă într-atât de mult acestuia, încât şi dacă ar mai vrea să nege aventura extraconjugală nu mai are cum. Joseph e bucăţică ruptă din el şi, privindu-l, n-ai cum să nu simţi că ai un déjà-vu. Nici măcar Patrick (23), fiul legitim cu Maria Shriver, nu-i seamănă atât de bine, având mai curând trăsături tipice clanului Kennedy, din care provine mama sa.
Arnold şi Patrick
Arnold vs. Joseph
Joseph, însă, are aerul lui Arnold din tinereţe, iar pe plajă poţi jura că e Conan barbarul, pe care celebrul lui tată îl întruchipa în 1982 în legendarul film.
E-adevărat, constituţia lui de atunci de culturist premiat ca Mister Olympia e greu de egalat, chiar dacă juniorul lui din flori nu-l face de râs şi pare să aibă aceeaşi aplecare către body building. Numai că în cazul lui Arnold, acesta lua viaţa foarte în serios la 18 ani cât are acum Joseph, iar concursurile de culturism erau cele care îl salvau de la o viaţă austeră şi veşnic comandată de un părinte cu nostalgii naziste.
Mister Olympia
Născut în Thal, o mică localitate din vecinătatea oraşului austriac Graz, Arnold Alois Schwarzenegger a primit o educaţie spartană din partea tatălui său, inspector principal al jandarmeriei, care credea că numai un regim de viaţă rigid poate face din cei doi fii ai săi nişte bărbaţi demni de spiţa ariană. Aşa se face că Arnie, firav şi bolnăvicios în primii ani de viaţă, şi fratele său mai mare, Meinhard, erau obligaţi să se antreneze zilnic (cu pauză duminica, când era nelipsit de la slujba de la biserică) şi să se ia la întrecere la schi, box şi fotbal.
„Sportul te învaţă ce e aia disciplina, ce e camaraderia şi te face să înţelegi că, cu cât tragi mai mult de tine, cu atât ajungi mai departe“. Iar el a învăţat destul de repede lecţia asta, de vreme ce a trecut de la fotbal la haltere la doar 13 ani, când trăgea de fiare şi câte patru ore pe zi! Substratul aveam să-l aflăm dintr-o biografie a lui Schwarzenegger în care el însuşi recunoştea că tatăl său îl prefera pe fratele său mai mare, Meinhard, într-o manieră „dură şi vulgară“, din simpla bănuială că Arnold n-ar fi fost copilul lui. „Austria era o lume diferită în acei ani. Dacă făceam ceva rău sau nu ascultam de părinţi, nuiaua ştia de noi. (…) Iar tata nu avea răbdare să te asculte sau să-ţi înţeleagă problemele... Era un un perete, un perete adevărat. Planul mi-era format la vârsta de 14 ani. Tatăl meu voia să devin un ofiţer de poliţie, cum a fost el. Mama voia să merg să fac şcoală.“
Din păcate, singurul lui aliat, mama, s-a stins din viaţă mult prea devreme, astfel că Arnie a fost „înregimentat“ de mic şi înscris la primul concurs de culturism la 16 ani – după ce luase deja primul său titlu de campion la haltere. Antrenat de fostul „Mr. Austria“, Kurt Marnul, care-l inspira într-atât încât să intre prin efracţie în sala de forţă ca să se poată antrena singur, în linişte, Arnold visa ca într-o zi să-i poată egala pe Reg Park, Steve Reeves ori înotătorul Johnny Weissmüller, pe care îi văzuse în diverse documentare la cinematograful local. „Adolescent fiind, am crescut cu Steve Reeves. Realizările sale remarcabile m-au lăsat să înţeleg de ce era capabil un om. Cei din jurul meu nu-mi înţelegeau mereu visele. Dar Steve Reeves a fost o parte din tot ceea ce am putut realiza până acum“, avea să povestească el în 2000, la moartea sportivului.
La 18 ani, a fost racolat în armată, dar nici asta nu l-a ţinut departe de body building, dezertând pentru a se antrena pentru competiţia Mr. Europa. Drept pedeapsă, a stat o săptămână în carceră. „Să particip la competiţie însemna atât de mult pentru mine, încât nu m-am gândit la consecinţe. Când am ajuns la Stuttgart, eram total confuz. Mi-am uitat rutina pentru pozare, a trebuit să împrumut un slip pentru a putea poza şi, oricum, am câştigat!“, spune cel care, odată ajuns la următorul nivel, Mr. Universe, trofeu pe care nu l-a obţinut din prima, dar l-a câştigat prin muncă asiduă de patru ori consecutiv, a înţeles că aceasta era oportunitatea vieţii lui. „Titlul Mr. Universe a fost biletul meu spre America – ţara tuturor posibilităţilor, unde puteam să devin un star şi să mă îmbogăţesc“.
America şi în special Hollywoodul, care-l vrăjise de mic cu John Wayne şi Kirk Douglas şi pe care spera să-l cucerească, era deranjată de numele lui greu de pronunţat, de accentul lui austriac şi de corpul lui masiv. Nimic nu părea să se potrivească cu firmamentul strălucitor din LA, dar Arnold a continuat să le spună tuturor că „Am să devin cel mai mare actor!“.
„Hercules In New York“ (1969)
Cu o tenacitate demnă de un leu, semnul zodiacal în care s-a născut pe 30 iulie 1947, a reuşit să se strecoare între zidurile Cetăţii Filmului cu un prim rol, „Hercules In New York“ – un Hercule mai modern decât cel jucat de Reg Park în 1961, care-şi câştigase dreptul de-a fi pe ecrane graţie titlurilor sale de Mr. Universe, o reţetă deja asumată de Arnold.
"Raw Deal" (1986)
Însă abia după cele două filme despre războinicul Conan („Conan the Barbarian“ şi „Conan the Destroyer“) a început să fie luat în serios şi distribuit în rolul vieţii lui: robotul Terminator. Seria de patru filme au exploatat latura lui ariană şi accentul lui inedit şi a scos la iveală un nou tip de personaj: sobru, liniar, feroce şi care, într-un final, salvează lumea.
Terminator
O tipologie pe care o regăsim şi în alte filme de acţiune precum „Predator“ (1987), „Total Recall“ (1990), Eraser (1996), „Batman & Robin“ (1997), „End of Days“ (1999), „The 6th Day“ (2000), „Collateral Damage“ (2002) şi seria „The Expandables“ şi contrabalansată de comediile „Twins“ (1988), „Kindergarten Cop“ (1990), „Dave“ (1993), „Junior“ (1994), „Jingle All the Way“ (1996) ori „The Kid and I“ (2005).
Arnold Schwarzenegger şi Danny DeVito în "Twins".
Şi în viaţa reală, Arnold a pendulat între felul lui rece de-a fi şi latura lui copilăroasă. S-a spus despre el că nu l-a durut nici dispariţia fratelui său, care beat fiind a murit într-un accident rutier, nici cea a tatălui lui, decedat anul următor în urma unui atac de cord.
Cu toate acestea, el a avut grijă de unicul său nepot, băiatul lui Meinhard cu Erika Knapp, pe care l-a luat în SUA sub aripa lui protectoare şi l-a ţinut în şcoală. Ca familist, însă, a eşuat lamentabil după o căsnicie de 20 de ani cu Maria Shriver şi patru copii, presa aflând de relaţia lui paralelă de ani de zile cu bona acestora,
, care l-a adus pe lume în mare secret pe Joseph.
Mildred şi Joseph Baena.
Arnold şi Joseph
Un scandal care a explodat în timpul mandatului său de guvernator al Californiei, o funcţie la care avut acces graţie popularităţii lui, a trecutului său aparent imaculat şi a relaţiilor sus-puse ale soţiei sale, descendentă a clanului Kennedy.
Alături de familia Reagan.
Cu soţia sa, Maria Shriver Kennedy.
Interesant este că, în ciuda undei de şoc provocate de această veste, Schwarzenegger este în continuare la fel de adulat în lumea cinematografică şi la fel de… însurat în viaţa de toate zilele. Şi, în timp ce paparazzi au început să stea pe urmele copiilor lui, Arnie continuă să lucreze pentru două filme de acţiune şi are în pregătire o comedie şi un nou film despre Conan. Un om cu resurse inepuizabile, care la 68 de ani merge pe bicicletă prin L.A. şi le face fanilor farse pe stradă.
Cu fiicele sale, Katherine & Christina Schwarzenegger.