Cum oferi susţinere emoţională apropiaţilor care trec prin momente dificile

5 ianuarie, 2021
1 mana intinsa spre fata trista jpg jpeg

Fiecare dintre noi trece, la un moment dat, prin perioade mai dificile şi avem nevoie de susţinerea celor din jurul nostru pentru a trece peste aceste etape care, din păcate, sunt inevitabile.

Mai mult decât atât, pandemia de Coronavirus a atras după sine, pentru foarte mulţi oameni, şi probleme de natură emoţională sau chiar tulburări depresive sau de anxietate. Aşadar, mai mult decât oricând, este important să ne manifestăm susţinerea şi afecţiunea pentru cei de lângă noi, care au nevoie de mai multă grijă şi atenţie sau pentru cei care s-au regăsit într-o stare emoţională mai fragilă în aceste momente dificile. Iată cum poţi face asta fară teama de a le invada spaţiul personal sau de a-i îndepărta.

Ajută-i să conştientizeze că există o problemă

Este mai uşor să observăm semnele unui stres prelungit sau pe cele ale anxietăţii la alte persoane decât să le vedem la noi înşine. Deseori oamenii nu vor să recunoască, nici măcar în forul lor interior, că au dificultăţi în a se menţine pe linia de plutire. Din păcate, acest lucru înseamnă că multe persoane bravează, în ciuda semnelor de avertizare, până când nu mai pot face faţă. Dacă ai observat în comportamentul cuiva schimbări semnificative, care sugerează că se simt suprasolicitaţi psihologic sau epuizaţi emoţional, încearcă să discuţi în mod deschis problema cu persoana respectivă. Uneori avem nevoie să auzim de la altcineva un adevăr pentru a-l putea conştientiza pe deplin. 

Susţinere practică

În cazul în care observi schimbări de comportament pe termen lung şi te temi că este posibil ca un apropiat să fie mai mult decât stresat, anxios, trist sau irascibil, ci să sufere de o tulburare mai gravă, nu ezita să îţi oferi susţinerea pentru a-l determina şi a-l încuraja să caute ajutor specializat. De exemplu, depresia şi tulburările de anxietate pot fi strâns legate şi de apariţia altor boli şi vorbim aici despre bulimie, tulburări hormonale sau chiar disfuncţii cardiovasculare. Aşadar, să susţii emoţional pe cineva înseamnă uneori să-l ajuţi să devină conştient că are nevoie să meargă la medic.

Ascultă

Pentru o persoană care trece prin momente dificile, este important să se simtă ascultată, fără să fie judecată de cealaltă persoană. Uneori, o simplă discuţie cu o persoană în care avem încredere ne poate ajuta să vedem lucrurile diferit şi să găsim soluţii noi. Asigură-te că persoana care are nevoie de sprijinul tău ştie că poate apela la tine şi că eşti gata să-i oferi din timpul şi atenţia ta. 

Rădăcina problemei 

În calitate de prieten, partener de viaţă sau rudă poţi observa cu o oarecare detaşare anumite tipare de comportament ce pot juca un rol decisiv în agravarea problemelor emoţionale ale persoanei care a suferit o modificare de comportament. Împărtăşirea observaţiilor tale poate fi un subiect delicat, dar poate ajuta persoana respectivă să identifice anumite comportamente care nu-i sunt benefice. Când te decizi să ai o astfel de conversaţie cu cineva, nu uita că e important să-ţi păstrezi, în orice moment, un ton cald şi afectuos.

Soluţii concrete

Dacă există o problemă specifică care determină pe cineva să se simtă deprimat sau anxios, cum ar fi grijile legate de bani, pierderea locului de muncă sau problemele legate de relaţiile amoroase, este posibil să îl poţi ajuta să găsească soluţii concrete. Un împrumut financiar, o sugestie pentru un alt job sau chiar introducerea persoanei respective într-un nou cerc de prieteni pot fi soluţii la îndemână cu beneficii imediate. 

Prezenţa ta e importantă

Uneori, simpla ta prezenţă poate avea un efect miraculos asupra unei persoane care are nevoie de susţinere emoţională. În momentele petrecute cu persoana respectivă, nu ezita să-i aminteşti de lucrurile plăcute pe care le-aţi făcut împreună sau pe care aţi putea să le faceţi în viitor. Discutaţi despre hobby-uri comune sau orice altceva ce ar putea să-i amintească persoanei respective despre partea mai frumoasă a vieţii.

Fiecare dintre noi are un mod propriu de a reacţiona în momentele de grea încercare. Dincolo de ce putem face pentru a ne ajuta singuri, putem oricând să fim un sprijin pentru cei din jur. Ţine cont de aspectele enunţate mai sus pentru a putea găsi cea mai bună cale de a-i susţine pe cei dragi care au nevoie de tine.

Sursă foto: Shutterstock



Recente pe Ok! Magazine

Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
Dan Grecu a murit   COSR 2 Marius Urzică jpg
Jennifer Garner si Ben Affleck profimedia 0880706932 jpg
Cosmina Păsărin, Alin Gălățescu, Magda Coman, Camelia Șucu la Voices of Disability   PR jpg
White Brunch jpg
Cindy Crawford în Mexic, Profimedia (2) jpg
Ana Bodea JPG
FotoJet Ben (1) jpg
banner cristina cioran png
Donald Trump Jr  și Kimberly Guilfoyle, GettyImages (3) jpg
Iulia Vântur în roșu jpg
Salma Hayek și François Henri Pinault,  GettyImages (4) jpg
Roxana Ciuhulescu jpg
Blue Ivy Carter, fiica lui Beyonce si a lui Jay Z   profimedia 0944940833 jpg
Donald Trump și Jill Biden, GettyImages (4) jpg
Donald Trump și Prințul William la Paris, GettyImages (1) jpg
Andreea Bălan și Victor Cornea s au logodit în Laponia6 jpg