Majestatea Sa Margareta, despre legătura Regelui Mihai cu academicianul Dinu C. Giurescu
Monarhist convins şi apropiat al Familiei Regale, marele istoric român este regretat astăzi la Casa Regală.
Trecerea în nefiinţă a lui Dinu C. Giurescu, la vârsta de 91 de ani, a întristat-o pe Majestatea Sa Margareta, care şi-aminteşte cum acesta s-a aflat printre primii români care au salutat reîntoarcerea în ţară a Regelui Mihai, în agitatul an 1990.
Dinu C. Giurescu a fost elev al Colegiului ''Sf. Sava'', la fel ca Regele Mihai.
Dinu C. Giurescu spunea că Regele "a fost singurul şef de stat din zona sovietică de dominaţie care a încercat luni întregi să schimbe guvernul impus de puterea învingătoare. Peste toate rămâne puterea exemplulului său: de a sluji cu devotament patria, gândindu-se la binele ei, chiar dacă sorţii sunt potrivnici."
Chiar acum câteva luni, în decembrie 2017, la trecerea în nefiinţă a lui Mihai I, acesta a vorbit, la Antena 3, subliniind că actul de la 23 august 1944 nu a fost unul de trădare, aşa cum pretind unii, ci un act de salvare a României.
„Regele Mihai nu a trădat pe nimeni. La 23 august 1944, Regele a salvat România dintr-o situaţie imposibilă şi a alăturat armata, câtă era, de partea cealaltă a frontului. Putem spune că Regele Mihai a fost salvatorul şi întregitorul României fiindcă gestul lui a dus la anularea Dictatului de la Viena şi la reîntregirea Transilvaniei. Orbirea politică este uneori mult prea mare ca să poată să recunoască un merit adversarului său. Regimul comunist s-a temut de regele Mihai pentru că ştia că el era suveranul legitim, iar regimul fusese instaurat printr-o lovitură de forţă”, a spus academicianul Dinu Dinu C. Giurescu.
La aflarea veştii trecerii sale în nefiinţă, Majestatea Sa Margareta a transmis un mesaj în care a rememorat legăturile strânse dintre acesta şi Casa Regală.
"Am aflat cu mare tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a academicianului Dinu C. Giurescu", se arată în scrisoarea de condoleanţe a Custodelui Coroanei române.
"Prezent alături de familia mea încă din primele zile ale anului 1990, profesorul Giurescu a fost un sprijin ferm, discret şi dătător de confort spiritual, mai ales pentru sora mea, Sofia, şi pentru mine. În acei primii ani ai întoarcerii, Dinu Giurescu a fost ca o rocă de neclintit, răspunzând de fiecare dată când era chemat, păstrând discreţie, încurajând şi aducând sfaturi competente, vindecând necunoaşterea cu erudiţia sa tăcută", mai notează fiica cea mare a Regelui Mihai.
"În cei aproape 30 de ani care s-au scurs de la prima noastră întâlnire, aproape totul s-a schimbat, atât în ţară, cât şi în vieţile noastre. El a rămas însă, constant, pe parcursul a trei decenii, răspunzând prezent ori de câte ori Coroana avea nevoie de el, niciodată cerând nimic pentru sine, niciodată atins de complexe de inferioritate sau de superioritate. Dinu C. Giurescu nu a fost doar un demn supus al Coroanei, ci şi un prieten al nostru. În numele întregii Familii Regale, adresez condoleanţe şi profunde regrete familiei îndoliate!", şi-a încheiat mesajul Majestatea Sa Margareta.
În 2011, Dinu C. Giurescu a fost decorat de Casa Regală cu medalia Nihil Sine Deo.