Sistemul de votare de la Eurovision

15 mai, 2015

Ediţia de anul acesta a celebrului concurs muzical Eurovision se va desfăşura la Viena, având în vedere că ediţia de anul trecut a fost câştigată de Conchita Wurst, cântăreţul travestit care a concurat din partea Austriei.

Ediţia de anul acesta a celebrului concurs muzical Eurovision se va desfăşura la Viena, având în vedere că ediţia de anul trecut a fost câştigată de Conchita Wurst, cântăreţul travestit care a concurat din partea Austriei. Amintim că artistul a participat pe atunci cu piesa ”Rise Like a Phoenix” şi a fost unul dintre cei mai controversaţi participanţi din istoria acestui concurs muzical.

Prima semifinală a acestui an se va desfăşura pe 19 mai, şi vor concura 16 ţări printre care şi România, dar şi Moldova, iar cea de-a doua va avea loc pe 21 mai şi vor participa 17 ţări, urmând ca marea finală a concursului Eurovision 2015 să aibă loc pe 23 mai.

În perioada concursului, principalul punct de atracţie pentru toţi fanii Eurovision 2015 este Rathausplatz (Piaţa Primăriei) din Viena. În intervalul 17 - 23 mai 2015, satul Eurovision din Piaţa Primăriei (Rathausplatz) oferă muzică live susţinută de participanţii la concursul muzical, vizionare pe ecran, în public, aşa-numita public viewing, seri tematice, program pentru familii şi multe altele.

De-a lungul anilor, formatul concursului s-a mai schimbat, însă principiile de bază au rămas aceleaşi: ţările participante înscriu cântece care vor fi, apoi, interpretate live într-o emisiune TV transmisă în direct simultan în tările ce aparţin Reţelei Eurovision.

Sistemul de votare de la Eurovision

Şi acest aspect a suferit de-a lungul anilor anumite schimbări, însă sistemul de votare poziţional a rămas în picioare încă din 1975. Astfel, ţările participante acordă un set de puncte ( 1-8, 10, 12) celorlalţi participanţi, 12 fiind maximul de puncte admise.

În mode tradiţional, seturile de voturi erau decise de un juriu intern, însă acest lucru s-a schimbat în 1997 când un grup format din cinci ţări (Austria, Elveţia, Germania, Regatul Unit şi Suedia) au experimentat un system de televot, dând telespectatorilor ocazia de a vota pentru preferaţii lor. Experimentul s-a dovedit a fi un success, iar din anul următor al acestui moment, toate ţările au fost încurajate să folosească televotul. Cu toate acestea, s-au păstrat jurii de rezervă, în eventualitatea eşuării televotului. Metoda actuală de a clasa cântecele a fost introdusă din 2009 şi reprezintă o combinaţie egală între voturile juriilor şi cele ale telespectatorilor.

Conform unui studiu al tendinţelor de votare la Eurovision, unele ţări formează grupuri şi clişee, votând similar în fiecare an. Alt studiu conchide că, până în 2006, blocurile de votare au afectat crucial, cel puţin de două ori, rezultatul concursului.

După ce toate punctele au fost calculate, prezentatorii intră în direct cu purtătorii de cuvând din fiecare ţară votantă pentru a afla rezultatele voturilor.

Astăzi, punctele de la 1 la 7 sunt afişate automat pe ecran (schimbare adusă în 2006), iar celelalte puncte sunt citite în ordine ascendentă de către purtătorul de cuvânt, culminând cu scorul maxim (12 puncte). Ţările trebuie să îşi anunţe punctajele în una dintre limbile oficiale ale EBU (engleză, franceză), iar prezentatorul va repeta scorurile în cealaltă limbă. Exclamaţia „douze points” („douăsprezece puncte” în franceză) este frecvent asociată Concursului Muzical Eurovision, devenind o adevărată emblemă.Recente pe Ok! Magazine

FotoJetBasic roz jpg
Catherine Zeta Jones și Michael Douglas, Getty (4) jpg
Ivanka și Ivana Trump, Profimedia 0716593562 jpg
Actriţa Brooke Shields FOTO Profimedia
Jennifer Lopez la Premiile Grammy 2023, Profimedia (2) jpg
Nadia Comaneci GettyImages 1463279292 jpg
Madonna la Premiile Grammy 2023, Getty (1) jpg
FotoJetGrammy jpg
4 kylie minogue cancer 4 jpg jpeg
Paco Rabanne   GettyImages 675910 jpg
Ronaldo Georgina GettyImages 1245965829 jpg
Roxana Hulpe
Shiloh Jolie Pitt, Profimedia (2) jpg
J Lo își vinde vila din Bel Air, profimedia 0753757120 jpg
Jill Biden si Regina Rania   Instagram jpg
Corina, Adrian, Luminița jpg
roxana hulpe colaj jpg
Hilary Swank GG, Getty (2) jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}