VIDEO România la Eurovision: istoricul participării

15 februarie, 2015

Înainte de 1989, ţările din blocul comunist nu aveau voie să participe în concurs. După Revoluţie însă, România a fost prezentă de 17 ori pe scena Eurovisionului, prima reprezentant al nostru fiind Dan Bittman, la ediţia din 1994.

Înainte de 1989, ţările din blocul comunist nu aveau voie să participe în concurs. După Revoluţie însă, România a fost prezentă de 17 ori pe scena Eurovisionului, prima reprezentant al nostru fiind Dan Bittman, la ediţia din 1994.

De la prima participare în cadrul Eurovisionului, în 1994, şi până în prezent, România a adunat 16 participări la celebra competiţie. Cele mai bune performanţe: două locuri 3, obţinute în 2005 şi 2010, cu două duete: Luminiţa Anghel şi Sistem, respectiv Paula Seling şi Ovi.

România nu a putut participa efectiv în fiecare an, dar se poate mândri totuşi că e una dintre cele cinci ţări care nu a ratat niciodată calificarea în faza finală a concursului. Pe de altă parte, din cauza rezultatelor slabe, în 1995, 1997, 1999 şi 2001, România nu a avut dreptul să participe la concurs.

În 1993, Dida Drăgan a fost aleasă drept reprezentanta noastră la Eurovision, însă pentru că ea nu a reuşit să treacă de calificări, România a fost nevoită să mai aştepte un an până să-şi poată face debutul în concurs.

Astfel, ţara noastră a participat pentru prima dată la Eurovision în 1994, reprezentant fiind Dan Bittman, care a cântat la Dublin piesa „Dincolo de nori” cu care s-a clasat pe locul 21 din 25, un rezultat slab, ce a blocat participarea României la ediţia din 1995.

Monica Anghel e singurul artist care ne-a reprezentat de două ori şi bifează totodată şi cel mai slab rezultat din istoria participării României la Eurovision: în 1996 ea s-a clasat alături de Sincron pe locul 29.

România a revenit în concurs în 1998, la Birmingham, unde a fost reprezentată de regretata Mălina Olinescu, cu piesa „Eu cred“'. Melodia a obţinut 6 puncte şi s-a clasat pe locul 22. Ediţia din acel an a fost marcată de un număr substanţial de televoturi şi de cel mai controversat câştigător din istoria concursului: Dana International din Israel.

După alţi doi ani, Trupa Taxi a adus primul punctaj maxim pentru România (12 puncte), acordat de un membru al juriului din Macedonia. Piesa „The Moon“ a obţinut în finala de la Stockholm, Suedia, 25 de puncte, aducându-le lui Dan Teodorescu şi colegilor săi locul 17.

În 2002, la ediţia de la Tallin, Estonia,

a revenit pe scena Eurovisionului alături de

. Piesa „Tell Me Why“ a obţinut 71 de puncte, primind câte 12 puncte de la Macedonia şi Rusia, adică locul 9. Acest succes a deschis calea participărilor fără întreruperi pentru România la Eurovision Song Contest.

La următoarea ediţie, cea din Riga, Letonia, am fost reprezentaţi de Nicola, a cărei piesă „Don't Break My Heart“ a adunat 73 de puncte, reuşind să urce în clasament pe locul al 10-lea.

În 2004, am mizat, la Istanbul, Turcia, pe piesa Sandei Ladoşi. „I Admit“ a adus României 18 puncte şi locul 18 în clasamentul general.

Cea mai mare surpriză, de după Revoluţie, ne-au făcut-o Luminiţa Anghel şi trupa Sistem. În 2005, anul în care Grecia a fost câştigătoare, România s-a clasat pe locul trei la Kiev, Ucraina, când melodia „Let Me Try“ a adunat un punctaj de 158.

Anul următor, la Atena, în Grecia, Mihai Trăistariu a făcut din nou România să vibreze, clasându-se pe locul 4, cu cel mai mare punctaj din istoria participării ţării noastre la finala Eurovision: 172 de puncte. Conform sondajelor, artistul s-a numărat printre favoriţii la primul loc. Iar în anul acela, „Tornero“ a devenit hitul european absolut.

În 2007, românii au selectat pentru competiţie trupa Todomondo, cu piesa „Liubi, Liubi, I Love You“', cântată în şase limbi. Interpretarea celor şase băieţi din trupă a însemnat pentru România clasarea pe locul 13 la ediţia organizată în Helsinki, Finlanda.

La Belgrad, în Serbia, în 2008, şansele României au fost jucate de Nico şi Vlad Miriţă, care au interpretat în duet piesa „Pe-o margine de lume“. Rezultatul a fost clasarea pe locul 20 şi premierea piesei în cadrul Marcel Bezençon Awards.

La ediţia din 2009, de la Moscova, Rusia, Elena Gheorghe a mizat pe „The Balkan Girls“ şi s-a clasat pe locul 19, cu 40 de puncte.

O nouă bucurie s-a produs în 2010, la Oslo, în Norvegia, când Paula Seling şi Ovi (cetăţean norvegian) au egalat cea mai buna performanţă a României, obţinând locul al treilea. Melodia „Playing with Fire“ a adunat 162 de puncte, cu 4 puncte mai mult decât obţinuseră Luminiţa Anghel & Sistem în 2005 – şi la doar 8 puncte de locul al 2-lea!

Hotel FM a fost grupul care a reprezentat România în 2011 în Dusseldorf, Germania. Cu piesa „Change“, care în finală s-a clasat pe locul 17, deşi previziunile anunţau un rezultat mult mai bun.

La Baku, în Azerbaijan, ne-am prezentat cu Mandinga. Cântecul „Zaleilah“ a acumulat 71 de puncte şi a terminat concursul pe locul al 12-lea, în ciuda faptului că era cotat printre favorite.

În 2013, România a avut una dintre cele mai memorabile reprezentaţii, Cezar Ouatu făcând vâlvă cu vocea sa de contratenor. Piesa „It’s My Life“ a fost votată la Malmo, în Suedia, pe locul al 13-lea.

Revenirea Paulei Seling şi-a lui Ovi pe scena Eurovisionului, la Copenhaga, a fost de-a dreptu explozivă. Piesa „Miracle“ a fost cotată printre favorite, dar la finalul serii s-a clasat pe locul 12.

Concursul Eurovision 2015 se va desfăşura, în 2015, la Viena, Austria, în 19, 21 şi 23 mai. Austria este ţara organizatoare în acest an după ce Conchita Wurst a câştigat competiţia din 2014, cu piesa „Rise Like a Phoenix“. România va participa în prima semifinală a concursului, pe 19 mai, alături de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria.

Piesa care va reprezenta România va fi aleasă dintre cele 12 care au trecut de preselecţie şi care vor intra în concurs pe 8 martie, în finala organizată la Sala Polivalentă din Craiova.

Cei 12 finalişti sunt Luminiţa Anghel, Alexa şi Aurelian Temişan, Voltaj, Băieţii, Blue Noise, Rodica Aculova, Cristina Vasiu, Tudor Turcu, Super Trooper, Ovidiu Anton, Lara Lee şi CEJ.



Recente pe Ok! Magazine

Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg