Cea mai bună rezoluţie de început de an: să ai grijă de tine

13 ianuarie, 2021
1 doamnacareserelaxeazapeiarba jpg jpeg

Începutul noului an este, de obicei, dedicat stabilirii unor angajamente, precum adoptarea unei diete mai sănătoase, renunţarea la anumite obiceiuri care îţi afectează starea de bine, reluarea exerciţiilor fizice, îmbunătăţirea relaţiei cu colegii pentru a fi mai productiv etc.

Lista poate fi extrem de lungă, însă o treime dintre angajamentele făcute cu ocazia unui nou an, spun unele studii, vor fi date uitării în următoarele zile şi doar 10% dintre oameni vor face cu adevărat eforturi pentru a le realiza. Acest fapt nu trebuie să te facă să renunţi la angajamentele pe care ţi le-ai făcut, pentru că ele arată nevoia şi intenţia ta de schimbare. 

Există câteva metode simple pentru a-ţi duce la bun sfârşit angajamentele. Iar pentru a celebra cum se cuvine anul care tocmai a început, ai putea să mizezi pe o singură rezoluţie, aceea de a avea grijă de propria persoană. Deşi situaţia de criză sanitară care a afectat tot globul a schimbat multe din obiceiurile legate de muncă, viaţa de familie şi cea personală, este posibil ca tu să simţi că ai mai puţin timp pentru tine. Iar atât timp cât nu adopţi nişte metode concrete, zilele vor trece fără ca tu să îţi pui dorinţele pe ordinea de zi. Pentru a schimba situaţia ai nevoie de voinţă şi de organizare.

Pentru o minte sănătoasă

Încetineşte şi relaxează creierul – în fiecare zi trebuie să iei decizii, mai mici sau mai importante, iar creierul lucrează non-stop. Există multe metode de a te relaxa, de la exerciţii de meditaţie la cele de respiraţie corectă. La o căutare pe internet, vei găsi cu siguranţă şi cursuri online care îţi pot fi utile în acest sens. Există şi aplicaţii pe acelaşi subiect, însă nu este un lucru extrem de complicat.

Activează şi pune în acţiune creierul – prin educaţie. Poate vrei să înveţi un lucru nou, precum o limbă străină, programare sau vrei să faci un curs de croitorie. Fă-ţi un plan şi pune-l imediat în acţiune, pentru a reduce din riscul de a renunţa. Lipsa banilor nu ar trebui să fie o problemă, există imprumuturi rapide online.

Organizarea nu este un atac la libertate, ci o cale spre aceasta – din păcate, dacă ai familie, copii, un loc de muncă, evenimentele spontane sunt rare sau aproape imposibile. Din acest motiv, organizarea poate fi un pas în direcţia corectă. Organizarea presupune toate aspectele vieţii tale, de la programul zilnic la cea a casei. Organizarea te poate ajuta şi să finalizezi anumite sarcini pe care le amâni poate de mai multe luni.

Fă o pauză de la ecrane – este un lucru util mai ales dacă lucrezi de acasă. O pauză de ecran „forţată” poate fi o binecuvântare pentru starea ta de spirit şi productivitate. De asemenea, ia o pauză de la ecrane cu o oră înainte de a merge la culcare, pentru a-i permite creierului să se deconecteze.

Pentru un corp sănătos

Una dintre cele mai bune rezoluţii pe care le poţi lua odată cu noul an este acela de a-ţi pune sănătatea pe primul loc. Iar acest lucru implică adoptarea unor obiceiuri mai sănătoase. Mai multe studii au stabilit că o abordare pozitivă a problemelor – respectiv prin integrarea unor obiceiuri bune – este o metodă mai eficientă de a duce la bun sfârşit un angajament luat comparativ cu decizia de a renunţa la anumite lucruri care îţi fac rău. De exemplu, este mai eficient să te decizi să consumi mai multe fructe decât să hotărăşti că de mâine nu vei mai consuma preparate fast-food.

O mică schimbare pe lună – concentrarea pe o alimentaţie mai sănătoasă prin adoptarea treptată a unor mici obiceiuri – te poate ajuta să te simţi mai bine. Poţi începe prin a consuma mai multe salate. Sau prin înlocuirea pâinii albe cu o versiune mai sănătoasă, poate nu zilnic, dar de câteva ori pe săptămână. 

Mişcă-te mai mult – nu este nevoie să faci exerciţii fizice de intensitate ridicată. Fă o plimbare dimineaţa prin cartier, dansează în timp ce găteşti sau cu copilul. Nu uita de exerciţiile pentru mobilitate, de stretching. Exerciţiile de yoga pot fi foarte utile în acest sens. 

Fă-ţi un control medical de rutină – este mai bine să previi decât să tratezi. Mergi la medicul de familie pentru a-ţi prescrie analizele de rutină, la ginecolog, pentru controlul anual şi o ecografie sau mamografie, după caz, verifică-ţi aluniţele, mergi la dentist pentru detartraj şi pentru a te asigura că nu ai carii. Sănătatea ta ar trebui să fie prioritatea numărul unu.

Exersează discursul interior pozitiv, mai ales dacă stima de sine nu este la un nivel optim. Adică ia-ţi un moment să vorbeşti cu tine însăţi, repetând fraze pozitive. Dacă simţi că ai nevoie de mai mult ajutor, nu ezita să apelezi la un specialist.

Sursă foto: Pexels

Acest articol conţine elemente publicitare.



Recente pe Ok! Magazine

afis Timisoara Fashion Week jpeg
Top 3 investitii inteligente pentru afacerea ta in 2024 jpg
1 Perfection (VILLA BASTIDES) 0388 E (1) png
Singurele sucuri nutritive de care ai nevoie bune si pentru cei mici   iata care sunt! jpg
Relokat no brand photo jpg
avanpremiera filmului Ca fetele cu Maia Morgenstern si Adriana Trandafir (7) jpg
Ficatul gras  Factori de risc si metode de preventie jpg
Legatura dintre magneziu si tensiunea arteriala jpg
Anna Netrebko jpeg
4 jpg
Cornel Palade in Transilvanian Ninja 2 jpg
okmagazine ro Cum să ne bucurăm rapid de o dantură completă, frumoasă   nală  png
+ organizare majorat jpg
trusa prim ajutor munte 2272666261 jpg
Eva Pavel png
balonare excesiva afla cum sa identifici cauzele i sa i i imbunata e ti calitatea vie ii jpg
okmagazine ro (3) jpg
pexels cottonbro 6670571 jpg