News

A murit Jeanne Moreau

A murit Jeanne Moreau

Una dintre cele mai puternice imagini ale Noului Val Francez în cinematografie, legendara actriţă a murit la 89 de ani, în casa ei din Paris

Ştirea a fost confirmată de agentul ei. „O legendă a cinematografului şi teatrului. O actriţă care s-a aruncat în vârtejul vieţii cu o libertate absolută”, a scris preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. „A fost o femeie puternică, una căreia nu i-a plăcut să vadă oameni suferind, plângând. Dar îmi pare rău, Jeanne, asta este peste puterea noastră. Acum plângem”, a scris Pierre Lescure, preşedintele Festivalului de Film de la Cannes.

Jeanne (foto stânga), în Jules et Jim.
Jeanne, alături de Brigitte Bardot, în Viva Maria!

Născută în 1928 la Paris, a fost fiica unei englezoaice, dansatoare de cabaret la Folies Bergèr. Acestei moşteniri i-a şi atribuit Jeanne succesul ei. „Francezii au văzut că eram diferită de actriţele acelor vremuri. Poate de-asta am şi atras regizori anglo-saxoni, precum Orson Welles şi Tony Richardson”. Cu o carieră începută pe scena comediei franceze, Jeanne şi-a făcut debutul în film în anii 50, cunoscând succesul odată cu rolul din pelicula Les amants, a lui Louis Malle, din 1958. Doi ani mai târziu obţinea premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Cannes, graţie prestaţiei din Moderato Cantabile. Peste alţi doi ani, Jeanne devenea star internaţional cu filmul lui François Truffaut, Jules et Jim, despre un triunghi amoros în vremurile primului război mondial. Alte pelicule cu actriţa şi-a cucerit publicul au fost Eve, La Notte, Viva Maria! (care i-a adus un premiu BAFTA pentru cea mai bună actriţă străină), Bay of Angels, Diary of a Chambermaid şi Procesul, adaptarea cinematorgrafică semnată de Orson Welles a romanului lui Kafka, Ladolescente, care i-a adus o nominalizare la Ursul de Aur, La vieille qui marchait dans la mer, cu care a câştigat Premiul Cesar pentru cea mai bună actriţă. Remarcabil este că Jeanne a continuat să joace până acum doi ani, marcând astfel o carieră de 65 de ani, cu peste 140 de filme.

Jeanne şi Miles Davis
Jeanne, alături de Omar Sharif, în Ecaterina cea Mare

Căsătorită din 1964 în 1969 cu Jean-Louis Richard, Jeanne a reuşit să rămână în istoria iubirilor celebre cu amorul ei de după divorţ cu unul dintre cei care a contribuit la cariera ei: regizorul Tony Richardson, care şi-a părăsit soţia, pe Vanessa Redgrave, pentru actriţa franceză, în 1967. Cei doi şi-au consumat, însă, relaţia fără a se căsători. Jeanne şi-a refăcut apoi viaţa cu o a doua încercare de mariaj cu regizorul William Friedkin – dar căsnicia a durat doar doi ani, din 1977 în 1979. Altfel, lui Moreau i-a plăcut fără îndoială viaţa şi a trăit pasiuni chiar pe platourile de filmare cu regizorii cu care a abţinut mari succese, printre care Louis Malle şi François Truffaut, dar s-a iubit şi cu designerul Pierre Cardin şi cu muzicianul Miles Davis. “Dacă nu faci valuri, viaţa pare uşoară. Dar asta înseamnă să te condamni la moarte înainte de a muri….”

Modifică Setările