Alimente pe care trebuie să le ai în casă
Este o perioadă specială, în care oricare dintre noi poate fi obligat să rămână pentru mai mult timp blocat în casă.
Şi dacă acestea sunt vremurile, este bine să ştii care sunt alimentele pe care trebuie să le ai în casă astfel încât să faci faţă unor situaţii limită, precum cele provocate de epidemia de coronavirus.
Niciodată nu este nevoie să faci stocuri uriaşe, dar există câteva alimente care pot constitui o bună rezervă. Toate se pot păstra în frigider, în congelator sau în cămară timp de cel puţin două săptămâni.
Alimente de bază
Nu face stoc. Într-o săptămână, o familie normală nu consumă mai mult de un litru de ulei, un kilogram de făină, jumătate de kilogram de mălai şi poate tot atât de orez. În ceea ce priveşte zahărul, un kilogram la două săptămâni este suficient. Mai mult de-atât devine nesănătos! Adaugă unul sau două pachete de paste şi sosurile aferente (sau conserve de roşii, pentru a prepara tu sosul), câteva conserve de peşte şi nu omite condimentele şi cafeaua.
Adaugă circa un litru de lapte pentru fiecare două zile petrecute în casă (poate ceva mai mult dacă ai copii sau cineva este mare amator de lapte), cereale pentru micul dejun şi alte lactate (iaurt, smântână, brânză). Lista alimentelor de bază se închide cu ouă şi pâine.
Toate acestea le poţi achita perfect cu un card sodexo. Este chiar recomandat în condiţiile în care bancnotele sunt cele care pot transmite, în general, o grămadă de boli, iar acum suntem exact în perioada în care nu avem nevoie de niciun risc suplimentar de contaminare.
Carne
Cel mai inspirat este să cumperi pui întregi. Ai posibilitatea să-l prepari după propriul chef, fie întreg, fie să-l porţionezi şi să-l depozitezi tranşat. Este mult mai rentabil. În plus, carnea de pui este unul dintre cele mai sănătoase alimente. O alternativă bună este şi carnea de curcan. Nu strică să ai mereu un peşte în congelator, ori să-l prepari chiar în ziua în care l-ai cumpărat.
Alimente congelate
Sunt o minune la casa omului. Legumele congelate sunt proaspete, iar dacă adaugi eventual şi un pachet cu aluat congelat, poţi diversifica rapid orice masă. Poţi face rapid o tartă, de exemplu. Nu omite fructele congelate pentru smoothie-uri.
Fructe şi legume
Când nu poţi să faci cumpărături la intervale mici de timp, fructele cele mai bune sunt cele care rezistă proaspete mai mult timp: citricele, ananasul şi merele. Pe ele trebuie să te bazezi. La capitolul legume proaspete, alege rădăcinoase, dovleceii, varza, ardeii graşi, ceapa şi cartofii. Toate rezistă păstrate în cămară pentru cel puţin două săptămâni, fără nici un fel de probleme.
Zece alimente care nu trebuie păstrate în frigider şi nu trebuie gătite
Este o vorbă care spune că paza bună trece primejdia rea! Este un fel de poliţă de asigurare. În situaţii excepţionale, trebuie să iei în calcul alimente care nu trebuie păstrate la rece şi care pot fi mâncate ca atare, în cazul în care, din diferite motive, nu le poţi găti.
Lista de mai jos poate reprezenta un coş cu alimente esenţiale care să asigure necesarul de hrană pentru o familie în cazuri cu totul speciale. Din păcate, aceste situaţii excepţionale pot să apară oricând, fie că este vorba de epidemie, de inundaţii sau seisme.
Cantităţile trebuie să fie suficiente pentru circa o săptămână şi trebuie luat în calcul numărul membrilor familiei, dar şi eventuale nevoi speciale.
Conserve: peşte, carne şi legume ready to eat;
Supe în conserve, gata preparate;
Lapte praf;
Cafea instant;
Ceai şi cacao instant;
Sucuri de fructe;
Apă;
Cereale;
Zacuscă şi sosuri pentru paste;
Biscuiţi, nachos şi chipsuri, care pot înlocui pâinea.
Nu am fost niciodată pregătiţi pentru situaţii limită. Din această cauză, atunci când vorbim despre cum trebuie să ne pregătim preventiv pentru ele suntem uimiţi şi ne încearcă un vag sentiment de panică. Tocmai prevederea şi capacitatea de a face faţă evenimentelor ieşite din comun ar trebui să fie dovada faptului că suntem inventivi şi adaptabili.
Sursa foto: pexels.com