Olena Zelenska s-a separat de președintele Volodimir Zelenski: „A fost probabil prima dată când am plâns"

12 iulie, 2022
volo11 jpg

Olena Zelenska a vorbit într-un interviu pentru Time despre suferința pe care o trăiește de la începerea războiului, despre despărțirea de Zelenski, soțul său, și despre momentul în care a reușit să își recapete „vocea”.

Când s-au culcat pe 23 februarie nu și-a imaginat că va fi ultima oară când își va putea strânge soțul în brațe timp de luni bune.

Trauma războiului a început pentru Olena pe 24 februarie,  înainte de zorii zilei , când bubuitul exploziilor a trezit-o. S-a ridicat din pat și și-a găsit soțul în camera alăturată, îmbrăcat deja într-un costum pentru serviciu. „Din punct de vedere emoțional, era ca coarda unei chitare”, spune ea: încordată până la punctul de a se rupe. Dar nu era nicio teamă sau confuzie pe chipul lui, își amintește ea. „Era complet concentrat”.

Au vorbit doar câteva clipe. Președintele i-a spus că războiul a început. „Nu avea nimic altceva de spus”, își amintește Zelenska, „și nu știam ce să întreb.” El a promis că o va suna mai târziu în acea zi, cu instrucțiuni despre ce să facă în continuare. Când președintele s-a repezit pe ușă, copiii se treziseră și încercau să înțeleagă ce se întâmplă. Kiril, în vârstă de 9 ani, și-a ascultat mama liniștit, îndesând câteva dintre lucrurile lui într-un mic rucsac: niște markere, o carte de puzzle, piese dintr-un set Lego parțial asamblat. Sora lui, Aleksandra, în vârstă de 17 ani, a luat legătura cu prietenii ei prin intermediul rețelelor de socializare, încercând să-și facă o idee mai bună despre ce se întâmplă afară.

Zelenska și copiii nu au vrut să fugă. Când a sunat președintele, ea i-a spus că se simt mai în siguranță acasă decât într-o locație secretă și că nu au vrut să-și lase animalele de companie în urmă: doi câini, o pisică și un papagal nevrotic pe nume Kesha. Dar nu avea sens să se certe. Adresa familiei a fost făcută publică în rapoartele presei, așa că Prima Doamnă a împachetat lucrurile familiei într-o valiză cu role și s-au dus la complexul prezidențial pentru a-și lua rămas bun de la Zelenski.

Până la sosirea lor, președintele decisese să rămână la Kiev. Echipa era ocupată să înființeze un centru de comandă în biroul lui și în camera de la etajul doi. Familia nici nu a intrat într-o cameră privată pentru a vorbi. S-au îmbrățișat pe hol, schimbând câteva cuvinte grăbite, în timp ce consilierii treceau în grabă. „A fost o simplă conversație”, spune ea. Amândoi au înțeles pericolul. Agențiile de informații occidentale l-au avertizat pe Zelenski că rușii urmăreau să-l omoare sau să-l captureze. „Inamicul m-a marcat ca țintă nr. 1”, a spus președintele într-un video în a doua zi a invaziei, „și familia mea ca țintă nr. 2”.

volo2 jpg

Prietenii din Europa s-au oferit să găzduiască familia pe toată durata războiului. Dar Zelenska și copiii ei nu au fost scoși din țară. Nici nu au fost închiși într-un buncăr subteran secret. Ei au rămas în Ucraina.

„Am înțeles că s-ar putea să nu-i mai văd niciodată, pe toți cei pe care îi iubesc”, a scris Zelenska pentru Vogue în aprilie. A avut dificultăți în a ajunge la cei dragi și nu și-a putut da seama unde se aflau și nici măcar dacă supraviețuiseră. „A fost probabil prima dată când am plâns, prima dată când mi-am lăsat emoțiile să plece. Pur și simplu nu am putut să suport.”

Atacul rusesc a început înainte de zorii zilei următoare și a divizat Prima Familie la fel ca milioane de alți ucraineni. Zelenski a rămas în complexul său din centrul Kievului pentru a conduce țara, în timp ce soția sa s-a ascuns cu cei doi copii ai lor. Proiectele ei de îmbunătățire a educației și a sănătății națiunii au trebuit să fie oprite, la fel ca și cariera ei de scenarist. Înconjurată de soldați, rareori era sigură unde va dormi într-o noapte.

Dar la 10 săptămâni de la invazie, Zelenska a ieșit din ascunzătoare și de atunci și-a găsit „vocea”, a devenit un alt fel lider în timpul războiului. În timp ce soțul ei s-a concentrat pe obținerea de arme și pe sprijinul Occidentului, Prima Doamnă s-a dedicat să ajute țara să facă față traumelor sale, atât colective, cât și personale. În mai, ea a lansat o inițiativă guvernamentală pentru a pune la dispoziție sprijin psihologic pentru fiecare ucrainean. A început să pregătească consilieri în traumă, să creeze linii telefonice de sănătate mintală și să apeleze la experți străini pentru sprijin clinic.



Recente pe Ok! Magazine

Muntele Athos   shutterstock 1145361107 jpg
okmagazine ro (1) jpg
prajituri jpg
Cinci direcții inovative în domeniul resurselor umane jpg
Iată 3 cadouri pe care soția ta le ar aprecia și la care nu te ai fi gândit niciodată! jpg
Cum ar trebui sa amenajezi camera copilului jpg
Milano design week 3 jpg
cum să ai o siluetă de vis jpeg
Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg